Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Bandić predizborno časti: povećane plaće zagrebačkim kulturnjacima, dogovoreni božićnica i regres

Bandić predizborno časti: povećane plaće zagrebačkim kulturnjacima, dogovoreni božićnica i regres

Zaposlenima u ustanovama kulture Grada Zagreba osnovica se povećava za 2,9%, dogovoreni su i regres i božićnica, a ako se proračun bude dobro punio - povećanje možda bude i veće.
Share on facebook
Share on twitter

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi poslao je svojim članovima priopćenje kojim ih obavještava kako će im plaće za siječanj (ali i ostatak godine), biti veće za 2.9%. dapače, kako navodi sindikat, bude li se proračun realizirao na razini većoj od planirane, otvorit će se pregovori i daljnjim povećanjima.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

***

Poštovani članovi HSDK,

obavještavamo vas da smo u Gradu Zagrebu uspjeli postići dogovor o povećanju osnovice za izračun plaća zaposlenih u ustanovama kulture Grada Zagreba. Osnovica se povećava za 2,9%, koliki je porast prosječne plaće u gospodarstvu Grada Zagreba za razdoblje siječanj - kolovoz 2016. i iznositi će 3.725,00 kuna. Primjena povećanja plaće je od 1. siječnja 2017., što znači da će plaća za siječanj biti uvećana za 2,9%.

Dogovoreno je i da će regres i božićnica biti svako po 1.250 kuna, što je neoporezivi iznos.

Ostala materijalna prava, pomoći i jubilarna nagrada ostaju također na neoporezivoj razini u 2017.

Važno je istaknuti da je Grad Zagreb u II Dodatku KU o kojemu se pregovaralo u četvrtak, prihvatio zahtjev sindikata da se unese odredba prema kojoj se preuzima obveza otvaranja pregovora o većim pravima u slučaju da se proračun za 2017. ostvaruje na većoj razini od planirane. Potrebno je napomenuti i to da smo kroz povećanje plaća ukupno ostvarili 8.000.000,00 kuna više sredstava za vaše plaće u 2017., te ugovorili regres i božićnici u ukupnom iznosu od 2.500,00 kuna za razliku od 2016. kada je bilo ugovoreno 1.500,00 kuna, a izmjenom KU neposredno prije Božića ipak isplaćeno 2.500,00 kuna neoporezivo, što je dodatnih 1.889.000,00 kuna.

Jesmo li s ovim rezultatom pregovora zadovoljni? Naravno da bi naše zadovoljstvo bilo veće da postoje uvjeti da sva materijalna prava, posebno jubilarne nagrade vratimo na vrijeme prije krize i na razinu koja stoji u kolektivnom ugovoru. No takvih uvjeta očito još nema, te su i ovi pregovori morali biti kompromis između mogućnosti poslodavca i naših ugovorenih prava, ovaj puta ojačan s odredbom da će se u slučaju boljeg ostvarivanja proračuna za 2017. otvoriti pregovori o višim razinama prava, što su sada ugovorena u neoporezivim iznosima. To je dodatna kvaliteta ovoga dodatka, koja je izraz volje ugovornih strana da nakon izlaska iz krize pravedno dijelimo bolje rezultate u našem Gradu.

Molim da o ovome obavijestite i vaše kolegice i kolege, nečlanove sindikata, koji zahvaljujući vašem članstvu uživaju plodove rada vašega sindikata. Ponudite im da budu solidarni i upiši se u HSDK, jer na taj način iskazuju solidarnost s vama, ali i jačaju HSDK, bez kojega ne bi bilo kolektivnih ugovora, pa ni povećanja plaća.

Uz srdačne pozdrave,

GLAVNA TAJNICA

Ljubica Pilić

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE