NASLOVNICA → CROSSOVER

Vodimo vas na 100. izvedbu predstave ‘Postdiplomsko obrazovanje’

Hit komedija o lopovima, kriminalcima, službenicima i odvjetnicima temeljena na priručniku SIniše Labrovića, proslavit će u subotu, 18. ožujka, jubilarnu – 100. izvedbu. Darujemo vam 2 ulaznice.

| 17. 03. 2017.

Sinišu Labrovića, vjerujemo, ne treba posebno predstavljati, no nije zgorega ponoviti kako je taj nesuđeni ministar kulture najzanimljiviji suvremeni hrvatski performer. Još u prosincu 2008. rečeni je Labrović u sklopu Operacije Grad održao sedmodnevnu radionicu 'Dodiplomsko obrazovanje', a koju je tad najavio ovako:

Živimo u društvu u kojem su granice između biznisa, politike i kriminala vrlo propusne, novac je sam sebi mjerilo. Ideja radionice je bila, na manualnoj razini, ponuditi običnim građanima mogućnost stjecanja osnovnih kriminalnih vještina, a na duhovnoj - odbacivanje stečenih moralnih i etičkih nazora koji nas priječe da uspijemo u današnjem društvu. Na kraju radionice idealan moto polaznika bio bi: “Moj uspjeh mora postati jedina svrha i cilj svakog mog čina”.
Radionice su vodili kvalificirani ljudi, a održana su predavanja: ‘Hladno i vatreno oružje - obrana i napad’, ‘Praktična upotreba vatrenog oružja’ (pucanje na streljani iz pištolja HS-2000), ‘Hakiranje’, ‘Dilanje droge’, ‘Slobodna razmjena vještina među polaznicima’ (švercanje, krađa, krivotvorenje i sl.) i ‘Ophođenje u kriminalnim krugovima’. Sedmi dan smo imali druženje i podjelu diploma u kojima je polaznicima priznat akademski status “kriminalac - pripravnik“. Polaznicima je preporučeno da se zbog bržeg napretka u karijeri učlane u jednu od političkih stranaka, po mogućnosti parlamentarnu.

Iz posve očitih razloga, radionica je bila više nego uspješna, pa je znanje prenošeno na njoj, Labrović 2009. odlučio pretočiti u dvojezični priručnik nazvan 'Postdiplomsko obrazovanje', a koji je potom predstavljen i na XI. Istanbulskom bijenalu, dok ga je sam autor opisao ovako:

Priručnik je koncipiran kao niz od 14 poglavlja. Svako poglavlje je posvećeno jednoj vrsti kriminalne aktivnosti, a sva poglavlja su podijeljena u 7 dijelova radi lakšeg usvajanja iznesenih spoznaja. Gotovo sva poglavlja sadrže i "Upozorenje" te "Riječ stručnjaka". Uvod je "Ophođenje u kriminalnim krugovima". Na početku su poglavlja koja se bave kriminalnim aktivnostima s osobnim odnosom počinitelja i žrtve. Npr. "Žicanje" i "Duhovno savjetovanje". Zatim slijede poglavlja o klasičnim vrstama kriminala koja su malignija za društvo i kojima se najčešće bave kriminalne udruge. Npr. "Dilanje", "Prostitucija", "Iznude" i "Korupcija". Kao vrhunac u gradacijski zamišljenom nizu obrađena je "Politika". Sva poglavlja obogaćena su pedagoškim crtežima Igora Hofbauera. Knjigu je dizajnirao Boris Greiner.

Očekivano, u Zemlji znanja, kakava je naša, potražnja za takovim priručnikom daleko je nadmašila ponudu, pa je priručnik pretočen i u predstavu u produkciji Binocular teatra, a u kojoj igraju Vilim Matula i Igor Pavlica.

Predstava u subotu 18. ožujka u zagrebačkom klubu Vinyl slavi 100. izvedbu, a mi vam za nju darujemo 2 ulaznice ako nam do danas u ponoć odgovorite - tko je predstavu režirao?

Zjate i da će poseban gost jubilarne izvedbe biti kontrabasist Vjekoslav Crljen.


POVEZANE VIJESTI
IZDVOJENO
MAGAZIN
NATJEČAJI & POSLOVI