Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Premijerni naslovi tjedna su: 'Kapetan Oliver' Radovana Ivšića, 'Na pokusu' Borbena Vladovića, 'Sin za povijest' i 'Otac na sudu' Zorana Brajevića.
Share on facebook
Share on twitter

P E T A K , 24. ožujak 2017.


0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ 

KRISTINA GAVRAN: PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA 4 - ABORTUS

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Damir Poljičak, Zoran Pribičević, Petar Cvirn.
Premijerno emitirano: 10. 07. 2013.


9,30 – 9,55¸HR III
RADIO-ROMAN

Nada Gašić: Voda, paučina 5/5                                                       

Nagrađeni roman poznate književnice Nade Gašić “Voda, paučina” žanrovska je krimić priča izrazito socijalnog naboja o domaćem poraću; eskotiranje, droga… ubojstvo, kao i nevini dječak koji je prvo ubojstvo vidio, okosnica je literarno superiornog, napetog i socijalno, pa i politički osjetljivog i uvjerljivog teksta o poslijeratnim figurama zla i moćnih zaštitnika u društvenoj pozadini. Gašićka pod velom kriminalističke priče proizvodi ponovno uspjelo žanrovsko djelo, ujedno i socioangažirani roman u novijoj hrvatskoj proizvodnji.

Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Ivan Vulić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Maja Gregl.
Glume: Franjo Kuhar, Boris Svrtan.
premijera 31.12.2012.


13,30 – 14,30¸HR III
PORTRET DRAMSKOG UMJETNIKA 

PORTRET DRAMSKE UMJETNICE MIRJANE MAJUREC

Kroz razgovor s umjetnicom te ulomke iz njezinih glumačkih kreacija portretiramo Mirjanu Majurec, dugogodišnju članicu Dramskog kazališta Gavella, široj publici poznatu i po ostvarenjima u nizu filmova i televizijskih serija ("Izbavitelj", "Kad mrtvi zapjevaju", "U registraturi", "Naši i vaši" i dr.).

Autor emisije: Hrvoje Ivanković

 

S U B O T A ,  25. ožujak 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

KRISTINA GAVRAN: PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA 3 - UZGAJANJE TRAVE

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko. Glume: Damir Poljičak, Zoran Pribičević, Petar Cvirn. Urednica: Katja Šimunić
Premijerno emitirano: 11. 07. 2013.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME  

VLADIMIR VIDRIĆ: NOTTURNO                                        

Vladimir Vidrić (1875-1909) jedan je od najistaknutijih predstavnika hrvatske moderne lirike iako je objavio samo jednu zbirku pjesama u samizdatu (Pjesme, 1907). „Notturno“ poseže u mitsko razdoblje u kojemu ljubav ima primordijalnu snagu i ljepotu. U ovoj maloj formi ta se pjesma umrežava sa sadašnjošću evocirajući prevalentnu moć erosa suvremenom banaliziranju usprkos.

Urednica: Katja Šimunić. Glasovi: Dunja Fajdić i Sreten Mokrović. Glazbeni tonmajstor: Zoran Brajević. Skladatelj: Maro Market. Tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Katja Šimunić.
 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
 

Radovan Ivšić: Kapetan Oliver     

Radovan Ivšić: KAPETAN OLIVER "Kapetan Oliver" (dramska igra napisana 1944 godine, odmah poslije "Kralja Gordogana" napisanog 1943.) nosi sva obilježja poetike Radovana Ivšića : ludizam i filozofičnost, poetsko i infantilno, redukcionizam i apsurd. I dok s "Gordoganom" Ivšić ispisuje urnebesnu porugu svim diktatorima svijeta, ovdje je to sjetna, mudra i razigrana igra o potrazi za srećom. Kapetan Oliver odlazi na daleka mora u potrazi za Srećom koja mu je poslala poruku. Na otočiću na kojem vjeruje da će je pronaći, nalazi djecu - Europu, Aziju, Ameriku, Afriku, Australiju i Gronland . Oliver ne zna kojeg je sreća oblika, pojavnosti. Tek kad ga svijet (Djeca-kontinenti) ubiju, on u odlasku i nestajanju naslućuje da je sreća pretapanje u - ništa, da tek kad čovjek shvati da je ništa može postati dio svijeta. Iako pisan za kazalište, "Kapetan Oliver" ima u svojem rukopisu sve što ga preporučuje za radijski medij. On traži interpretaciju u vlastitom akustičkom prostoru i vremenu, dakle, ono što je sama definicija radiodramskog medija. Radovan Ivšić, naš najznačajniji nadrealistički umjetnik i borac za slobodu umjetničkog izražavanja što je potvrđivao tijekom cijelog života, (za posljedicu je imao okapanja sa svim režimima - od onog Pavelićevog koji mu je spalio "Narcisa" do komunističkog koji ga je izbacio iz Društva književnika), u više je značajnih navrata kao pisac bio "ugošćen" u radijskom mediju. Na primjer, prva profesionalna realizacija njegova djela u Francuskoj bila je na radiju s "Kraljem Gordoganom 1954 gpdine". Na hrvatskom radiju se nekoliko njegovih dramskih uradaka realiziralo u 80-im i 90 - tim godinama prošlog stoljeća (Daha, Akvarij, Aiaxaia). Posljednja radijska izvedba bila je "Sunčani grtad" u režiji Maria Kovača. Naš "Kapetan Oliver" ujedno je i najava radijske izvedbe "Kralja Gordogana" kojeg Dramski program do sada nije radio, a čija će premijera biti u travnju. Režiju "Kapetana Olivera" potpisuje Mislav Brečić koji je u autorski tim pozvao skladatelja Stanislava Kovačića, ton majstoricu Lanu Deban, te izuzetnu grupu glumaca. U naslovnoj ulozi - Sven Medvešek.
Urednica: Lada Martinac Kralj
Igraju: Sven Medvešek, Živko Anočić, Robert Budak, Janko Rakoš, Linda Begonja, Mila Elegović, Željko Duvnjak, Iskra jirska, Mia Biondić, Ivana Roščić

PREMIJERA

 

N E D J E LJ A ,  26. ožujak 2017.


00,00 – 0,10¸HR II
MALE FORME

ILJF I PETROV: TRIKARTOV SE LIJEČI                                       

Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić. Glume: Goran Grgić, Pero Juričić, Mladen Vasary, Jelena Miholjević. Urednica: Katja Šimunić

Premijerno emitirano: 09. 10. 2013.

9,30 – 9,55¸HR III
RADIO-ROMAN

Krešimir Pintarić: Ljubav je sve 1/5                                                          

Prvi roman Krešimira Pintarića počiva na jednostavnoj pretpostavci da ljubav doista jest sve.

U jednostavnosti autorove premise i načinu kazivanja zrcali se životna svakodnevica muškarca i žene, kroz moćne dijaloge, humor i osebujan stil. U tematiziranju harmonije ljubavnog života jednog para civiliziranih liberalnih ljudi koji svaki eventualni nesporazum izglade razgovorom  uz često i autoironične opaske, pred nama se suptilno odmata jedan zajednički život u svojoj intimi i bliskosti.

Redateljica: Hana Veček Ton majstor: Tomislav Šamec Autor glazbe: Domagoj Lozina Dramatizacija: Hana Veček Urednica: Maja Gregl
Glume: Rakan Rushaidat, Aleksandra Stojaković, Nina Erak – Svrtan, Živko Anočić
Premijera: 17. – 21.10. 2016.
 

16,05 – 16,50, HR I
RADIO-IGRA ZA DJECU

Dragutin Domjanić: Petrica Kerempuh i spametni osel                         

Manje je znana Domjanićeva «marionetna igra» Petrica Kerempuh i spametni osel, koja je premijerno izvedena 1920. u zagrebačkom Teatru marioneta, a 1921. objavljena je istoimena knjiga (zajedno s autorovom šaljivom poemom Mladost Petrice Kerempuha) koju je Domjanić potpisao pod pseudonimom Vujec Grga. U jedinom Domjanićevom dramskom tekstu izražena je visoka razina satiričnosti, kako karakterne tako i društvene, ali i izrazite političke. Drugo izdanje toga teksta uslijedilo je nakon više od 80 godina (Disput, 2005.).
U radijskoj adaptaciji poslužili smo se i pripovjetkom u Utrobi Medvednice Slavka Mihalića kao okvirom u kojem se događa radnja Domjanićeve igre. Petrica Kerempuh pada u ruke razbojnika i pripovijeda svoj život i zgode.
Domjanićev kajkavski jezik i u ovoj je dramskoj igri došao do punog izražaja.

Redateljica Jasna Mesarić glazbena urednica : Adriana Kramarić,tonmajstorice: Marijana Begić i Marija Pećnik Kvesić, Urednica: Nives Madunić-Barišić
Glume: Vilim Matula, Biserka Ipša, Sven Šestak, Željko Königsknecht, Nenad Cvetko i Mladen Vasary te članovi Tamburaškog orkestra HRT-a.
Premijerno emitirano: 14. prosinac 2014.

RADIO-IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE: 

Dragutin Domjanić: Mladost Petrice Kerempuha“                                 

Redateljica: Jasna Mesarić

 

P O N E D J E LJ A K ,  27. ožujak 2017.

0,00 – 0,10¸HR II
MALE FORME
 

BRANKO PEJNOVIĆ: VESNA PARUN: O MAGARCU                              

Redatelj: Ljubo Pauzin; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; Urednica: Katja Šimunić
Premijerno emitirano: 18. 06. 2014.
 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

Borivoj Radaković: KAJ SAD?                                           

Redatelj: Darko Tralić , Urednik: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME
 

BORBEN VLADOVIĆ: „NA POKUSU ILI INSPICIJENT MORA SVE ZNATI“

Glavnoga glumca nema na pokusu predstave a premijera se približava. Paniku smiruje inspicijent. A i kazališni buffet ima svoju ulogu.
Redatelj: Dejan Šorak. Glume: Boris Svrtan i Željko Šestić. Glazbeni urednik: Maro Market. Tonmajstor: Dubravko Robić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 27. 3.2017.

PREMIJERA

 

U T O R A K ,  28. ožujak 2017.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME
 

ZORAN BRAJEVIĆ:  SIN ZA POVIJEST                             

Mladić uvjerava roditelje da je napravio senzacionalno otkriće. I oni su spremni u to povjerovati. No njegov se zahtjev ponavlja i ponavlja iz dana u dan. Jer, čini se da njegov nevjerojatan vremenski stroj radi, ali on jedini to ne može provjeriti.
Redatelj: Dejan Šorak. Glume: Jelena Miholjević, Boris Svrtan i Željko Šestić. Glazbeni urednik: Maro Market. Tonmajstor: Dubravko Robić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 28. 3.2017.

PREMIJERA

 

U T O R A K ,  28. ožujak 2017.


0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Ivana Simić Bodrožić: ISUS U ZATVORU                         

Režija: Katja Šimunić
Premijera: 19.5. 2015.
 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Krešimir Pintarić: Ljubav je sve 2/5                                                          

Prvi roman Krešimira Pintarića počiva na jednostavnoj pretpostavci da ljubav doista jest sve.

U jednostavnosti autorove premise i načinu kazivanja zrcali se životna svakodnevica muškarca i žene, kroz moćne dijaloge, humor i osebujan stil. U tematiziranju harmonije ljubavnog života jednog para civiliziranih liberalnih ljudi koji svaki eventualni nesporazum izglade razgovorom  uz često i autoironične opaske, pred nama se suptilno odmata jedan zajednički život u svojoj intimi i bliskosti.

Redateljica: Hana Veček Ton majstor: Tomislav Šamec Autor glazbe: Domagoj Lozina Dramatizacija: Hana Veček Urednica: Maja Gregl
Glume: Rakan Rushaidat, Aleksandra Stojaković, Nina Erak – Svrtan, Živko Anočić
Premijera: 17. – 21.10. 2016.

14,00 – 15,00¸HR III
DOKU
MENTARNA RADIO-DRAMA  

Ivana Biočina: Pobunjeni čovjek                                       

Što ako se nađete na određenom mjestu, u određeno vrijeme koje postane - prijelomno i odlučujuće mjesto i vrijeme - u povijesti? Autorica se u prosincu 2010. godine zatekla u Kairu, u jednom takvom trenutku. Priča počinje na trgu El Tahrir te se proteže kroz 2011. godinu: Španjolsku, Grčku, sve do Wall Streeta. U dokumentarnoj radio drami govore arabist i bivši veleposlanik u Egiptu Daniel Bučan, ilustrator i aktivist iz Kaira Essam Abdalah, korišteni su dijelovi predavanja filozofa Slavoja Žižeka i političkog filozofa Michaela Hardta, te govora Alberta Camusa sa svečane dodjele Nobelove nagrade, kao i ulomci iz knjiga Taksi Halida Al-Hamissija i Pobunjeni čovjek Alberta Camusa.
Ton majstor: Zoran Sajko; urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 26. 03. 2013.

18,00 – 19,00¸HR III
RADIO-DRAMA
 

Tihomir Mraović: Zatočenik neizgovorenih pitanja                                

Tihomir Mraović, hrvatski dramatičar i prozaist mlađe generacije, kontinuirano se javlja i kao autor radio drama izravno pisanih za potrebe tog medija. Novi Mraovićev dramski tekst „Zatočenik neizgovorenih pitanja“ blago je satirična znanstveno-fantastička parabola o opsesivnoj potrebi mladog subkulturnog junaka da u svijetu odraslih, tj. roditelja i doktora, sazna osnovno o sebi i svijetu, što je život i kako ga valja dostojanstveno živjeti. Tekst, jednako tako, izaziva referencijalno-asocijativni mehanizam koji – kao potiskivan a prisutan sukob bitno različitih generacijskih kultura – postoji kao literarna tema u mnogim artefaktima, domaćim i osobito stranim. Pobuna mladog junaka u dominirajućem svijetu odraslih, dramom T. Mraovića stoga dobija još jednog literarnog zastupnika.

Redatelj: Dejan Šorak; ton majstor:Anka Savić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović
Urednica: Lada Martinac-Kralj
Igraju: Biserka Fatur, Boris Miholjević, Ivan Lovriček, Dora Lipovčan, Krono Šarić, Vinko Kraljević, Živko Anočić
 

23,00 - 24,00, HR I
K r i K   -    KRIMIĆ I K
OMEDIJA   

Jaroslav Hašek: PRIČA O SLICI cara Franje Josipa I.

Trgovac papirom gospodin Petiška na nagovor gospodina Šimrla odlučuje se za kupnju velikog broja slika cara Franje Josipa I. na kojima kani zaraditi cijelo malo bogatstvo. Stvari krenu naopako kada se ispostavi da je isporučeni car kraći i uži od uredbom dopuštenoga. Strašno nedjelo jednog mačka konačno će dotući jadnog trgovca i njegove velike trgovačke ambicije. Sjajna humoreska Jaroslava Hašeka, dramatizacijom je samo dobila radijski oblik, ali je sačuvala ljepotu rečenice, britkost humora i patinu vremena. Ova radijska vinjeta zasigurno će osvježiti prostor našega etera i nasmijati mnoge.

Redatelj: Petar Vujačić; dramatizacija: Sergej Mioč; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; Glume: Luka Dragić, Goran Grgić, Ivo Rogulja, Bojan Navojec, Tomislav Martić. Urednica: Nives Madunić Barišić
Premijerno emitirano: 26. 11. 2006.

Jaroslav Hašek: Žalosna sudbina gospodina Blažeja

Izbori su uvijek gadna stvar za običnoga građanina: dilema izići na izbore ili ne izići, dati glas ovome ili onome, zatrpanost predizbornim plakatima, manifestacijama, izjavama, obećanjima i potkupljivanjima doista mogu čovjeka izludjeti. Gospodinu Blažeju, tipičnom junaku iz Hašekovih ponajboljih humoreski, to se doista i dogodilo. Agitatori su navalili na njegovu kuću, stranke su ga stavile na svoju listu bez pitanja, čak je i njegov pokojni djed postao nositeljem jedne izborne liste…

Satiričan i ludičan, suvremeno režiran, Hašek u ovoj radijskoj prilagodbi odlično oslikava i našu političku svakodnevicu.

Redatelj: Jakša Zlodre, prijevod: Zora Simić, tonmajstor: Miroslav Pijaca, glazbeni dramaturg: Adriana Kramarić, glume: Boris Miholjević, Marija Kohn, Rakan Rushaidat
Premijerno emitirano: 12.10. 2006.

 

S R I J E D A ,  29. ožujak 2017.


0,00 – 0,10¸HR II
MALE FORME

Ivana Simić Bodrožić: SIROVI                                            

Režija: Katja Šimunić, Urednica: Katja Šimunić
Premijera: 20. 5. 2015.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Krešimir Pintarić: Ljubav je sve 3/5                                              

Prvi roman Krešimira Pintarića počiva na jednostavnoj pretpostavci da ljubav doista jest sve.

U jednostavnosti autorove premise i načinu kazivanja zrcali se životna svakodnevica muškarca i žene, kroz moćne dijaloge, humor i osebujan stil. U tematiziranju harmonije ljubavnog života jednog para civiliziranih liberalnih ljudi koji svaki eventualni nesporazum izglade razgovorom  uz često i autoironične opaske, pred nama se suptilno odmata jedan zajednički život u svojoj intimi i bliskosti.

Redateljica: Hana Veček Ton majstor: Tomislav Šamec Autor glazbe: Domagoj Lozina Dramatizacija: Hana Veček Urednica: Maja Gregl
Glume: Rakan Rushaidat, Aleksandra Stojaković, Nina Erak – Svrtan, Živko Anočić
Premijera: 17. – 21.10. 2016.
 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME
 

ZORAN BRAJEVIĆ:  OTAC NA SUDU                                

Otac pokušava na sudu dokazati da je ravnopravan supruzi i da želi viđati dijete nakon rastave braka jednako kao i ona. Ravnopravno, a ne samo dva puta tjedno.
Redatelj: Dejan Šorak.
Glume: Jelena Miholjević, Boris Svrtan, Beti Lučić i Željko Šestić. Glazbeni urednik: Maro Market. Tonmajstor: Dubravko Robić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 29. 3. 2017.

PREMIJERA

 

Č E T V R T A K ,   30. ožujak 2017.


0,00 – 0,10¸HR II
MALE FORME
 

DANIIL HARMS: IZJAVLJIVANJE LJUBAVI, DANAS SE ŽENIM, NIŠTA ZANIMLJIVO“

Prijevod: Irena Lukšić. Režija: Stephanie Jamnicky Urednica: Katja Šimunić
Premijera:  6. 5. 2015.

9,30 – 9,55¸HR III
RADIO-ROMAN

Krešimir Pintarić: Ljubav je sve 4/5                                                              

Prvi roman Krešimira Pintarića počiva na jednostavnoj pretpostavci da ljubav doista jest sve.

U jednostavnosti autorove premise i načinu kazivanja zrcali se životna svakodnevica muškarca i žene, kroz moćne dijaloge, humor i osebujan stil. U tematiziranju harmonije ljubavnog života jednog para civiliziranih liberalnih ljudi koji svaki eventualni nesporazum izglade razgovorom  uz često i autoironične opaske, pred nama se suptilno odmata jedan zajednički život u svojoj intimi i bliskosti.

Redateljica: Hana Veček Ton majstor: Tomislav Šamec Autor glazbe: Domagoj Lozina Dramatizacija: Hana Veček Urednica: Maja Gregl
Glume: Rakan Rushaidat, Aleksandra Stojaković, Nina Erak – Svrtan, Živko Anočić
Premijera: 17. – 21.10. 2016.

18-00-19,00¸HR III
RADIO-ATELJE

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

Vesna Mačković,Vedran Hleb, Alan Sinkauz i Nenad Sinkauz: INTENZITETI

Nastala kao složeni radiofonijski odjek na istoimenu scensku izvedbu ova se radio-igra uspostavlja preplitanjem trostrukih pripovjednih linija: autofikcionalnom, fikcionalnom i autorefleksivnom. Vesna Mačković koreografira zvukove kao sjećanje na predstavu, evocira svoja stanja tijekom izvedbe, opisuje jedan svoj radni dan i daje komentar na prekarni život umjetnika danas.
Režija: Vedran Hleb, glazbena urednica: Adriana Kramarić,  dramaturginja: Katja Šimunić. Vlastiti tekst interpretira: Vesna Mačković. Glazba: Alen i Nenad Sinkauz
Premijera: 26. 11. 2015.

MALE FORME:

Pavlica Bajsić i Lana Deban: VRIJEME I SJEĆANJE                  

Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Glasovi: Jelena Miholjević, Dubravko Mihanović, Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 28. 12. 2012. 

Pavlica Bajsić i Lana Deban: VRIJEME I PROTOK                     

Glazbena urednica: Adriana Kramarić. U emisiji sudjeluju: Boris Bakal, Slobodan Prosperov Novak, Sreten Mokrović, Trpimir Vedriš.
Premijerno emitirano: 31. 12. 2012.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI