Search
Close this search box.

BLOG: Kronologija farse u Komediji

15. veljače ove godine navršit će se godinu dana od kad je najskuplje i najzaduženije domaće komunalno kazalište, zagrebačka Komedija, u kadrovskom limbu. Evo detaljne kronologije te farse.

15.veljače 2016. - Kazališno vijeće GK Komedija ustanovilo je na sjednici održanoj tog dana da minus u blagajni kazališta iznosi najmanje 3.535.000 kn. Vijeće stoga nije usvojilo financijsko izvješće za prethodnu godinu, te je slijedom Zakona o kazalištima dan kasnije zatražilo od vlasnika kazališta odnosno Grada, da ravnatelju Niki Pavloviću uruči otkaz.

18. veljače 2016. - Grad je prijedlog Kazališnog vijeća Komedije ekspresno prihvatio te uputio zahtjev Skupštini da Pavlovićevo razrješenje po hitnom postupku uvrsti u dnevni red sjednice koja se održavala tog dana. Dapače, pročelnik Gradskog ureda za kulturu obrazovanje i sport uspio je u samo 24 sata s Kazališnim vijećem pronaći i osobu koja bi privremeno vodila kazalište. Bila je to Petra Topolovšek, diplomirana socijalna radnica (!) zaposlena poslovna tajnica u GK Komedija.

I kad se činilo da je otkaz Pavloviću već gotova stvar - preokret! Predsjednik Komedijina Kazališnog vijeća, Ivica Prlender, zatražio je usred sjednice Skupštine povlačenje smjene ravnatelja s dnevnog reda uz obrazloženje kako smjena nije 'dobro pripremljena'.

Detaljnije - ovdje.

17. ožujka 2016. – Opet zasjeda zagrebačka Skupština i opet je na dnevnom redu Komedija, odnosno smjena ravnatelja Pavlovića, te imenovanje Petre Topolovšek. Međutim, u dokumentima koje su zastupnici dobili za sjednicu stoji i onaj iz kojeg je razvidno da Kazališno vijeće nije odbilo Pavlovićev izvještaj već da ga je ‘primilo na znanje’. Što god to značilo. To je ujedno i prvi pravni trag odgovornosti Kazališnog vijeća za debakl koji slijedi.

No, istog tog dana, dok traje sjednica Skupštine, u jutarnjim se satima hitno sastaje komedijino Kazališno vijeće i mijenja ime kandidata za vršitelja družnosti ravnatelja. To više nije Petra Topolovšek već – glumac Adam Končić, član Komedijina ansambla, miljenik sive eminencije zagrebačke kulture, Zlatka Viteza i HDZ-ov favorit.

Skupština prihvaća prijedlog. I Končić biva imenovan.

Detaljnije - ovdje.

25. travnja 2016. – Gradonačelnik Milan Bandić, a ne kako je uobičajeno Skupština, donosi programski i financijski okvir kazališta Komedija za razdoblje od 2017. do 2020. Bez tog se dokumenta, naime, ne može raspisati natječaj za ravnatelja. Zanimljivo je da je Bandićevom odlukom Komediji, koja je podsjetimo u gubitku od 3.5 milijuna kuna, tim dokumentom proračun povećan za čak 13.4%!

Detaljnije -  ovdje.

4. svibnja 2016. – Kazališno vijeće Komedije objavljuje natječaj za ravnatelja.

Detaljnije - ovdje.

31. kolovoza 2016. - Na natječaj su se javili aktualni vršitelj dužnosti ravnatelja, glumac Adam Končić, potom kolega mu Damir Lončar i talijanski redatelj, te Magellijev učenik, Luca Cortina, pri čemu je Kazališno vijeće na čelu s Ivicom Prlenderom ime potonjeg tjednima krilo od javnosti iz samo njima poznatih razloga. Sva su trojica svoje programe u najkraćim crtama predstavila javnosti, Končić ovdje, Lončar ovdje, a Cortina ovdje.

No, suprotno Zakonu o ustanovama koji jasno propisuje kako kandidati o rezultatima natječaja moraju biti obaviješteni najkasnije 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava, odnosno 75 dana od objave natječaja, Kazališno vijeće nije izvjestilo kandidate o ishodu istog.

Istovremeno, Komedija grubo krši Zakon o pravu na pristup informacijama kao i onaj o kazalištima i na službenim web stranicama nema niti jedan jedini zapisnik sjednica Kazališnog vijeća, pa čak ni sastav istog, a na upite odbijaju odgovoriti pa je zapravo nemoguće saznati razloge zbog kojih to najskuplje zagrebačko gradsko kazalište još uvijek nema ravnatelja u mandatu.

Detaljnije - ovdje.

21. listopada 2016. – Kazališno vijeće Komedije raspisuje novi natječaj za ravnatelja. Ni u njemu, kao ni u prethodnom nema informacije o rokovima u kojima će kandidati biti obaviješteni o ishodu, a što je već drugi put da Kazališno vijeće krši Zakon o upravnom postupku.

Detaljnije - ovdje.

14.prosinca 2016. – 54 dana nakon objave natječaja sastaje se Kazališno vijeće i razmatra prijave na natječaj. Javili su se Komedijin kućni diregnt Krešimir Batinić, redateljica Morana Foretić, kolega joj redatelj Marko Juraga, kojem je dosad pošlo za rukom realizirati nekoliko koprodukcija vlastitog teatra s Komedijom, te dvojac koji je predao prijave i na prošli natječaj - član ansambla i aktualni v.d. ravnatelj Adam Končić, te dugogodišnji prvak kuće, navodni favorit ansambla i jedini kandidat s ozbiljnim ravnateljskim iskustvom u javnoj ustanovi - Damir Lončar.

Vijeće odlučuje predložiti imenovanje Krešimira Batinića za ravnatelja, te zagrebačkoj Skupštini šalje prijedlog da tu točku po hitnom postupku stavi na dnevni red sjednice koja se ima zbiti 20. prosinca.

U međuvremenu, sve su glasnija kuloarska došaptavanja kako je Končić ionako prezaduženu kuću tijekom svog v.d. mandata još dodatno zadužio, ali i ozbiljno narušio tamošnje međuljudske odnose.

Detaljnije - ovdje.

15. prosinca 2016. – Kazališno vijeće Komedije upuće pisani zahtjev Skupštini da imenovanje Krešimira Batinića stavi na dnevni red.

Detaljnije - ovdje.

16. prosinca 2016. – Isto to Kazališno vijeće povlači zahtjev, pa Skupština koja zasjeda 20. prosinca na koncu ipak ne razmatra Batinićevo imenovanje

Izvori bliski Komediji pak tvrde da se Končić posvađao sa Zlatkom Vitezom i da više nema ni njegovu ni Bandićevu podršku za ravnateljevanje, no zato i dalje ima onu HDZ-a. I da se upravo u toj svađi krije razlog rušenja drugog natječaja.

Detaljnije - ovdje.

 16. siječnja 2017. – Dakle 87 dana nakon raspisivanja drugog natječaja za ravnatelja, donošenja odluke i onda povlačenja iste sa sjednice Skupštine, Kazališno se vijeće i dalje ne oglašava. No, zato to čini gradonačelnik Milan Bandić koji Večernjem listu izjavljuje da će za ravnatelja biti izabran ‘najbolji čovjek’.

Detaljnije - ovdje.

24. siječnja 2017. – Iliti, danas. Od raspisivanja natječaja prošlo je 95 dana.

9.veljače 2017. – Tog bi se dana trebala održati iduća sjednica zagrebačke Skupštine. Je li možda vrijeme da se smijeni Kazališno vijeće Komedije? Koje, podsjetimo, djeluje sastavu: Ivica Prlender (predsjednik), Dorica Nikolić, Katarina Krpan, Mirta Balog i Ronald Žlabur.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE