Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Maša i medvjed: prevara ozbiljnih razmjera

Maša i medvjed: prevara ozbiljnih razmjera

Nisam nikad, ni u nacrnjim snovima, mogla pretpostaviti da ću ljude otvoreno pozivati da za neku predstavu ili da budem preciznija 'predstavu' ne kupe ulaznice. Ali eto i to se događa. 'Mašu i medvjeda' izbjegavajte u širokom luku!
Share on facebook
Share on twitter

Posljednjeg dana veljače prošle godine, Vitomira Lončar je na svom (sad već 'umirovljenom') blogu Slamka spasa opisala kako se u Hrvatskoj zapravo dogodio kazališni projekt Maša i medvjed. Nažalost, ne samo da dovoljan broj ljudi tad nije pročitao taj tekst, nego putujuća verzija te nazovi predstave, i dalje nastavlja krstariti Hrvatskom, a njezino posljednje ukazanje u mojoj rodnoj Korčuli do te mi je mjere napunilo inbox revoltiranim porukama da sam prisliljena napisati ovaj tekst.

Predstava koja se reklamira kao 'hit' i čije medijske objave bez ikakve provjere i kriterija hrpimice objavljuju gotovo svi hrvatski mediji, potpuna je travestija kazališta kao takvog ili prema svjedočenju jedne gledateljice (podaci poznati redakciji) 'nešto najstrašnije što sam ikad vidjela'.

Prepričat ću vam samo konac te 'parade': glumci nesmiljeno potiču djecu u publici da se izjasne žele li poklone, a kad ova nakon nekog vremena na to pristanu i u glas krenu vikati - 'Želimo!',  glumici im se - naklone i kažu - evo to je to!

Maša i medvjed nastala je temeljem istoimenog ruskog animiranog filma, a genezu njezina prvog scenskog ukazanja u Hrvata Vitomira Lončar je na svom blogu opisala ovako:

"Početkom veljače pisala nam je na Malu scenu iz Gruzije stanovita Irina iz kazališta Multi-Multi. Pita, možemo li joj naći nekoga tko bi s ruskog na hrvatski preveo nekoliko stranica teksta. Pretpostavili smo da su Gruzijci pozvani na neki hrvatski festival i žele u svoju predstavu uključiti i koju rečenicu na hrvatskom. Odmah sam preko profesionalne udruge krenula u potragu za prevoditeljem.

Nakon toga stiglo je pitanje možemo li pronaći tri glumice i dva glumca da snime tekst. Kako nisam pristalica da se full playback pušta u kazalištu za djecu, pitala sam ih što će im to. Ako žele naučiti hrvatski dovoljno je da im jedan glumac snimi radnu snimku i da čuju kako na hrvatskom zvuči tekst. Pitala sam ih i u čijoj organizaciji dolaze u Hrvatsku i zašto im sve to ne napravi onaj tko ih je pozvao.

Bio je već 18. veljače kada sam shvatila da s cijelom pričom nešto nije u redu, napisala im da im neću tražiti glumce i da odbijam daljnju komunikaciju.

A upravo u to su vrijeme osvanuli po gradu plakati da «Moskovsko kazalište» gostuje u KD Vatroslava Lisinskog, i da se radi o originalnoj dječjoj predstavi sinkroniziranoj na hrvatski.

Ukratko, jedno gruzijsko kazalište, koje se predstavlja kao moskovsko, dolazi u Zagreb i djeci će puštati vrpcu s glasovima hrvatskih glumaca (netko je, valjda, ipak pristao ono što smo mi odbili), a sve u organizaciji firme koja se zove Bodysense.

Kliknete li, vidjet ćete da se radi o j.d.o.o. (vrsta organizacije koja se registrira za 10,00 kuna), a čija je djelatnost: Ostala trgovina na malo prehrambenim proizvodima u specijaliziranim prodavaonicama."

Par dana nakon gostovanja te 'predstave' u KD Lisinski razgovarala sam s nekim roditeljima koji su ulaznice platili po cijenama od 80 do 150 kn

lisinski

 

Svi su redom bili potpuno zgroženi kvalitetom ili 'kvalitetom', ali o cijeloj toj priči nisu željeli javno pričati jer im je - kako su mi rekli - bilo neugodno da su se dali navući na jeftin trik.

Nažalost, tu priča s Mašom i medvjedom ne prestaje.

Svojevremeno sam dobila najavu Centra za kulturu Trešnjevka u kojem se igranje rečene predstave na njihovoj sceni reklamira ovako:

"Maša i medvjed interaktivna je predstava za djecu nastala prema istoimenom animiranom crtanom filmu koji se oslanja na rusku narodnu priču. Spomenuti je crtani film bio vrlo popularan. Velike brojke rezervirane su i za predstava u izvedbi Mašinog pozorišta – ona je, naime, u jugoistočnoj Europi odigrana više od petsto puta, u Hrvatskoj dosad 72 puta, a zbog velikog zanimanja su u svakom hrvatskom gradu u kojem je dosad gostovala odigrana i do put šest puta (Šibenik šest predstava, Osijek pet, Rijeka tri predstave, Karlovac dvije."

U pravilu ne reagiram na takve najave, jer bi mi se inače dan sveo na to. O gramatičkim i faktičkim greškama u tekstu bolje je i ne govoriti.

Ali, vrag je - čini se po mom inboxu - odnio šalu, pa sam malo istražila cijelu priču.

Za početak, izvedbe predstave Maša i medvjed diljem Hrvatske reklamiraju se kao da su nastale u produkciji Svijeta Glazbe i TeatraNaSavi.

Laž - prva. Evo što beogradski TeatarNaSavi kaže o tome:

fb

Dakle, kao producenti predstave su navedene organizacije koje s njom nemaju nikakve veze? To je, čak i za hrvatske prilike, nevjerojatno!

Laž druga: hit sa 72 izvedbe? Dajte se saberite!

Ali što je najbolje - 72 izvedbe su navedene i u najavama iz lipnja i onima iz rujna ove godine! Iako je, nažalost, 'predstava' odigrana još tko zna koliko puta. I to uz znakovitu politiku prodaje ulaznica: djeca u dobi do 3 ili 4 godine (kako gdje), ne plaćaju ulaznice nego sjede roditeljima u krilu. Za 40 kn koliko u prosjeku stoji roditeljska ulaznica!

Jesu li sve brojne institucije koje su ovu 'predstavu' udomile u Hrvatskoj provjerile s kim posluju? Jesu li izvođači imali radne dozvole, jer ipak je riječ o  strancima?

Treba li uopće spominjati kako se prostori javnih ustanova za izvedbe predstava namijenjenih djeci nerijetko stavljaju na raspolaganje gratis? Tako je, kažu mi, bilo i u Korčuli.

Tko je onda i pod kojim točno uvjetima uprihodio novac od preko 300 ulaznica prodanih po cijeni od 40 kn? Jesu  li  fiskalizirane i je li organizacija koja - očito - nije registrirana za izvedbene djelatnosti u RH, na njih platila porez? I tako barem 72 puta?

Detaljna istraga ove priče trajat će neko vrijeme, no u međuvremenu vam mirne savjesti mogu poručiti Maša i medvjed su teška prevara i nemojte na nju nasjesti.

Uostalom, mi je nemamo u bazi, nismo je nikad najavljivali, niti ćemo.

 

 

One Response

  1. Bar po sudskom registru RH nije problem saznati da je vlasnik i direktor tvrtke Bodysense j.d.o.o. glavom i bradom RANKO BOBAN

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI