Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Zahuktava se bitka za ravnateljsko mjesto u Komediji

Zahuktava se bitka za ravnateljsko mjesto u Komediji

Nakon što je svoju kandidaturu za mjesto ravnatelja istaknuo vršitelj dužnosti Adam Končić, uz potporu većeg dijela ansambla isto najavljuje još jedan njegov član.
Share on facebook
Share on twitter

Podsjetimo, Adama Končića navrat na nos Kazališno je vijeće Komedije predložilo za vršitelja dužnosti nakon što je s ravnateljskog mjesta smijenjen Niko Pavlović. Končić je potom ekspresno najavio svoju kandidaturu na predstojećem natječaju, što nikako nije 'sjelo' dijelu ansambla te kuće.

Njihov je kandidat, brame zasad, Damir Lončar, koji je svoju namjeru da se kandidira ovih dana potvrdio medijima. Lončar je dugogodišnji član ansambla kuće u kojoj redovito i režira. Rođen je 1961. godine u Osijeku, od 1980. je bio član HNK u Osijeku, gdje je neko vrijeme pred Domovinski rat bio i ravnatelj Drame tog kazališta. Radio je kao nastavnik glume na područnom odjeljenju zagrebačke Akademije u Osijeku i na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a dobitnik je brojnih nagarda, od kojih dviju Nagrada hrvatskog glumišta.

U svojim planovima za budućnost Komedije navodi:

Ekonomska situacija je teška a mi kao gradsko kazalište to itekako osjećamo i moramo se prilagoditi novim uvjetima. Problemi postoje, dug od pet i pol milijuna kuna je velik i mora se početi rješavati. Postojeći dug Komedije treba riješiti sanacijskim planom, kojega vlasnik kazališta, dakle Grad Zagreb, treba donijeti što prije kako bi budući ravnatelj, tko god on bio, mogao krenuti u svoj mandat u koliko-toliko normalnim uvjetima. Komedija je svojim repertoarom i produkcijom već daleko nadrasla gradsko kazalište, pa i hrvatsko, te je postala regionalno važan kazališni čimbenik a glazbeni dio programa nešto što nas izdvaja od drugih kazališta. Stoga je potrebno nastaviti dizati Komediju”.

Najavljuje i da će vratiti operetu na daske Komedije, a posebno su mu važni domaći komediografski tekstovi.

Nekoć je netko rekao ‘ako želiš reći nešto ozbiljno, piši komediju’. Prema tome, komedija je vrlo zahtjevna forma koju ne može pisati svatko. Ali pisci poput Gorana Tribusona ili Mate Matišića, primjerice, mogu biti ohrabreni da napišu neku recentnu komediju koja možda već negdje čuči u njima, pa joj treba samo još mali impuls da zaživi, da napokon dobijemo i novu hrvatsku komediju.  Želim na repertoaru Komedije novi hrvatski tekst!”.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE