Zmaj

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Često zabranjivana bajka za odrasle.
autorski tim funkcija
Nina Mia Čikešasistent scenografa
Evgenij Ljvovič Švarcautor teksta
Dora Delbiancodramaturg
Đuro Roićsavjetnik za lutkarstvo
Aleksandar Popovskiredatelj
Aleksandar Popovskiscenograf
Aleksandar Popovskiautor izbora glazbe
Irena Lukšićprevoditelj
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Marita Ćopokostimograf
Vesna Balabanićautor lutaka
Nikša Mrkonjićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Damir PoljičakDrugi građanin
Filip DetelićHenrik, Gradonačelnikov sin
Hrvoje KečkešGradonačelnik
Ivan ĐuričićPrvi građanin
Luka PetrušićLancelot
Matija ŠakoronjaStražar
Nina ErakStarica
Ornela VišticaElza, Šarlemanjova kći
Vedran MlikotaŠarlemanj, arhivar
Vilim MatulaZmaj

Jednoga dana u grad kojim četiristo godina vlada Zmaj dolazi lutajući vitez Lancelot. Saznavši od mačka da stanovnici svake godine Zmaju moraju dati najljepše djevojke, plemeniti vitez izazove na dvoboj zlo stvorenje u želji da oslobodi grad napasti. Međutim, stanovnici ga odgovaraju od tog čina, jer su navikli na teror i ne mogu zamisliti drukčiji život. Lancelot ipak kreće u borbu protiv zla, a u pomoć mu priskoče majstori raznih zanata sa svojim darovima: čarobnom kapom, letećim sagom, mačem, kopljem i glazbalom. U borbi troglavo čudovište strada, a ranjeni Lancelot nestaje u Crnim planinama, kamo ga je na leđima odnio mačkov prijatelj magarčić. Nakon nekog vremena hrabri vitez vraća se u grad i shvati da se ništa nije promijenilo nego da se, naprotiv, stanje pogoršalo. Vlast je preuzeo gradonačelnik, koji je prije glumio duševnog bolesnika, a sad se, zdrav, proglasio pobjednikom nad zlim Zmajem. Tu je i Elza, nesuđena Zmajeva žrtva, koju je gradonačelnik htio za ženu, ali ga Lancelot u posljednjem trenutku osujeti u namjeri. Na kraju sve završi kao u pravoj bajci: dobri pobijede loše, masa se prikloni pobjednicima, zaljubljeni uživaju u ljubavi, a sve što su ljudi radili zabilježeno je u tajanstvenoj knjizi skrivenoj u spilji.

To je - ukratko - sadržaj bajke za odrasle Zmaj, ruskog autora Evgenija Švarca iz 1943. godine, kultnog dramskog teksta koji je svom autoru priskrbio brojne probleme.

Godine 1944. lenjingradski Teatar komedije postavio je Zmaja na  scenu. Ubrzo je, međutim, komad skinut s repertoara jer se nadobudni predsjednik Kultpropa (Kulturno-propagandnog odjela) Centralnog komiteta Komunističke partije, važne instance u dugačkom lancu cenzure, zabrinuo za još neka tumačenja sukobljenih strana: hoće li nekome pasti na pamet da Zmaja poveže sa Staljinom?  Tko je zapravo Lancelot? Autor i redatelj pokušali su spasiti stvar objašnjenjem da je Zmaj fašizam, Lancelot – sovjetski narod a gradonačelnik Amerika koja si želi pripisati pobjedu nad fašizmom. No prijedlog da preradi tekst tako da ne bude dvojbi tko je tko i tko je što – Evgenij Švarc nije prihvatio.

Zmaj se na pozornici ponovno našao tek početkom 60-ih godina, i to u dva kazališta, lenjingradskom Teatru komedije i moskovskom Studentskom teatru MGU. U lenjingradskom je teatru predstava normalno išla dalje dok je u moskovskom kazalištu zabranjena.

Prema drami je snimljen i film Ubiti zmaja, 1988., a drama je van SSSR-a igrana često i to s priličnim uspjehom.

U sezoni 2015/2016 Zmaja na scenu kazališta Kerempuh postavlja Aleksandar Popovski.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE