Search
Close this search box.

Snježna kraljica (ZKL)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Andersenov klasik o odrastanju i prihvaćanju u adaptaciji Petre Mrduljaš i režiji Darija Harjačeka.
autorski tim funkcija
Ines Novkovićfotograf
Petra Mrduljašautor adaptacije
Igor Matijevacoblikovatelj svjetla
Hans Christian Andersenautor predloška
Vesna Režićscenograf
Frano Đurovićskladatelj
Vesna Balabanićautor lutaka

Andersenova Snježna kraljica postala je gotovo mitski lik: prelijepa i zavodljiva, a istodobno hladna i otuđena od života. Kada ta sila prirode prodre u živote Gerde i Kaja, započet će velika pustolovina, koja će Kaja odvesti na ledeni Sjever, a Gerdu voditi kroz velike kušnje i pogibelji, od kojih će je sačuvati samo njezino iskreno srce i hrabrost da ustraje sve dok ne pronađe voljenoga prijatelja. Gerda će upoznati raskošnu plejadu likova: čarobnicu u vrtu gdje caruje vječno ljeto, razbojnike u ruševnome dvorcu koji je prijete pojesti ili zatočiti kao kućnog ljubimca i neobičnu Staru Laponku s njezinim čudesnim napjevima i ritmovima, sve dok se ne nađe oči u oči sa Snježnom Kraljicom, kada će njezina ljubav prema Kaju biti stavljena na konačnu kušnju. Priča je to o odrastanju i prihvaćanju da je u životu jedino mijena stalna: mladost prolazi, ali prolazi i duga zima nakon koje nezaustavljivo sviće proljeće.

"Ljepota rada na Snježnoj kraljici, kao što to uvijek biva s velikim predlošcima, odražava se u mogućnosti da se ono što je općepoznato, sto puta viđeno, sto puta ispričano, otkrije na novi način, da se mističnost i neuhvatljivost ove priče postavi na nove temelje. Naš je cilj bio na najbolji mogući način ispričati priču, odvesti djecu na putovanje kroz egzotične krajolike, biti vjeran svijetu Andersenove mašte. Uz veliki trud izrodila se predstava koja svojom raskoši pokušava biti dostojna tog svijeta. Za mene je ovo iskustvo otkrivanje potpuno nove dimenzije teatra, otkrivanje čari stolne lutke, koja u rukama vještih animatora postaje živa na fascinantan način.", izjavio je redatelj Dario Harjaček.

Zadržali smo metafizičnost Andersenova predloška, ali smo ga obradili tako da bude šarolik, zaigran i pustolovan. Vjerujem da će kazališni svijet koji smo stvorili zaokupiti dječju maštu, ali možda i odrasle podsjetiti na neke životne istine koje u svakodnevici često smetnemo s uma“, kaže autorica dramatizacije Petra Mrduljaš.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE