13 godina nakon što je na Festivalu svjetskog kazališta gostovao s ‘Bitkom za Staljingrad’, Rezo Gabriadze vraća se s tužnom ljubavnom pričom o dvije – lokomotive.

***

Gruzijski redatelj, pisac, kipar, slikar - renesansni čovjek, Rezo Gabriadze proslavio se prije svega kao scenarist u svojoj domovini kultnih filmova poput Mimino i Kin-dza-dza! 1981. godine osnovao je lutkarsko kazalište u Kuitasiju i odonda s njim proputovao gotovo cijeli svijet, usporedo postavljajući predstave i u drugim teatrima, te nižući brojne ngrade. U Hrvatskoj je već gostovao 2004. na Festivalu svjetskog kazališta svojom najslavnijom predstavom Bitka za Staljingrad, a na početku sezone 2017/2018 stiže - kako to već biva s FSK, preko ovogodišnjeg Avignona - s hitom iz 2012. - predstavom Ramona.

Neobična je to priča o ljubavi između dvije - lokomotive.

Inpsiraciju je, kako sam navodi, pronašao u tvrdnji Rudyarda Kiplinga da je 'lokomotiva, uz brodski motor, najosjetljivija stvar koju je čovjek ikad napravio'. Upravo lokomotiva i još jedan 'junak' iz njegova djetinjsva - cirkus, okosnica su ove neobične priče.

Na željezničkoj stanici, negdje u SSSR-u optimistična sitna T-1-1-1  lokomotiva Ramona zaljubljuje se robusnog IS-135 Ermona. No, potonji ne može sam birati svoje tračnice, već ga dužnost neprestano razdvaja od nesuđene drage, koja - da stvar bude gora - ne može prevali više od 300 metara u komadu. 300 meters either way. Ramona stoga nalazi utjehu pomažući cirkuskoj kompaniji da stigne do grada Tskaltubo ne bi li spasila svoj šator... No tu nevoljama nije kraj. Kad se cirkuski hodač po žici ozlijedi, Ramona će se morati dodatno žrtvovati, a njezina i Ermonova ljubavna priča završit će - baš kao i ona Romea i Julije - tragično...

Predstava je već godinama hit na festivalskoj sceni, ove je godine gostovala i u Avignonu, a kuriozum je da glumci u njoj ne govore uživo, već su svi glasovi - snimljeni.

Odgovori

OD ISTIH PRODUCENATA

DNEVNI NEWSLETTER

PRATITE NAS I NA...

IZDVOJENO
MAGAZIN
NATJEČAJI & POSLOVI