Search
Close this search box.

Priroda i društvo

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: , ,
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako izgleda 'uvod u kapitalizam za početnike', materija kojom najbolje ne vladaju ni neki domaći kandidati za ministre, te je li mu mjesto u školskom programu?
autorski tim funkcija
Dušan Duco Vranićskladatelj
Anđela Ramljakskladatelj
Mia (Biondić) Melcherskladatelj
Stella Švacov Miletićinspicijent
Jasmin Telalovićskladatelj
Edvin Liverićskladatelj
Martina Nevistićsuradnik za scenski pokret
Maja Svibendramaturg
Maja Svibenautor
Dora Polić Vitezskladatelj
Nora Krstulovićautor
Nora Krstulovićredatelj
Aleksandar Sale Čavlekoblikovatelj svjetla
Marita Ćopokostimograf
Vedran Peternelautor
Vedran Peternelskladatelj
Zoran Čubriloskladatelj

Tema je to ambicioznog i ne samo kazališnog projekta namijenjenog tinejdžerima, što ga je osmislio kolektiv SKROZ, a koproduciraju ZeKaeM i – HDS ZAMP!

O tajnoj vezi žutog tiska, W.A. Mozarta, selfie stickova i parafiskalnih nameta, progovaraju u imaginarnoj TV emisiji 'Priroda i društvo', koja će kapitalizam raščlanjivati na primjeru autorskog prava u doba digitalne ekonomije. Kako postati poznat i zašto ne, na svakoj će izvedbi osobno pojasniti po jedna stvarna domaća autorska zvijezda, a da sve prođe u revijalnom tonu pobrinut će se svirkom uživo kućni band predstave.

***

Da je mladić po imenu Wolfgang Amadeus Mozart u svoje vrijeme poželio čuti najveće domaće i inozemne glazbene hitove mogao bi birati isključivo između nabavljanja ulaznice za koncerte ili nabavke nota, ne bi li si rečene hitove odsvirao – sam.

Danas je glazba, kao i gotovo bilo koji drugi autorski 'proizvod', instantno dostupna publici diljem svijeta, pa često zaboravljamo kako se niti jedna knjiga nije napisala sama; da se skladbe, filmovi i predstave ne materijaliziraju spontano, već da iza svakog od tih djela stoji nečiji – rad.

Što je napredak tehnologije s vremenom donio autorima, a što konzumentima njihovih djela i kako su se kroz povijest mijenjala prava jednih i obveze drugih, a kako s njima stojimo danas?

Kako koncepte, odnosno pojmove intelektualnog vlasništva i autorskog prava, objasniti mladoj publici i navesti je da počene promišljati o prihvatljivim modelima njihove zaštite?

To su neka od pitanja na koja će pokušati odgovoriti predstava 'Priroda i društvo', namijenjena višim razredima osnovne i prvim razredima srednje škole, a u kojoj se autorskim tim kolektiva SKROZ bavi i poviješću autorskog prava i svim za njega vezanim nedoumicama u vremenu interneta i mobilnih tehnologija.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE