Search
Close this search box.

Majstor i Margarita (HNK Rijeka)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kultni Bulgakovljev roman po treći je put na daskama jednog domaćeg teatra. Ovaj put – HNK Rijeka.
autorski tim funkcija
Darinka Mihajlovićkostimograf
Draško Adžić skladatelj
Dino Pešutdramaturg
Dino Pešutautoro adaptacije
Ana Aleksandra Bukovićscenograf
Selma Spahićredatelj
Mihail Afanasjevič Bulgakovautor predloška
Mila Čuljaksuradnik za scenski pokret
Sandra Čarapinainspicijent
Ana Vidučić Kovačićinspicijent
Boris Blidaroblikovatelj svjetla
Damir Orlićsuradnik za scenski govor

Kultni satirično-fanstastični roman Mihaila Bulgakova, nastao iz čak osam verzija rukopisa i objavljen tek 25 godina nakon piščeve smrti, izvorno se trebao zvati "Evanđelje po vragu". Kritičari tvrde da je jedno od najboljih djela ruske literature, a iz njega su išetale danas opće poznate sentence, poput ‘rukopisi ne gore’ ili ‘drugorazredna svježina ne postoji’.

Priča Majstora i Margarite miješa tri vremena i prostora. Jedan je prostor Moskve Bulgakovljeva doba, u kojem vlada birokracija, prikazana i prokazana kroz MASSOLIT, udruženje pisaca te ‘Varijete’, teatar. Kroz Moskvu se mota i Wolandova družina, a u istom vremenu pojavljuju se i Majstor, u tom trenutku stanovnik ludnice te njegova ljubavnica Margarita. Drugi prostor i vrijeme pripadaju Majstorovom romanu, tj. Ponciju Pilatu, prokuratoru Judeje kojeg muči migrena i Ješui, zarobljeniku što Pilatu samo stvara dodatni problem kojeg mora riješiti. Treći povezuje oba spomenuta konteksta preko lika Margarite, koja sudjeluje u svečanostima Valpurgine noći, a Valpurgina se noć, u bizarnom prostorno-vremenskom vrtlogu događa istovremeno kad i Veliki petak, gdje Pilat zaključuje Ješuinu sudbinu.

Roman Majstor i Margarita, prvi je put za neku hrvatsku pozornicu adaptiran 1985. kad se inscenacije u zagrebačkom HNK prihvatio rumunjski redatelj Horea Popescu. Iduća produkcija bila je ona ne baš uspjela zagrebačke Gavelle iz 2006. godinu koju je potpisao Ozren Prohić, a treće profesionalno uprizorenje u hrvatskim teatrima Bulgakovljev roman u sezoni 2016/2017 dobit će u produkciji HNK Rijeka i režiji Selme Spahić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE