Naslovnica > PREDSTAVE > Maria Stuart

Maria Stuart

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dvije politikom kontaminirane, a prirodom opterećene kraljice u Schillerovoj drami i predstavi Narodnog pozorišta Beograd.

Schillerova Maria Stuart svjetsku je praizvedbu imala u Weimaru 14.6.1800.

Zasnovana je na fikcionalnom susretu kraljice Elizabete i Mary, kraljice Škotske, neposredno pred njeno smaknuće 1587., koje je Elizabeta, iako nevoljko, naredila kad je shvatila da bi joj se zaštita koju je dotad pružala Mary mogla obiti o glavu. Iako se susret dviju kraljica nije uistinu dogodio, povijesna pozadina borbe za englesko prijestolje, nepoznatih okolonosti smrti (ubojstva?) drugog Marijinog supruga, Lorda Darnleya, te nezadovoljstva škotskog plemstva kraljicom koja nije dobro razumjela političke prilike u zemlji kojom je vladala pa je zbog toga prebjegla u Englesku, poslužila je Schilleru kao dobar materijal za priču o vlasti i ljudskosti.

Predstavu po rečenom komadu je u beogradskom Narodnom pozorištu postavio Miloš Lolić koji o projektu kaže:

"Štivo traži da se bavimo individualnim ličnostima Marije i Elizabete, njihovim ličnim strahovima, očajem, borbama. Vlast je samo dimna zavesa iza koje se kriju lične borbe i sistem koji i tada, a i do sada ne zna gde da postavi ženu. Kompleksno štivo kao što je ovo mi nemamo uslova da često igramo."

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter