Aladin i čarobna svjetiljka (ZKL)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedna od najpoznatijih priča iz arapske usmene predaje te zbornika o 1001 noći svoje je mjesto pronašla u ZKL.
autorski tim funkcija
Davor Antolićscenograf
Vilim Severoblikovatelj svjetla
Ana Sekulićautor lutaka
Borna Šercarskladatelj
Željka Udovičić Pleštinaautor dramatizacije
Saša Brozredatelj

Originalna priča vezana je uz dva džina, jednog čarobnjaka, svjetiljku i Aladina koji iskušava različite moći, a ide otprilike ovako: Moćni čarobnjak poželio je nabaviti čarobnu svjetiljku iz spilja prepune zamki – kako sam ne bi nastradao, u spilje šalje mladog Aladina, kojeg je prevario predstavivši mu se kao njegov stric. Za pomoć mu je, međutim, dao prsten kojim može prizvati džina, te džin pomaže Aladinu da, zajedno sa svjetiljkom, izađe iz nevolje i vrati se kući. Čarobna svjetiljka također je dom drugog džina, još moćnijeg, i kad Aladinova majka slučajno, čisteći je, otkrije njenu moć, Aladin postaje bogat i poznat, te se ženi princezom Badroulbadour, carevom kćeri. Čarobnjak s početka nije zaboravio da se želi domoći svjetiljke te ju pokušava ponovno pribaviti prevarivši upravo Aladinovu ženu, koja ne zna za njenu moć, no džin iz prstena ponovno pomaže da sve stvari dođu na svoje mjesto...

Aladin i čarobna svjetiljka jedna je od priča koje Šeherezada priča caru Šehrijaru kako bi zadržala živu glavu... ili možda i nije tako? Naime, priču je u zbornik 1001 noći dodao njegov francuski prevoditelj Antoine Gallard, nakon što ju je čuo od jednog arapskog pripovjedača, no bez sumnje je porijeklom vezana uz prostore gdje su smještene i druge pripovijetke, bajke, romane, novele, humoreske i anegdote poznatog arapskog zbornika.

Priča o Aladinu pokazuje da treba imati vjere u sebe, a ako nas netko voli, voljet će nas sa svim manama i vrlinama. Uči nas da ničiju naklonost ne treba pokušavati osvojiti novcem, a u današnjem vremenu koje novac, nažalost, pretpostavlja etičkim i moralnim  vrijednostima, takva pouka izuzetno je dragocjena“, piše autorica dramatizacije za ZKL -  Željka Udovičić Pleština.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE