Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Radio-roman tjedna je Novakova 'Črna mati zemla', a uz nju poslušajte još i premijeru Šorkove 'Kontrolne projekcije', te niz repriza - od Galsworthya do Matoša.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 07. travanj 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

KRISTINA KEGLJEN: „PROSTO ZRAKOM PTICA LETI“                      

Urednica: Katja Šimunić
Premijera: 19. 1. 2016.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

DEJAN ŠORAK: KONTROLNA PROJEKCIJA                      

Priča započinje gledanjem dokumentarnog filma na montažnom stolu o revolucionaru i političaru Petru Tomašiću. Montažer Garson pun je ironičnih komentara pred autorskom ekipom.  Vedran, mladi redatelj kojemu je ovo prvi film, zagonetno šuti i odmah shvati da je dotaknuo nešto što se ne smije vidjeti.  Tko je Petar Tomašić, taj čovjek za sva vremena? Jedini preživjeli nakon zločina na Pasjoj glavi četrdeset prve, narodni heroj i legendarni komandant partizanske brigade, povučeni umirovljenik kasnih osamdesetih prvi visoki časnik bivše JNA koji se stavio na raspolaganju Hrvatskoj vojsci.  Možda bi pravio odgovor mogao doznati redatelj Vedran koji će o Petru Tomašiću raditi dva potpuno različita filma…

Ovaj napeti politički triler prožet filmom,  roman je prvijenac redatelja Dejana Šorka.

Redatelj: Dejan Šorak Ton majstor: Dubravko Robić Glazbeni suradnik: Franka Meštrović Dramatizacija: Siniša Matasović Urednica: Maja Gregl
Glume: Asja Jovanović, Nedim Prohić, Ana Magud, Franjo Kuhar, Zlatko Ožbolt, Boris Svrtan, Vinko Kraljević
Premijera: 03. – 07. travnja 2017.

PREMIJERA

 

SUBOTA, 08. Travanj 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME 

KRISINA KEGLJEN „VRIJEME NOSI PROMJENE“                    

Urednica: Katja Šimunić
Premijera: 20. 1. 2016. 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

IVAN VIDIĆ: „KUPUSAR“                                                                            

Satirična monološka  mala forma  u kojoj  pratimo sudbinu djeteta, poslije čovjeka koji posve marginaliziran  kasnije u životu, zahvaljujući kupusu postaje bogat i cijenjen. Razlog: obogatio se na kupusu kojeg je uzgajao i radio posao koji jedino zna raditi. Sam je sebi nadjenuo ime Kupusar, a kad je umirao u poodmakloj dobi kao najmoćniji i najbogatiji čovjek, rekao je da na toj sudbini treba zahvaliti „govnima“ kojima je gnojio kupus.

Režija: Mislav Brečić. Ton-majstor: Dubravko Robić. Glazba: Stanislav Kovačić. Glume: Krešimir Mikić, Željko Duvnjak i Marija Šegvić.
Premijerno emitirano: 12.09.2016. 

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET DRAMSKE UMJETNICE  LJUBICE JOVIĆ                        

Široj javnosti Ljubica Jović najpoznatija je po ulozi Laure u televizijskoj seriji U registraturi, no uz još nekoliko važnih filmskih i televizijskih ostvarenja (serija Fiškal, filmovi Pukotina raja, Martin u oblacima, Ključ, Gospođica) presudno obilježje njezinoj karijeri dale su brojne kazališne uloge, prije svega u Dramskom kazalištu Gavella, u kojem je s manjim prekidom bila angažirana od završetka studija, 1959, do umirovljenja, ali i u Teatru ITD, Kerempuhu i Teatru u gostima. U ovoj emisiji kroz razgovor s Ljubicom Jović te  fragmente iz predstava i serija u kojima je nastupala, pratimo njezin životni i umjetnički put.

Uvodni tekst čitala Rosanda Tometić; ton majstor Miro Pijaca; razgovor s Ljubicom Jović vodio autor  i urednik emisije Hrvoje Ivanković.
Premijera 04.12.2015 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

VIŠE AUTORA:  KRUVA BEZ MOTIKE                                                      

Okosnicu ove dramatizacije čini humoristična pjesma Antuna Ivanošića Sličnorični natpis groba Zvekanova koja govori o fra Ivanu Zvekanu, u slavonskom narodu popularnom fratru – pustolovu, veseljaku i šaljivčini. Povezujući humor stare Slavonije, dramaturginja Nives Madunić kompilira pojedine dijelove (poglavito, humoristične) i iz drugih djela slavonske književnosti 18. i 19. stoljeća i to: djelo Josip Stjepan Relkovicza Godovno, Slavonsku Juditu, nepoznatog autora, zatim Reljkovićeva Satira i Kanižlićevu Svetu Rožaliju. Riječ je, dakle, o slavonskoj bufoneriji kojoj je tema zavičaj i poznata slavonska vedrina pisana živom i originalnom slavonskom štokavštinom i ikavskim govorom te protkana narodnim frazama, izrazima, poslovicama i uzrečicama.

Upravo zbog dramskih elemenata ovih humorističkih pjesama pisanih u dijaloškoj formi bilo je moguće sačiniti ovu bokačovski nestašnu fresku koja na humorističan način slika onovremeni pučki život u Slavoniji.

Emisija je dobila treću nagradu na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić 1999 godine.

Redateljica: Vedrana Vrhovnik; dramatizacija: Nives Madunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; tonmajstor: Krešimir Osman; urednica: Željka Turčinović
Glume: Darko Milas, Zvonimir Torjanac, Pero Juričić, Helena Buljan, Inge Apelt, Dubravka Carić, Vesna Tominac, Goran Grgić, Suzana Nikolić i Emil Glad. 

23,25 – 24,00¸HR III
ARS
ACUSTICA

STEPHANIE JAMNICKY/ZORAN SAJKO: OČAJNA KUĆANICA   

Urednica: Adriana Kramarić
Premijera: 02.01.2016.

 

NEDJELJA, 09. Travanj 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

A.G. MATOŠ „PARISKA KRONIKA“                                                                      

Antun Gustav Matoš autor je izvanrednih feljtonističkih zapisa nastalih za vrijeme njegova turbulentnog višegodišnjeg boravka u Parizu. U radiofonskoj maloj formi naslovljenoj „Pariska kronika“ donosimo Matoševo svjedočenje o teškom siromaštvu u kojem je živio u glavnom gradu Francuske i susretu sa Žanetom Lévy iz Bretanje koja ga je nerijetko spašavala od potpune izgladnjelosti. Veliki zaljubljenik u Grad Svjetla, Antun Gustav Matoš piše: „...slušajući Puccinijevu muziku i gledajući Murgerove nestašnike, prebirem kao starac po pepelu uspomena s tužnim osjećajem da bijah sretniji u Parizu gladan no sit u Zagrebu.“

Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko. Urednica: Katja Šimunić
Glume: Mladen Vasary, Dunja Fajdić.
Premijerno emitirano: 17. 03. 2014.

16,05 – 16,50, HR I
RADIO-IGRA ZA DJECU

IVAN KUŠAN: KOKO U PARIZU

Jedan od najpoznatijih romana za djecu Ivana Kušana svakako je „Koko u Parizu“ . Koko i Zlatko u posjeti su Parizu, no Zlatkov ujak slikar Poklepović naumio je obogatiti se uz pomoć slavne Mona Lize . Djevojčica Marie i dječak Katsarida, dječaci Jean i Michel , bogalj sa povezom na oku i drvenom nogom te dva nespretna brijača zapetljali su priču do te mjere da je čak ni Koko nije uspio razriješiti.

Redatelj: Mislav Brečić, tonmajstor: Srđan Nogić, glazba: Stanislav Kovačić Urednica: Nives Madunić-Barišić
glume:  Živko Anočić, Maja Katić, Petar Cvirn, Filip Križan, Petar Leventić, Luka Petrušić, Mladen Vasary, Zoran Čubrilo,Vilim  Matula, Sven Medvešek, Nikša Butijer, Željko Duvnjak i Pjer Meničanin.
Premijerno emitirano: 05. srpnja 2015.

 

PONEDJELJAK, 10. Travanj 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

NIKICA KLOBUČAR: „BIJELO PLATNO TKEM“                                     

Ton majstor: Srđan Nogić. Urednica: Katja Šimunić
Premijerno emitirano: 10. 01. 2013.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

KRISTIAN NOVAK: ČRNA MATI ZEMLA                                        

Črna mati zemla roman je o mladom piscu koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući vlastitu, do amnezije potisnutu priču… onu koju je kompenzirao izmišljanjem svih drugih priča prikrivajući tako traumu iz djetinjstva u rodnom međimurskom selu punom mistike i tajnovitosti. Kroz priču o samoći, ljubavi i okrutnosti, polako iz tmine izranjaju teški i bolni proživljeni događaji…

Redateljica: Stephanie Jamnicky, dramatizacija: Dubravko Torjanac, glazbeni suradnik: Franka Meštrović, ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Maja Gregl

Glume:  Hrvoje Klobučar, Ivan Glowatzky, Hrvojka Begović, Antonija Stanišić Šperanda, Ivana Zanjko Mađarić.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

TENA ŠTIVIČIĆ : SEDAM DANA U ZAGREBU                               

Neobičan splet okolnosti spojit će pet pomalo ekscentričnih osoba, od kojih svaka živi u svom paralelnom svijetu, uvjerena u ispravnost svega onoga što radi, misli i govori. Njihove životne priče i činjenja odjek su neurotičnih društvenih procesa, čak i onda kada im se čini kako svojim postupanjem rade sve kako bi ih promijenili. 

Glume: Hrvojka  Begović, Vanda Winter, Frano Mašković, Ana  Marija Bokor Vrdoljak, Darko Milas, Biserka  Ipša
Redatelj: Stephanie Jamnicky, Ton majstor: Zoran Sajko, Urednik: Hrvoje Ivanković
Premijera: 21.11.2016. 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

JOHN GALSWORTHY: „NAPUKLA CIPELA“                                           

Redatelj: Mislav Brečić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstor: Srđan Nogić, prijevod i dramatizacija: Branka Žodan Urednica: Katja Šimunić
Glume: Ozren Grabarić i Sven Medvešek.
Premijerno emitirano: 11.02.2015.

 

UTORAK, 11. Travanj 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

ANTUN GUSTAV MATOŠ: „FLANERIJA“                                     

Feljtonistički zapis Antuna Gustava Matoša naslova „Flanerija“, nastao za vrijeme njegove pečalbe u Parizu, posveta je tom gradu kojega je on senzibilno, predano i s velikom erudicijom - volio. „Flanerija“ nas upoznaje s tim izrazom koji bismo najpribližnije preveli kao šetnja, no Matoš nas upozorava da je velika razlika između utilitarističke, obične šetnje i onoga što je posebnost pariškog zanosnog i „beskorisnog“ flaniranja. I piše da je to „riječ neprevodljiva poput svih koje označuju viša, rafiniranija uživanja“.

Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko. Glume: Mladen Vasary, Dunja Fajdić.
Premijerno emitirano: 19. 03. 2014. 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Urednica:  MAJA GREGL

KRISTIAN NOVAK: ČRNA MATI ZEMLA                                                                

Črna mati zemla roman je o mladom piscu koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući vlastitu, do amnezije potisnutu priču… onu koju je kompenzirao izmišljanjem svih drugih priča prikrivajući tako traumu iz djetinjstva u rodnom međimurskom selu punom mistike i tajnovitosti. Kroz priču o samoći, ljubavi i okrutnosti, polako iz tmine izranjaju teški i bolni proživljeni događaji…

Redateljica: Stephanie Jamnicky, dramatizacija: Dubravko Torjanac, glazbeni suradnik: Franka Meštrović, ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Maja Gregl
Glume:  Hrvoje Klobučar, Ivan Glowatzky, Hrvojka Begović, Antonija Stanišić Šperanda, Ivana Zanjko Mađarić.

14,00 – 15,00¸HR III
DOKU
MENTARNA RADIO-DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

BRANKO PEJNOVIĆ „SUVIŠNA – VESNA PARUN , SVOJIM GLASOM“

Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; redatelj i urednik emisije: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 08. 04. 2014.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

FJODOR MIHAJLOVIČ DOSTOJEVSKI : BIJEDNI LJUDI     

Prvi roman velikog književnika koji ga je 1846. lansirao u birane književne krugove. Strukturiran kao prepiska između mlade i nesretne djevojke i njezina daljnja rođaka, malog činovnika, osim što je duboko i precizno dao sliku tadašnjeg ruskog društva, tj. njegovih građanskih slojeva, rastvara temu solidarnosti i duboke empatije čovjeka stradalnika za drugog, istog takvog. Dramatizacija je pokušala izritmizirati velike epistolarne pasuse s kratkim dijaloškim scenama koje su rekonstruirane iz vremenskih procijepa između pisama, pa je uz dva glavna junaka uvela u takve scene i sporedna lica koja se u ovom kraćem romanu spominju. Upravo je ovakav postupak vrlo osjetljiv i zahtjevan, a za nas jedini moguć, jer se s njim osjetljiva proza pretvara u dramsko i radiofonsko tkanje.

Doajen dramskog programa Darko Tralić, glavne je uloge dodijelio Vandi Winter i Mladenu Vasariju.

Prema prijevodu Ise Velikanovića dramatizacija: Lada Martinac Kralj; redatelj: Darko Tralić; ton majstor: Miro Pijaca; glazbeni urednik: Žarko Joskimović; urednica: Lada Martinac Kralj
Glume: Mladen Vasary, Vanda Winter, Dražen Kuhn, Inge Appelt, Frano Mašković, Željko Duvnjak, Mirela Brekalo, Otokar Levaj, Đuro Roić 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

NIKICA KLOBUČAR: „BIJELO PLATNO TKEM“                                     

Ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 10. 01. 2013. 

23,00 – 24,00, HR II
K r i K   -   
KRIMIĆ I KOMEDIJA  

Urednica: Nives Madunić Barišić

TANJA RADOVIĆ „KNJIŽNIČARENJE I KNJIŽNIČKO PRIGOVARANJE“

-ciklus Napetica

Uronjena u našu neposrednu suvremenost, suptilna i duhovita,  mladenačka i “starinska” istodobno, komedija Tanje Radović “Knjižničarenje i knjižnično prigovaranje” donosi jedan optimističan pogled na budućnost knjige, knjižnice, međugeneracijske komunikacije i - zaljubljivanja.

Redateljica: Stephanie Jamnicky; ton majstor: Zoran Sajko; glazbena urednica: Adriana Kramarić; Glume: Biserka Ipša, Tomislav Krstanović, Marija Kohn, Nataša Kopeč
Premijerno emitirano: 08. 04. 2012.

 

SRIJEDA, 12. Travanj 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

JASNA AŽMAN I LADA MARTINAC KRALJ:

SPOMENARI I SPOMENI BRLIĆEVCA- „BOLJE DA PROPADNE SELO NEGO OBIČAJ“

Izbor iz djela I.Brlić Mažuranić: Jasna Ažman
Režija: Katja Šimunić Urednica: Katja Šimunić
Premijera: 08.01. 2013. 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

KRISTIAN NOVAK: ČRNA MATI ZEMLA

Črna mati zemla roman je o mladom piscu koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući vlastitu, do amnezije potisnutu priču… onu koju je kompenzirao izmišljanjem svih drugih priča prikrivajući tako traumu iz djetinjstva u rodnom međimurskom selu punom mistike i tajnovitosti. Kroz priču o samoći, ljubavi i okrutnosti, polako iz tmine izranjaju teški i bolni proživljeni događaji…

Redateljica: Stephanie Jamnicky, dramatizacija: Dubravko Torjanac, glazbeni suradnik: Franka Meštrović, ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Maja Gregl
Glume:  Hrvoje Klobučar, Ivan Glowatzky, Hrvojka Begović, Antonija Stanišić Šperanda, Ivana Zanjko Mađarić. 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

ILJF I PETROV: „TRIKARTOV SE LIJEČI“                                                           

Da je dvojac Iljf – Petrov aktualan i danas svjedoči ova mala igrana forma tematizirajući sve rupe liječenja na državni račun te birokratske apsurdnosti velikih sustava.

Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović
Glume: Goran Grgić, Pero Juričić, Mladen Vasary, Jelena Miholjević.
Premijerno emitirano: 09. 10. 2013

 

ČETVRTAK, 13. travanj 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

JASNA AŽMAN I LADA MARTINAC KRALJ:SPOMENARI I SPOMENI BRLIĆEVCA- „DRAGA MAMA“

Izbor iz djela I.Brlić Mažuranić: Jasna Ažman
Režija: Katja Šimunić Urednica: Katja Šimunić
Premijera: 09.01. 2013.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

KRISTIAN NOVAK: ČRNA MATI ZEMLA

Črna mati zemla roman je o mladom piscu koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući vlastitu, do amnezije potisnutu priču… onu koju je kompenzirao izmišljanjem svih drugih priča prikrivajući tako traumu iz djetinjstva u rodnom međimurskom selu punom mistike i tajnovitosti. Kroz priču o samoći, ljubavi i okrutnosti, polako iz tmine izranjaju teški i bolni proživljeni događaji…

Redateljica: Stephanie Jamnicky, dramatizacija: Dubravko Torjanac, glazbeni suradnik: Franka Meštrović, ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Maja Gregl
Glume:  Hrvoje Klobučar, Ivan Glowatzky, Hrvojka Begović, Antonija Stanišić Šperanda, Ivana Zanjko Mađarić.

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

NIKOLINA BOGDANOVIĆ „ŽIVOTINJICE“

Glume: Dora Lipovčan, Luka Dragić, Vilim Matula, Damir Šaban, Duško Gojić i Doris Šarić Kukuljica. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Lana Deban.
Redateljica: Katja Šimunić. Urednica: Katja Šimunić
Premijerno emitirano: 7. 4. 2016. 

( MALE FORME)
LJUBO PAUZIN I MIRO PIJACA „A VIDI SAD“                                          

Autori: Ljubo Pauzin i Miro Pijaca. Tonmajstor: Miro Pijaca.

Najstariji Slunjan, vispren i živahan u devedeset i sedmoj godini, Mile Štefanac priča i pjeva o svojemu životu, sjeća se djetinjstva kada se oralo drvenim plugom, sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu, razdoblja kada je zarađivao šivanjem a amaterski izvanredno dobro svirao, glumio i plesao. Kaže da ga „najviše zanima uspoređivati ovaj život sad s onim u prošlosti“.

Premijerno emitirano:  13. 2. 2017.

(MALE FORME)
LJUBO PAUZIN I MIRO PIJACA  „NIKOLA TURK , LJUBITELJ TRAVA“

Autori: Ljubo Pauzin i Miro Pijaca. Tonmajstor: Miro Pijaca.

Ljubo Pauzin i Miro Pijaca snimaju šetnju uz rijeku Slunjčicu u društvu s  osamdesetiosmogodišnjim Nikolom  Turkom, oduševljenim i vrsnim poznavateljem trava i njihovih blagodati za ljudski organizam i dušu.

Premijerno emitirano:  15. 2. 2017.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI