Naslovnica > PREDSTAVE > Čikaške perverzije

Čikaške perverzije

GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kultna predstava Jugoslavenskog dramskog pozorišta nakon 10 godina pauze, ponovo je pred publikom.

Predstava Čikaške perverzije nastala je prema drami Davida Mameta Seksualne perverzije u Chicagu, čija se radnja događa 1970-ih i istražuje ljubavni i seksualni život dvojice prijatelja i dviju prijateljica, odnosno njihovu potrebu za ljubavlju.

Glumci Dragan Jovanović, Branka Puljić, Olga Odanović i Igor Đorđević su Memetovu duhovitu suvremenu američku dramu pretvorili u fantastičnu komediju koja prelazi granice lokalnog i progovara o onome što je zajedničko svima – o potrebi za ljubavlju i preprekama njenog ostvarenja. Likovi prolaze kroz ljubavne priče, svatko na svoj način, ne usuđujući se da im se do kraja predaju, što stvara niz komičnih situacija.

Radi se o predstavi koja je još 1993. premijerno igrana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu i u 12 godina postala kultna, a uživa status urnebesne komedije s preko 200.000 gledatelja.

Unatoč velikom i kontinuiranom uspjehu, predstava je posljednji put izvedena 2005. godine, a Jovanović ju je tek u jesen 2015. odlučio ponovo vratiti pred publiku, i to simboličnim 500. izvođenjem upravo u Chicagu, u okviru uspješne američke turneje.

Povratak predstave na kazališne daske proslavljen je spektakularnim nizom od preko 50 rasprodanih predstava, a njezin status najbolje potvrđuje i pojavljivanje jednog od najboljih tenisača današnjice Novaka Đokovića kao specijalnog gosta-glumca na pozornici 16. veljače u Beogradu.
"Zašto je trebalo ovoliko vremena da se vrate "Čikaške perverzije", ne znam. Igrati 500 puta jednu istu predstavu, to je stvarno naporno i potrebno je neko vrijeme da je se čovjek ponovo zaželi. Sada sam to ponovo zavolio", objašnjava Dragan Jovanović. "Čikaške perverzije su uvijek izgledale isto, nepromijenjive su u svojoj biti. To je priča o ljubavi, o prijateljstvu, o problemima između muškaraca i žena. To je tema za sva vremena. Takva je i predstava. Uvijek će trajati baš zbog toga što se bavi najobičnijim, a u stvari najkompliciranijim stvarima", zaključuje Jovanović.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter