Search
Close this search box.

Cijankalij §218: epizoda sedma

Pretposljednja epizoda Montažstrojeva cross-media projekta govori o majčinskoj ljubavi... [AUDIO]

Berlin. 1929. godina. Radnička četvrt Wedding. Na snazi je zabrana pobačaja temeljem paragrafa 218 kaznenog zakona. Mlada radnica Hete traži pomoć pri prekidu trudnoće iz socijalnih razloga... No nitko joj ne pomaže. Umjetnički kolektiv MONTAЖ$TROJ objavio je predzadnju, sedmu epizodu zvučne rekonstrukcije drame CIJANKALIJ §218. U epizodi poslušajte:

Očajna Hete (Tihana Lazović), u groznici i s bočicom cijankalija u kaputu, vraća se svojoj majci. Hete moli majku da joj da popiti pet kapi otrova, kako bi se započeti prekid trudnoće dovršio. Majka Fent (Daria Lorenci Flatz) inzistira da pozovu liječnika, koji možda još uvijek može pomoći. Hete upozorava majku da bi ih liječnik mogao prijaviti policiji i strpati u zatvor…

Dvije žene, prepuštene same sebi, moraju donijeti odluku. Zatvor ili ispijanje otrova koji bi Hete mogao koštati zdravlja i života? Je li uistinu u službi zaštite života zakon zbog kojega je Hete u groznici? Jesu li odgovorni oni koji su joj odbili pomoć, zbog čega je sama sebi probila utrobu nečistim instrumentom? Trebamo li čuvati nerođeni život nauštrb života rođenih? Je li Hete kriminalka? Ubojica? Žrtva?

Projekt CIJANKALIJ §218 je multimedijalna povijesna čitanka koja ponire u prošlost kako bi govorila o sadašnjosti. U povijesnim bilješkama na stranici cijankalij.montazstroj.hr pročitajte kako su nacisti osvojili vlast – progonom neistomišljenika, otvaranjem koncentracijskih logora i paljenjem knjiga – je li se drama CIJANKALIJ §218 našla na popisu zabranjene literature? Povijest je zabilježila kakvo društvo nastaje cenzurom, no pravo je pitanje – jesmo li iz te povijesti dovoljno naučili?

Opravdava li glad očajničke poteze? Mogu li oni koji skapavaju od gladi biti moralni? Što kada moralno nije dopušteno po zakonu? Što kada je nepravda upisana u zakon? Je li pobačaj sramota? Ubojstvo? Ili je legitiman čin unatoč zakonskoj zabrani?

Umjetnički kolektiv MONTAЖ$TROJ predstavlja treću epizodu drame CIJANKALIJ §218. Drama je obrađena kao zvučna rekonstrukcija u 8 epizoda. Do sada objavljene epizode možete pronaći na web stranici cijankalij.montazstroj.hr. Radnja drame odvija se u Berlinu, 1929. godine. Na snazi je zakonska zabrana pobačaja…

U trećoj epizodi poslušajte: Za vrijeme štrajka, nezaposleni radnici u kuhinji Majke Fent (Daria Lorenci Flatz) dijele posljednje komade kruha. Hete (Tihana Lazović) kaže svojoj majci da je ostala bez posla, ali joj ne priznaje da je trudna. Družinu iznenadi dolazak radnika Paula (Adrian Pezdirc) i Maxa (Dado Ćosić), koji donose obilnu količinu hrane. Stanari ubrzo shvate da su Paul i Max provalili u radničku kantinu…

Na web stranici cijankalij.montazstroj.hr se, osim zvučne rekonstrukcije, nalaze i brojni video materijali, kao i povijesne bilješke o kontekstu nastanka same drame. U bilješkama možete saznati koliko je komad CIJANKALIJ §218 bio provokativan za protivnike pobačaja u Njemačkoj i Poljskoj te kakve su bile njihove reakcije na izvedbama predstave 1930. godine.

U projektu CIJANKALIJ §218 glasove za reproduktivna prava žena dali su: Daria Lorenci Flatz, Tihana Lazović, Adrian Pezdirc, Sven Jakir, Ante Perković (†), Dado Ćosić, Suzana Nikolić, Goran Grgić, Nina Violić, Vilim Matula, Bojan Navojec, Lukrecija Tudor, Urša Raukar i Ivana Dragičević. Autorski tim projekta čine Borut Šeparović, Konrad Mulvaj, Nataša Mihoci i Ante Perković (†).

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE