Naslovnica > VIJESTI > INFO > Salto mortale Dubrovačkih ljetnih igara

Salto mortale Dubrovačkih ljetnih igara

U Dubrovniku je danas predstavljen predprogram ovogodišnjih Igara iz kojeg su netragom nestali ne samo najavljivani novi naslovi, nego i niz repriza, a čini se i glavni sponzor. No, zato barem s resornim ministrom, a ni s županom s kojim su do jučer 'ratovali' - nije bilo disonantnih tonova.
Share on facebook
Share on twitter

Pretprogram 67. festivalske sezone koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza predstavio je intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk u utorak, 2. veljače u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u Festivalskoj palači. Potporu Igrama na konferenciji za medije izrazili su ministar kulture Zlatko Hasanbegović, zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić te - što je posebno znakovito - čovjek koji je istu tu manifestaciju do jučer odbijao financirati -  župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Dapače, Dobroslavić je na konferenciji izjavio i ovo:

"Županija je uvijek podupirala Igre i to će i nastaviti. Prošle godine smo imali nekih neslaganja unutar Festivalskog vijeća, a vjerujem da je to za nama. Vjerujem da će naš novi ministar poraditi na tome da izbjegnemo takve nesporazume i očekujem da će Ljetne igre i ove godine biti vrhunska manifestacija i održavati prvenstveno na pozornicama unutar stare povijesne jezgre", rekao je Dobroslavić. Želja mu, nažalost, kako će se poslije ispostaviti - neće biti ispunjena.

Osim nazočnih, na konferenciji za medije pažnju su izazvali i oni - izočni. Nije tamo bilo inače sveprisutne pomoćnice za dramski program Igara, Mani Gotovac (zbog zdravstvenih razloga), ni pomoćnika za glazbeni program Mladena Janjanina (navodno je na putu), ni ravnateljice ustanove koja festival organizira - Ivane Medo Bogdanović (!), ali  ni 'bannera' tvrtke Vipnet koja je više od desetljeća bila glavni sponzor festivala. Premda do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor na službeni upit o razlozima zbog kojih Vipneta nije bilo na predstavljanju, čini se vrlo izvjesnim kako ta tvrtke više neće sponzorirati Igre, što ujedno znači i rupu od barem milijun kuna u blagajni!

No, na te 'detalje' nitko se u svečanoj prigodi predstavljanja programa nije osvrtao, premda će za to još sasvim sigurno biti prilike.

Na pressici je najavljen najmršaviji program u proteklih nekoliko sezona. U dramskom programu bit će izvedene tek dviej premijere, s tim da jedna od njih neće biti bučno najavljivani Hamlet, već Otelo i to u režiji Ivice Boban. Naslovnu ulogu igrat će Dragan Despot, a Desdemonu mlada Anja Đurinović.

Drugi premijerni naslov bit će - kako smo već pisali - Kafetarija, koju režira Vinko Brešan.

Od naslova proizvedenih na Igrama prošlih godina, reprizirana će biti jedino Dubrovačka trilogija, dok u ropotarnicu odlaze i lanjske Elementarne čestice i Ocean, moreLedeni mjesec. Neće biti ni najavljivanih repriza Dunda Maroja, redom predstava koje su uz premijeru imale još najviše četiri izvedbe!

Što je tome uzrok, koliko je to sve stajalo i hoće li itko zbog tog niza repertaoarnih promašaja odgovarati nitko nije našao za shodno objasniti.

A kad su se već odrekle vlastitih, Igre u goste moraju pozvati tuđe predstave, pa je barem zasad izvjesno kako će ugostiti Gavellina Umišljenog bolesnika,ZekaeMovu #radninaslovantigona te Antigona - 2000 godina kasnije, teatra Ulysess.

Ukratko - barem u drami - potpuni estetski zaokret.

U sklopu projekta Pisci na Igrama televizijski redatelj Ivan Miladinov priprema Dvanaest hodočasnika Gabriela Garcíje Márqueza, kao i djelo Miximilijan i Carlota Milane Vuković Runjić na otoku Lokrumu. Svoju autorsku večer imat će Mate Matišić, hrvatski pisac, skladatelj i glazbenik, dok će Igor Zidić predstaviti svoj najnoviji uradak, monografiju slikara Iva Dulčića.

U plesnom programu i opet koprodukcija sa Slovenijom, a ne nekom od domaćih kuća.  U suradnji sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora u pripremi je  baletni diptih Preludij za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja u koreografiji Edwarda Cluga i Carmen Georgesa Bizeta i Rodiona Ščedrina u koreografiji Valentine Turcu, koji će se, uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, izvoditi na otoku Lokrumu.

Opera Maria de Buenos Aires Astora Piazzolle s Dubrovačkim komornim zborim i argentinskim glazbenicima Ce Suarezom Pazom i Fernandom Suarezom Pazom bit će izvedena u parku Umjetničke škole, no tko će je režirati . zasad je nepoznato.

Uprava Igara na predstvaljanju je kao značajnu novost istaknula 'izlazak iz Grada' u razne prostore diljem županije, premda je zapravo na taj bijeg iz turizmom opterećenog Grada - prisiljena.

"Tako će veliki meksički pijanist i dirigent Enrique Bátiz klavirski recital održati u Franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, a prošlogodišnji dobitnici Orlanda Kvartet Henschel će nastupiti u Pinakoteci sv. Nikole u Cavtatu. Nadamo se, a sukladno financijskim mogućnostima, da ćemo uskoro moći najaviti i druge izvedbe, po mogućnosti i dramske programe, u drugim mjestima u okolici Dubrovnika", kazao je intendant Mladen Tarbuk.

Kad smo već kod glazbenog programa, otvara ga tenor José Cura, nastupaju još i Ivo Pogorelić, Philippe Entremont, Michele Campanella te mladi Andrew Tyson i Aljoša Jurinić, ali i Matija Dedić koji će održati večer u Dvoru posvećenu Arsenu Dediću te nastup Tri klavira i Vivaldi, uz Mateja Meštrovića i Hakana Ali Tokera.

Detaljan raspored dosad objavljenih termina izvedbi donosimo u nastavku.

https://www.teatar.hr/wp-content/uploads/images/67DLJI_pretprogram.pdf

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI