Hansbegovićevo samoubojstvo iz zasjede i potpuni debakl pravne službe Ministarstva kulture

Da, Hasanbegović je kršio zakon. No, daleko veći problem od njega su oni koji su to kršenje ‘blagoslovili’.

  

Kao melem na skoro pa gnojnu ranu problema HNK Ivana pl Zajca, stigla je jučer u Rijeku presuda Upravnog suda da je Zlatko Hasanbegović eklatantno kršio zakon odričući Marinu Blaževiću pravo na mandat intendanta.

Vijest o presudi nije javnosti dostavljena priopćenjem, nego ju je kako 'breaking newsu' i priliči, na svom Twitteru osobno objavio gradonačelnik @Obi_Rijecki.

U Hrvatskoj, naime, gotovo svaku, pa i najbanalniju aktivnost, regulira šuma propisa, pravilnika i uredbi. Tako, vjerovali ili ne, imamo na snazi i Zakon o javnim ustanovama i Zakon o upravljanju javnim ustanovama! Da, dobro ste pročitali.

Stvari su, međutim, puno jednostavnije kad je u pitanju smjena vlastodržaca. Ona je regulirana jednim jedinim propisom, Zakonom o primopredaji vlasti, a u čijem članaku 4. izrijekom stoji:

Od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti.

Hasanbegović je prekršio upravo taj članak kad je 18 dana nakon raspisivanja izbora odbio imenovanje Blaževića intendantom (o čemu smo detaljno pisali ovdje), pa bi čak i za hrvatske prilike bilo nevjerojatno da ga sud nije proglasio krivim.

Miljenik hrvatske desnice tako je s jedne od najviših pozicija u državi pokazao potpunu političku nepismenost, ali i nepoštivanje pravnog poretka i u civiliziranom svijetu njegova bi karijera ovom presudom bila – zaključena. Ne i kod nas, naravno.

No, daleko veći problem od Hasanegovića u ovoj je priči pravna služba Ministarstva kulture koja je morala dati stručno mišljenje o spornoj odluci. Budući se do dana današnjeg nisu oglasili za pretpostaviti je da su Hasanbegovićev protuzakoniti potez – 'amenovali'. I tako poreznim obveznicima osim skandala natovarili i troškove sudskog postupka.

A nije im prvi put.

Podsjetimo se samo nekih 'bisera' koje nam je ta ista pravna služba servirala:

  • višestruke izmjene Zakona o kazalištima zbog kojih je podignuta tužba pred Ustavnim sudom
  • odredba o 'brojačima riječi' u novima, koja je također pred Ustavnim sudom
  • Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika zbog kojega su zaratili s Društvom prijatelja dubrovačkih starina i – izgubili na sudu
  • niz presuda za sukob interesa dužnosnika Ministarstva kulture
  • dugogodišnji spor s aktualnim ravnateljem Državnog arhiva u Osijeku, koji je pravna služba izgubila dva puta, pa presude ignorirala

...i tako dalje, i tako dalje...

Ukratko, osim čestitki Upravnom sudu na zdravom razumu, Rijeci na dobivenoj bitci i Marinu Blaževiću na mandatu, zapravo bismo na koncu ovog slučaja trebali dobiti i ekspresne otkaze u pravnoj službi Ministarstva kulture.

Nažalost, u zemlji koja boluje od kroničnog uhljebitisa, teško je povjerovati da će se takvo što doista i dogoditi.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.