Naslovnica > PREDSTAVE > Hrvatski kokošinjac

Hrvatski kokošinjac

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Cabaret nastao na temelju i danas aktualnih satiričkih dosjetki A.G.Matoša, među kojima je i ona o Saboru kao kokošinjcu, a koju je i Zlatko Vitez ponovio u vrijeme dok se (još) bavio politikom.
autorski tim funkcija
Antun Gustav Matoštekst
Zlatko Vitezadaptacija
Zlatko Vitezredatelj
izvođači uloge
Zlatko Vitez
Zvonko Presečki

Cabaret znakovita naslova prva je premijera u sklopu Prvih Gumbekovih dana, a nastao je na temelju i danas aktualnih satiričkih dosjetki Antuna Gustava Matoša, među kojima je i ona o Saboru kao kokošinjcu, a koju je i Zlatko Vitez ponovio u vrijeme dok se još bavio politikom.

Ili kako on sam kaže:

Danas, već davne 1995. u proljeće, kada sam se ja bavio politikom a ne ona sa mnom našalih se Matoševom dosjetkom o Saboru kao kokošinjcu. Ni u snu mi nije palo na pamet da će to toliko povrijediti „uvažene sabornike“ – jer – „iznad Sabora je samo Bog“ te mnogi od njih zatražiše moju ostavku na mjesto ministra kulture.
Prvi jurišnički udar sabornika na moju pozamašnost, tj. glasovanje o (ne)povjerenju ministru koji se drznuo uvrijediti kokice i pijetliće predsjednik Tuđman je neutralizirao rekavši mi: „Dobro si im i rekel“. No drugi tihi udar ( čitaj:podmukli ) – nisam.
Odoh na mirnije savjetničko mjesto, ali im je predsjednik Tuđman za nekoliko godina vratio (1998.g.), imenujući me kao zastupnika baš u – Sabor. Mnogi su me ljudi pitali: „A kaj ti je ta politika trebala?“
Svoje političke uloge „odigrao“ sam s više ili manje uspjeha kako sam najbolje umio i znao, ali sam nešto važno za budući moj život u kazalištu naučio. Za glumce i ljude od kazališta se uobičajno kaže da su tašti i egoistični. Kaj god!
Ne znam kako stoje stvari u drugim zemljama ali za hrvatske političare mi hrvatski kazalištarci smo – „male bebe“. Stoga i izvodimo „Hrvatski kokošinjac“ baš na „Gumbekovim danima“, a što se tiče Matoša aktualniji je više nego ikad. Vjerujte mi, ne prođe ni jedan dan da me netko na ulici ne zaustavi i kaže: „Dobro ste im i rekli, ono o kokošinjcu!“

One Response

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE