Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Preminuo Alan Rickman

Preminuo Alan Rickman

Glumac koji je mlađoj publici poznat po ulozi profesora Snapea u serijalu u Harryju Potteru, starijoj kao pukovnik Brandon u Razumu i osjećajima, a kazališnoj po stažu u Royal Shakespeare Company, preminuo je u 70. godini života.
Share on facebook
Share on twitter

Alan Rickman, jedan od najutjecajnijih britanskih glumaca, preminuo je u Londonu u 70. godini nakon duge borbe s bolesti. Filmskoj publici poznat po ulogama Severusa Snapea u serijalu o Harryju Potteru, notthingamskog šerifa u Robinu Hoodu (1991.), Rasputina u istoimenom televizijskom filmu i pukovnika Brandona u Razumu i osjećajima, Rickman je imao i bogatu kazališnu karijeru, u kojoj se okušao i u ulozi glumca, ali i kao redatelj.

Rickman je rođen 1946. godine u Londonu, a tijekom školovanja na Royal Academy of Dramatic Art za život je zarađivao radeći kao kostimer Ralpha Richardsona i Nigela Hawthornea. Nakon što je tijekom studija doživio priznanje i diplomirao, Rickman je mnogo radio i u repertaornim kazalištima, i u festivalskim produkcijama, ali i na West Endu. Prvi veći uspjeh doživio je 1985., kad je dobio naslovnu ulogu u Hamptonovoj adaptaciji francuskog romana Opasne veze, a za koju je kasnije na Broadwayju bio nominiran i za Tonyja. Među njegove kazališne uspjehe ubraja se uloga Marka Antonija u Shakespeareovom Antoniju i Kleopatri u kojem mu je partnerica bila Helen Mirren te nedavna naslovna uloga u Ibsenovom Jonu Gabrielu Borkmanu. O Rickmanovom ugledu u britanskom glumištu dovoljno govori činjenica da je najugodnija boja glasa opisana kao mješavina njegovog glasa, glasa Michaela Gambona i Jeremy Ironsa.

O Rickmanovom odnosu prema glumačkom poslu dovoljno govori sljedeća izjava:

Glumci su pokretači promjene. Film, kazališna predstava, glazba ili knjiga mogu promijeniti svijet.

Njegov redateljski debi u kazalištu 1995. dramom The Winter Guest, koju je kasnije adaptirao i za film, dočekan je s odobravanjem, a u predstavi su majku i kćer igrale stvarna majka i kćer - Emma ThompsonPhyllida Law. Režirao je i dokumentarnu dramu My Name Is Rachel Corrie o dvadesetičetverogodišnjoj studentici koja je stradala tijekom svog humanitarnog rada u Palestini, o kojoj se u Britaniji mnogo pisalo 2005. godine i koja je bila prilično uspješna na West Endu. Njegov posljednji film, Eye in the sky, prilično je dobro primljen na festivalu u Torontu, a njegov ugodan glas moći ćemo čuti i u nastavku Alise u zemlji čudesa -  Alice Through the Looking Glass. 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE