Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Bujaju problemi u HNK Rijeka

Bujaju problemi u HNK Rijeka

Samo ovog tjedna riječki je HNK ostao bez dvoje ravnatelja – Baleta i Talijanske drame, baletni se ansambl otvoreno pobunio i zatražio zaštitu resornog ministarstva, a čini se da je ozbiljno zaiskrilo i na liniji Blažević – Frljić.
Share on facebook
Share on twitter

Od kad je u svibnju 2014. tandem Oliver Frljić & Marin Blažević preuzeo upravljanje riječkim Hrvatskim narodnim kazalištem, ta je kuća neprestano u fokusu javnosti, no najmanje zbog svoj umjetničkih i poslovnih rezultata.

Nakupilo se tu tužbi, prijetnji, sukoba, otkaza i skandala, a sve uz kroničnu besparicu i velike planove za Europsku prijestolnicu kulture.

Od svih neuralgija trenutno je najaktualnija ona u Baletu koji je u protekle dvije godine promijenio dva ravnatelja (Ronald Savković povukao se, navodno na vlastiti zahtjev, Balazs Baranyai je bio prisiljen dati ostavku) i trenutno je bez vodstva. Plesači dnevno iznose teške optužbe na račun uprave i jadikuju zbog nemogućih uvjeta rada, a kako javlja Novi list sve je dodatno eskaliralo na jučer održanom Kazališnom saboru.

Hrvatska drama angažirala je nekoliko novih, zvučnih imena poput Mire Furlan, ali i ostala je bez nekoliko glumaca, te ravnateljice Magdalene Lupi koja je prešla na dužnost 'šefice' Gradskog kazališta lutaka, da bi ju zamijenila Jelena Kovačić.

Talijanska drama osim što dijeli sudbinu cijele kuće, ima problema i sa svojih drugim glavnim financijerom, Vladom Italije, zbog čega je pomicana i premijera Gostioničarke Mirandoline. Da apsurd bude veći tom se predstavom obiježava 70. godina postojanja Talijanske drame koja je neposredno pred obljetnicu ostala i bez ravnateljice, Leonore Surian. Nakon što je razriješena na vlastiti zahtjev, njezinom je nasljednicom imenovana Rosanna Bubola.

Najmirnije je, barem se tako čini izvana, u Operi, koja je dobila značajna kadrovska pojačanja, ali i nekoliko hvaljenih repertoarnih naslova.

Ukratko - u četiri godine kazalište je čak četiri puta mijenjalo ravnatelje sektora, ali i – intendata. Frljić je na polovici mandata zatražio razrješenje zbog prelaska na lukrativniju poziciju u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, a naslijedio ga je Blažević, do tad ravnatelj opere i glavni operativac kuće.

No, kao što vrapci na grani znaju, tada tehnički, ministar Hananbegović odbio je potvrditi taj mandat, pa je sadašnja uprava u statusu vršitelja dužnosti, te bi pod prijetnjom tužbe Upravnom sudu u puni mandat trebala stupiti 1. prosinca.

Kad smo već kod Blaževića i Frljića, čini se da ni u tom odnosu više 'ne cvjetaju ruže', jer se potonji nije pojavio na prvoj riječkoj izvedbi svoje predstave 'Naše i vaše nasilje', kao ni na okruglom stolu poslje iste, a na kojem je pak Blažević (javlja HINA) izrekao «da se trebalo odustati od te predstave u jednom trenutku, ali ne zato što prikazuje ili se bavi nečim što se ne bi smjelo prikazivati nego zato što je, po njemu trebala biti dosljednija sebi svojom odlučnošću i radikalnošću.» Dapače, čini se da je upravo Blažević, u strahu od potencijalnih kazni, zabranio korištenje hrvatske državne zastave u predstavi, što su mediji protumačili kao nedosljedni znak slabosti.

Kontroverze koje su pratile predstavu, kao uostalom i sve Frljićeve projekte, nema smisla nabrajati, no spomenut ćemo da je u dvije godine uprava kuće uspjela zaratiti s velikim dijelom hrvatskog glumišta, piscem Slobodanom Šnajderom, pa i s nekim medijima, da je odbila sudjelovati na dva domaća festivala na koja se sama prijavila (!), te da je na sudu s bivšom intendanticom Nadom Matošević.

Zahvaljujući potonjoj, ali treba priznati i 'zatvaranju očiju' Kazališnog vijeća i gradonačelnika, kuća je u milijunskim dugovima, iz kojih se ne nazire izlaz premda je posjećenost u značajnom porastu. Naime, predstave se u pravilu igraju s publikom na sceni, dakle pred minimalnim kapacitetom gledališta, a dodatnu rupu na prihodovnoj strani prouzročila su i otkazivanja sponzorskih ugovora te politički motivirano smanjenje državnih subvencija.

Sve navedeno ne umanjuje značajne uspjehe koje HNK Rijeka ostvarilo u istom razdoblju, od diskografskih ugovora, preko gostovanja u inozemstvu do prikupljanja sredstava za obnovu zgrade... No broj i opseg problema je toliki da se na trenutke čini kako će kuća implodirati, a kraj takvog stanja – barem se zasad – ne nazire. Dapače.

I sve to samo par dana prije no što Blažević stupi u osporavani četvorogodišnji mandat.

1. prosinca mogao bi tako za HNK Rijeka biti – dan D.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE