Naslovnica > PREDSTAVE > Carmen (zg)

Carmen (zg)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ciganka, vojnik i toreador - jedan od najpoznatijih i najnesretnijih ljubavnih trokuta na sceni zagrebačkog HNK.

Opera Carmen prvi put je ugledala svjetlo dana davnog 3. ožujka 1875. godine u pariškoj Operi Comique i – da, naravno, već po poznatoj shemi, kao i mnoga druga svjetski poznata operna imena – doživjela neuspjeh, u ovom slučaju jer je bila suviše nemoralna.

Georges Bizet dobio je narudžbu od umjetničkog ravnatelja Opere Comique Camilla du Loclea, da napravi operu na temu Marimeeove pripovjetke. Za pisanje libreta su angažirani već iskušani stručnjaci – Henri Meilhac i Ludovic Halevy. No čini se da ni dotični dvojac nije bio oduševljen onime što radi.

No, ipak, danas je priča o strasnom i kobnom ljubavnom trokutu između andaluzijske ciganke Carmen, vodnika don Josea i toreadora Escamilla jedna od najizvođenijih u svijetu, a za poznatu Habaneru znaju vjerojatno i osobe koje nikada nisu kročile nogom u kazalište.

U zagrebačkom HNK operu Carmen možete pogledati u kontraverznoj režiji Philippa Himmelmanna koji je pozamašnim 'škarama' intervenirao u izvornik, te pod dirigentskom palicom Johannesa Wildnera

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter