Naslovnica > PREDSTAVE > Vitez slavonske ravni

Vitez slavonske ravni

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedini slavonski roman Marije Jurić Zagorke stiže na scenu jedinog slavonskog HNK zahvaljujući tandemu Prolić & Ferenčina.

U bogatom opusu Marije Jurić Zagorke, roman Vitez slavonske ravni, zauzima posebno mjesto jer je jedini smješten u - Slavoniju. To je ujedno i ključni razlog zašto su ga u sezoni 2016/2017 u HNK Osijek odlučili adaptirati za scenu, a taj su posao povjerili tandemu zaslužnom za prošlosezonski hit iste kuće predstavu 260 dana, Ani Prolić i Draženu Ferenčini.

Zagorka je, navodno, imala puno problema dok se nije odlučila  koje povijesne događaje upotrijebiti za osnovicu svoga slavonskog romana jer, kako je napomenula, “Slavonija nije samo plodna prirodnim plodovima nego i bogatom građom za romane”.

Radnja priče utemeljene na stvarnim povijesnim događajima smještena je u doba još mlade carice Marije Terezije, koja pokušava ujediniti tri osječke općine u jednu.

Slavonijom tada haraju razbojničke bande, koje često zagorčavaju život cijelim selima, manjim gradovima, pa čak i plemićkim posjedima. Protiv njih, a naročito protiv bande lukavog, pohlepnog i okrutnog Stojana Varnice koji je sa svojim razbojničkim četama napadao na kopnu i vodi te figurirao "kao kakav knez, koji je osvojio zemlju i u njoj sada caruje i kraljuje", diže se relativno mala četa junaka. Njihov se vođa skriva u tajnosti, kako ga razbojnici ne bi po svojim uhodama otkrili i ubili. Zahvaljujući raznim maskama i pirotehničkim trikovima, on ostavlja velik strah na razbojnike, koji ga, kao uostalom i narod, smatra nekakvom natprirodnom pojavom, vitezom vilenjakom.

Nakon brojnih zapleta, i borbenih, i ljubavnih, i raznih intriga u plemićkim dvorcima, vitez uz pomoć jedne djevojke uspijeva uhvatiti Varnicu i druge razbojničke vođe i jatake. Oni završavaju na vješalima, a ljubav viteza i djevojke se konačno realizira. Identitet samog viteza saznajemo tek na zadnjih nekoliko stranica romana, a tko ga igra u predstavi provjeriti možete na sceni HNK Osijek. Poznato ej međutim da će cameo ulogu pjevačic eu predstavi zaigrati debitantica Nives Zeljković poznatija kao Nives Celzijus.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE