Login za korisnike

Tolstoi a dit adieu à Tchekhov

Dva velika ruska autora i njihove supruge na ruskom seoskom imanju u drami Mire Gavrana i izvedbi francuskog teatra Silvia Monfort.

***

'Čehov je Tolstoju rekao zbogom', pripada 'rani radovima' danas najizvođenijeg hrvatskog dramatičara Mire Gavrana, iz faze kad se isti bavio povijesnim ličnostima i o njima poznatim pričama. Želeći se njima poigrati, izvrnuti ih i na neki način demontirati, Gavran je proizveo tekstove poput Noć bogova, Shakespeare i Elizabeta, Pacijent doktora Freuda i dr.

Drma je smještena u 1890. godinu, doba kad je ruski velikan Tolstoj već gotovo posve izgubio sluh i dane provodi sa suprugom Sofijom na njihovom imanju Jansa poljana. U posjet im stižu mlađahni, ali popularni pisac Čehov i supruga mu Olga Knipper. Uskoro, Tolstoj predlaže mlađem kolegi da produži boravak na ladanju ne bi li njih dvojica zajedno pisali, dok Sofija pak nagovara Olgu da se i ona primi pisanja... Uskoro se njihovi međusobni odnosi, dodatno podgrijani votkom, dodatno kompliciraju jer Tolstoj pokuša zavesti mladu Olgu, a Sofija pokušava osvojiti mladog Čehova...

Drama je svjetsku praizevdbu imala na sceni Teatra &TD 1990. godine, a do danas je prevedena na engleski, njemački, češki, slovački, makedonski, ruksi, ukrajinski i poljski te premijerno postavljan 6 puta. Pariško kazalište Theatre Silvia Monfort, koje osim drama postavlja i opere , mjuzikle i plesne predstave, Gavranovu je dramu premijerno izvelo u ožujku 2007. u režiji Marie-France Lahore.


Odgovori