Naslovnica > PREDSTAVE > Carmina Burana

Carmina Burana

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedno od najpoznatljivijih vokalno-instrumentalnih djela namjenjenih kazališnom izvođenju u produkciji Splitskog ljeta i HNK SPlit postaje balet Yourija Vamosa.
autorski tim funkcija
Carl Orffskladatelj
Mirjana Zelićšaptač
Uwe Schröterasistent koreografa
Yoyce Cuocoasistent koreografa
Klaus Gärditzoblikovatelj svjetla
Youri Vamoskoreograf
Youri Vamosdramaturg
Youri Vamosredatelj
Youri Vamoskostimograf
Youri Vamosscenograf
Tetyana Borchagivskakorepetitor
Aleksandr Andrusenkokoncertni majstor
Elza Tudor Gančevićinspicijent
Ana Šabašovzborovođa
Vera Pavasovićkorepetitor
Julian Nechitakoncertni majstor
Ivo Lipanovićdirigent

Rukopisi koji sadržavaju uglavnom pjesme i ponešto dramskih tekstova, a sadržajno sežu od ljubavne i duhovne poezije, preko poezije satiričnog sadržaja, do misterija i drama religioznog sadržaja porijekolom iz 11. i 12. stoljeća pronađeni su početkom 19. stoljeća u benediktinskom samostanu u Bavarskoj,

Pa iako je jedan dio rukopisa zauvijek oštećen ili uništen, za druge dijelove pronađeni su i korespondirajući glazbeni zapisi, iako ne svi u notnom obliku, tako da se o originalnoj glazbi još uvijek spekulira.

No, ono što je zapravo nevjerojatno populariziralo sadržaj ovih srednjovjekovnih rukopisa jest kantata koju je 1935. godine, od 24 pjesme, skladao njemački kompozitor Carl Orff kao dio svog triptiha Trionfi, koji uz Carminu Buranu sadrži još Catulli Carminu te Trionfo di Afrodite.

Michael Hofman asistirao je Orffu u stvaranju libreta i 1937. u Frankfurtu 'Carmina Burana' prvi put je vidjela svjetlo dana, a Orff je tada dao svoju sada već legendarnu izjavu o tome da je sve što je stvorio prije 'Carmine Burane' nevažno i slobodno može biti uništeno.

Strukturno govoreći, kompozicija je inspirirana srednjovjekovnim Rota Fortunae odnosno kolom sreće, nestalnom sudbinom, te se sastoji od 5 dijelova, koje otvara i zatvara prepoznatljiva O Fortuna.

Na ovogodišnjem Splitskom ljetu Carminu Buranu ćete moći pogledati u režiji Youria Vamosa, koreografa i redatelja, sada već redovitog gosta hrvatskih kazališta, čije ste Romea i Juliju ili Coppeliju na Montmartreu mogli pogledati u prošlim sezonama.

Dirigentsku palicu drži Ivo Lipanović, a solisti su Ivana Kladarin, Sveto Matošić Komnenović i Joachim Seipp.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter