Naslovnica > PREDSTAVE > Moje pjesme, moji snovi

Moje pjesme, moji snovi

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Mjuzikl Rodgersa & Hammersteina stiže na daske HNK Osijek.

Mjuzikl The Sound of Music ili u hrvatskom prijevodu - Moje pjesme, moji snovi, nastao je 1959. godine na inicijativu redatelja  Vincenta J. Donehuea. Naime, nakon što je pogledao filmove The Trapp Family (1956.) i Die Trapp-Familie in Amerika (1958.),Donehue je zaključio kako je priča o obitelji Trapp idealan materijal za predstavu. Inicijalno je planirao  napraviti dramu s par glazbenih brojeva s repertoara slavne obitelji koja je prebivala i u Puli, te im eventualno pridružiti pokoju skladbu dvojca Rodgers & Hammerstein. No vrlo brzo su i on i producenti zaključili kako bi predstava mogla postati punokrvni mjuzikl hit, pod uvjetom da se za nju napišu posve novi songovi, što se na koncu i zbilo. Za pisanje libreta angažirani su Howard Lindsay Russel Crouse, kojima je pak predložak za priču bila memoarska knjige Marije von Trapp, The Story of the Trapp Family Singers.

Predstava je praizvedena u brodvejskom Lunt-Fontanne Theatre 16. studenoga 1959., a poslije je preseljena na scenu Mark Hellinger Theatre, te je nakon 1443 izvedbe s repertoara skinuta 15. lipnja 1963.

Dvije godine kasnije 20th Century Fox pustio je u distribuciju filmsku adaptaciju mjuzikla s Julie Andrews u ulozi Marije Rainer i Christopherom Plummerom u ulozi kapetana von Trappa. Režiju filma potpisao je Robert Wise, scenarij Ernest Lehman, a Richard Rodgers za film je napisao i dva dodatna glazbena broja - I Have Confidence i Something Good.

Inicijalne kritike bile su mlake, čak i razočaravajuće, pa je tako New York Times ocijenio da je film "sentimentalna budalaština". No, publici to nije smetalo, dapače, pa je film u studenom 1966. srušio rekord Zameo ih ih vjetar i u tom trenutku postao film s najvećom zaradom u povijesti. Uslijedile su i nagrade - dva Zlatna globusa (za najbolji film i glavnu glumicu), te pet Oscara, uključujući i onaj za najbolji film i režiju.

https://www.youtube.com/watch?v=KuWsQSntFf0

Odonda do danas, film i njegove skladbe stekli su kultni status, o kojem najbolje govori pomama koju je prošlogodišnja 50 obljetnica nastanka izazvala u svijetu, o čemu smo vam pisali ovdje.

Ako svemu navedenom usprkos još uvijek ne znate o čemu se u mjuziklu radi, evo i kratkog sadržaja:

Bogati austrijanac Georg von Trapp je nakon smrti supruge ostao sam sa sedmero djece. Bivše vojno lice odgaja mališane u strogom, militarističkom duhu i čvrstoj disciplini uskraćujući im zabavu i užitke u kojima uživaju njihovi vršnjaci. Ipak, nije u stanju sam obavljati nadasve zahtjevan posao te pomoć traži u samostanu u Salzburgu. Od tamo mu na ispomoć šalju mladu Mariju, opaticu slobodnog duha koja se teško prilagođava strogom režimu života unutar zidina samostana.

Slijedi sudar svjetova i različitih pristupa kako odgoju djece tako životu samom. Marija djecu oslobađa očeve svojevrsne diktature i upoznaje ih sa glazbom i plesom izmamljujući smiješak na njihova lica. Usput u potpunosti napušta religiozan način života a uspjeva i smekšati tvrdokornog oca i oteti ga iz naručja pokvarene barunice. Nedugo zatim usljedit će i vjenčanje, ali i prve nevolje. Dolazak Nacista u austrijske planine označava kraj idiličnog života Marie i njezine obitelji...

Prvu hrvatsku inscenaciju mjuzikla producira HNK Osijek, a režiju su povjerili Nini Kleflin.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE