Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Kulturna bura u zagrebačkoj Skupštini

Kulturna bura u zagrebačkoj Skupštini

Ravnateljima javnih ustanova nisu imenovani oni za koje se to očekivalo, ali smo zato dobili jednog v.d. ravnatelja, točnije ravnateljicu i to u prilično bizarnim okolnostima. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Za početak - najbizarnije. Na dnevnom redu današnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine uopće se nije našao prijedlog za imenovanje ravnatelja Komedije, a zašto je tome tako ne znaju ni članovi skupštinskog Odbora za kulturu s kojima smo razgovarali. Komedija je bez ravnatelja u mandatu već godinu dana, a Kazališno vijeće donijelo je odluku o svom kandidatu na vrijeme za uvrštavanje te točke na dnevni red današnej sjednice, pa osim još jednog čina zakulisnih igara nekog razumnog objašnjenja za nastavak agonije kazališta na Kaptolu - nema.

Iznenađenje broj dva jest odbijanje skupštinske većine da potvrdi imenovanje Joispa Nalisa u još jedan mandat na čelu Koncertne direkcije Zagreb. Naime, iako je Nalis pod istragom, pozitivno mišljenje za njegovo imenovanje dalo je i nadležno Kulturno vijeće Grada Zagreba, ali i skupštinski Odbor za kulturu i to s tri glasa 'ZA' i dva, SDP-ova i HNS-ova - 'protiv'. No, kad je u samoj završnici današnje maratonske, 11 sati duge sjednice, ta točka konačno došla na red - odjednom su protiv bili i zastupnici HDZ-a.

Posljedično, čeka nas raspisivanje novog natječaja u toj ustanovi koja je u milijunskim gubitcima, no kolikim - ne zna se, jer financijska izvješća - kriju. Dapače, na naš izravan upit da nam ista dostavi, g. Nalis je ponudio - sastanak, ne i dokumente. Grad Zagreb je pak, u međuvremenu, organizaciju svojih velikih koncertnih priredbi poput npr. Božića u Ciboni umjesto KDZ odlučio povjeriti Centru za kulturu Maksimir, o čijem smo čudesnom poslovanju kombinaciji s prethodno spomenutom Komedijom, detaljno pisali - ovdje.

Konačno, treći izbor ravnatelja neke gradske ustanove u kulturi koji se našao na današnjem dnevnom redu Skupštine već je priča za anale. Riječ je o Centru kulture na Peščenici, popularnom KNAP-u, čije je Upravno vijeće prvo raspisalo natječaj za ravnatelja, potom ga nije poništilo, ali je raspisalo novi. Nakon što smo o tome detaljno pisali na web stranicama Centra osvanula je 14. prosinca odluka o poništavanju prijedloga o imenovanju, koja se ne spominje u zapisniku sjednice, koja nije urudžbirana, napisana je posve dručačijim slogom nego prethodne, a uz to u digitalnim podacima samog dokumenta stoji da je kreirana 13 dana nakon završetka rečene sjednice!

https://www.teatar.hr/wp-content/uploads/images/16007820_odluka.pdf

Upravno vijeće KNAP-a potom je raspisalo novi natječaj i to s rokom od samo 8 dana za prijave, no ni na njemu nije 'našlo' pravog kandidata pa je odlučilo imenovati - vršitelja dužnosti. I to ne aktualnog ravnatelja koji ionako za par mjeseci mora u mirovinu, već donedavnu članicu istog tog Upravnog vijeća, a koja je ostavku dala nakon već spomenutog prvog natječaja ne bi li se  kandidirala za ravnateljicu!

https://www.teatar.hr/wp-content/uploads/images/02-Prijedlog-zaključka1.pdf

No, sav ovaj krš i lom u gradskim javnim ustanovama malo će koga od tamošnjih zaposlenika zabrinuti nakon što im je danas pristigla vijest da im je Grad božićnice - utrostručio!

Ukratko - u zagrebačkoj kulturnoj politici - ništa nova.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE