Search
Close this search box.

Look Mummy, I’m Dancing (A Transsexual Story)

PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Omiljena glumica čuvenog belgijskog koreografa Alaina Platela karijeru je započela kao - glumac, a što se i kako u međuvrenu dogodilo saznajte u njezinoj autobiografskoj priči...
autorski tim funkcija
Vanessa Van Durmeautor teksta
Frank Van Laeckeredatelj
Griet Debackermentor
Jaak Van de Veldeoblikovatelj svjetla
Gregory Ballprevoditelj
izvođači uloge
Vanessa Van Durme

Vanessa Van Durme studirala je dramu i kazalište na Konzervatoriju u Ghentu. Kao mlad glumac debitirala je na sceni Nederlands Toneel Gent, kazalištu danas poznatom kao NTGent. NE, nije u pitanju još jedan naš čuveni tipfeler, već činjenica da sa se Vanessa rodila kao - muško. Potom je donijela tešku, ali neizbježanu odluku o promjeni spola, te posljedično napustila trupu i odustala od kazališne karijere.

Dvadeset godina kasnije odlučuje ipak nastaviti tim putem i posvećuje se pisanju komedija. Napisala je desetke televizijskih scenarija za brojne naručitelje, uključujući i kompletan sitcom Liefde en Geluk za nacionalni VRT program, a bila je odgovorna i za rad s glumcima. Pet je godina bila vrlo popularna radijska voditeljica i najdulje angažirana komičarka na belgijskom radiju. Za kazalište je napisala dvadesetak dramskih tekstova.

Prijelomni trenutak njezine kazališne karijere bila je uloga majke Tosce koju joj je u svojoj predstavi Allemaal Indiaan dodijelio belgijski koreograf i kazališni autor Alain Platel.

On sam o cijelom 'slučaju' kaže:

Godinama sam bio Vanessin tajni obožavatelj zahvaljujući popularnim dramama koje je pisala, režirala i u kojima je sama glumila, pa sam 1999. predložio Arne Sierensu da joj ponudi ulogu u Allemaal Indiaan. Potajno sam se nadao da će nam htjeti 'posuditi' svoju životnu priču, 'prvog transseksualca u Ghentu' za našu trilogiju ghentovski obiteljskih drama. Međutim, kad je nakon samo nekoliko pokusa postalo jasno da ona, bolje od ikoga drugoga, može odigrati ulogu - ili bih možda trebao reći, biti uloga! - jedinstvene majke četvero djece isto toliko očeva, cijelo pitanje transseksualnosti postalo je bespredmetno.

Tko god može odigrati ono što je ona odigrala u Allemaal Indiaan zaslužuje Oscara.

Bilo kako bilo, nadao sam se da će njezina životna priča jednom negdje biti predstavljena. A tko bi to mogao učiniti bolje od nje same?

Kad sam u studenom 2005. vidio pokus za Look mummy, I'm dancing u malenoj pokusnoj dvorani kulturnog centra u - ni manje ni više nego - Berlareu -  osjećao sam se kao da sam dobio osobni dar.

Svi koji misle da poznaju otkrit će da je zapravo ne poznaju dobro. Svi koji je vide po prvi put upoznat će ženu koja je istovremeno i krhka i strastvena - i iako visoka više od 1.90 m tall - koja je jednom bila dječak. Danas u supermarketu možete kupiti umjetni penis, odstraniti vaginu više niej problem , no u 1970-ima za to je trebalo daleko više hrabrosti, krvi i suza. U tom smislu ova je priča dirljiva lekcija iz poniznosti. Onaj tko se usudi sebe opisati normalnim neka baci prvi kamen.

Naime, Vanessa je o svojoj životnoj priči napisala knjigu Look mummy, I'm dancing, i iz nje destilirala istoimeni monolog koji izvodi na četiri jezika diljem Europe i Amerike. U njemu, otvoreno progovara o vlastitoj promjeni spola, u nadi da će pokazati kako su ljudi koji su 'malo različiti' ipak - ljudi.

Look mummy, I'm dancing pogledati možete u sklopu programa 26. Tjedna suvremenog plesa.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=vQbix0rcd-4]

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE