Naslovnica > PREDSTAVE > Čikaške perverzije

Čikaške perverzije

GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kultna predstava Jugoslavenskog dramskog pozorišta nakon 10 godina pauze, ponovo je pred publikom.
autorski tim funkcija
Omar Abu El Rubredatelj
David Mametautor teksta

Predstava Čikaške perverzije nastala je prema drami Davida Mameta Seksualne perverzije u Chicagu, čija se radnja događa 1970-ih i istražuje ljubavni i seksualni život dvojice prijatelja i dviju prijateljica, odnosno njihovu potrebu za ljubavlju.

Glumci Dragan Jovanović, Branka Puljić, Olga Odanović i Igor Đorđević su Memetovu duhovitu suvremenu američku dramu pretvorili u fantastičnu komediju koja prelazi granice lokalnog i progovara o onome što je zajedničko svima – o potrebi za ljubavlju i preprekama njenog ostvarenja. Likovi prolaze kroz ljubavne priče, svatko na svoj način, ne usuđujući se da im se do kraja predaju, što stvara niz komičnih situacija.

Radi se o predstavi koja je još 1993. premijerno igrana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu i u 12 godina postala kultna, a uživa status urnebesne komedije s preko 200.000 gledatelja.

Unatoč velikom i kontinuiranom uspjehu, predstava je posljednji put izvedena 2005. godine, a Jovanović ju je tek u jesen 2015. odlučio ponovo vratiti pred publiku, i to simboličnim 500. izvođenjem upravo u Chicagu, u okviru uspješne američke turneje.

Povratak predstave na kazališne daske proslavljen je spektakularnim nizom od preko 50 rasprodanih predstava, a njezin status najbolje potvrđuje i pojavljivanje jednog od najboljih tenisača današnjice Novaka Đokovića kao specijalnog gosta-glumca na pozornici 16. veljače u Beogradu.
"Zašto je trebalo ovoliko vremena da se vrate "Čikaške perverzije", ne znam. Igrati 500 puta jednu istu predstavu, to je stvarno naporno i potrebno je neko vrijeme da je se čovjek ponovo zaželi. Sada sam to ponovo zavolio", objašnjava Dragan Jovanović. "Čikaške perverzije su uvijek izgledale isto, nepromijenjive su u svojoj biti. To je priča o ljubavi, o prijateljstvu, o problemima između muškaraca i žena. To je tema za sva vremena. Takva je i predstava. Uvijek će trajati baš zbog toga što se bavi najobičnijim, a u stvari najkompliciranijim stvarima", zaključuje Jovanović.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE