Naslovnica > PREDSTAVE > Moje pjesme, moji snovi

Moje pjesme, moji snovi

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Mjuzikl Rodgersa & Hammersteina stiže na daske HNK Osijek.
autorski tim funkcija
Howard Lindsaylibretist
Russel Crouselibretist
Richard Rodgersskladatelj
Oscar Hammerstein IIautor stihova
Ivan Mokrovićprevoditelj
Dejan Jakovljevićkoreograf
Dražen Bratulićprevoditelj
Filip Pavišićdirigent
Osman Arslanagićscenograf
Nina Kleflinredatelj
Mladen Tutavacdirigent
Marija Šarić Bankostimograf

Mjuzikl The Sound of Music ili u hrvatskom prijevodu - Moje pjesme, moji snovi, nastao je 1959. godine na inicijativu redatelja  Vincenta J. Donehuea. Naime, nakon što je pogledao filmove The Trapp Family (1956.) i Die Trapp-Familie in Amerika (1958.),Donehue je zaključio kako je priča o obitelji Trapp idealan materijal za predstavu. Inicijalno je planirao  napraviti dramu s par glazbenih brojeva s repertoara slavne obitelji koja je prebivala i u Puli, te im eventualno pridružiti pokoju skladbu dvojca Rodgers & Hammerstein. No vrlo brzo su i on i producenti zaključili kako bi predstava mogla postati punokrvni mjuzikl hit, pod uvjetom da se za nju napišu posve novi songovi, što se na koncu i zbilo. Za pisanje libreta angažirani su Howard Lindsay Russel Crouse, kojima je pak predložak za priču bila memoarska knjige Marije von Trapp, The Story of the Trapp Family Singers.

Predstava je praizvedena u brodvejskom Lunt-Fontanne Theatre 16. studenoga 1959., a poslije je preseljena na scenu Mark Hellinger Theatre, te je nakon 1443 izvedbe s repertoara skinuta 15. lipnja 1963.

Dvije godine kasnije 20th Century Fox pustio je u distribuciju filmsku adaptaciju mjuzikla s Julie Andrews u ulozi Marije Rainer i Christopherom Plummerom u ulozi kapetana von Trappa. Režiju filma potpisao je Robert Wise, scenarij Ernest Lehman, a Richard Rodgers za film je napisao i dva dodatna glazbena broja - I Have Confidence i Something Good.

Inicijalne kritike bile su mlake, čak i razočaravajuće, pa je tako New York Times ocijenio da je film "sentimentalna budalaština". No, publici to nije smetalo, dapače, pa je film u studenom 1966. srušio rekord Zameo ih ih vjetar i u tom trenutku postao film s najvećom zaradom u povijesti. Uslijedile su i nagrade - dva Zlatna globusa (za najbolji film i glavnu glumicu), te pet Oscara, uključujući i onaj za najbolji film i režiju.

https://www.youtube.com/watch?v=KuWsQSntFf0

Odonda do danas, film i njegove skladbe stekli su kultni status, o kojem najbolje govori pomama koju je prošlogodišnja 50 obljetnica nastanka izazvala u svijetu, o čemu smo vam pisali ovdje.

Ako svemu navedenom usprkos još uvijek ne znate o čemu se u mjuziklu radi, evo i kratkog sadržaja:

Bogati austrijanac Georg von Trapp je nakon smrti supruge ostao sam sa sedmero djece. Bivše vojno lice odgaja mališane u strogom, militarističkom duhu i čvrstoj disciplini uskraćujući im zabavu i užitke u kojima uživaju njihovi vršnjaci. Ipak, nije u stanju sam obavljati nadasve zahtjevan posao te pomoć traži u samostanu u Salzburgu. Od tamo mu na ispomoć šalju mladu Mariju, opaticu slobodnog duha koja se teško prilagođava strogom režimu života unutar zidina samostana.

Slijedi sudar svjetova i različitih pristupa kako odgoju djece tako životu samom. Marija djecu oslobađa očeve svojevrsne diktature i upoznaje ih sa glazbom i plesom izmamljujući smiješak na njihova lica. Usput u potpunosti napušta religiozan način života a uspjeva i smekšati tvrdokornog oca i oteti ga iz naručja pokvarene barunice. Nedugo zatim usljedit će i vjenčanje, ali i prve nevolje. Dolazak Nacista u austrijske planine označava kraj idiličnog života Marie i njezine obitelji...

Prvu hrvatsku inscenaciju mjuzikla producira HNK Osijek, a režiju su povjerili Nini Kleflin.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE