Search
Close this search box.

Mislibolesnik iliti hipohodrijakuš

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Zagrebačku Opatovinu posjećuje umišljeni bolesnik kojeg je na Histrionsko ljeto uputio Georgij Paro.
autorski tim funkcija
Georgij Paroredatelj
Vid Balogskladatelj
Marija Žarakkostimograf
Dinka Jeričevićscenograf

Mislibolesnik ili Hipokondrijakuš je  anonimna kajkavska drama napisana 1803.godine za potrebe đačkog isusovačkog kazališta na Kaptolu. U tome kazalištu izvodili su se uglavnom tekstovi na kajkavskome narječju između 1791. i 1834. Početkom 19.stoljeća, dakle u vrijeme nastanka ove drame, predstave su se izvodile u Plemićkom konviktu na Gradecu, na današanjoj adresi Habdelićeva 1. Iz toga razdoblja hrvatskoga kazališta do danas je sačuvano oko 35 anonimnih  dramskih djela pisanih na  sjevernohrvatskom kajkavskom narječju.

Glavni likovi komedije  Hipokondrijakuš su dva brata, grofa koji su svoje veliko i bogato imanje do kraja zapustili. Prvi zbog lijenosti, a drugi zbog  opsesivnog kontroliranja vlastitoga zdravlja i trošenja novca na različite vrste lažnih lijekova zbog pokušaja ozdravljenja od umišljene bolesti. Glavni zaplet komedije se događa kad se iz Beča sa studija vrati njihov ambicizni nećak Sandor sa željom da preuzme vlast na imanjem.

Najnoviju izvedbu drame zasnovane na popularnom motivu, koji možemo pronaći kod Molierea, kao i u jezično ipak nešto bližim frančezarijama, režijski potpisuje Georgij Paro.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE