Maratonci trče počasni krug

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najpoznatija pogrebnička obitelj bivše Jugoslavije, na daske Kerempuha stiže u režiji Ive Milošević.
autorski tim funkcija
Dušan Kovačevićautor teksta
Dora Delbiancodramaturg
Dora Delbiancoprevoditelj
Anamarija Filipović Srhojasistent kostimografa
Larisa ( Lipovac ) Navojecsuradnik za scenski pokret
Gorčin Stojanovićscenograf
Gorčin Stojanovićoblikovatelj svjetla
Iva Miloševićredatelj
Iva Miloševićautor izbor glazbe
Leo Kulaškostimograf
izvođači uloge
Elizabeta KukićAksentije Topalović (102)
Filip DetelićBili Piton
Hrvoje KečkešLaki Topalović (44)
Ivan ĐuričićPregažen čovjek
Luka PetrušićMirko Topalović (24)
Maja PosavecKristina
Mia Anočić - ValentićOlja
Nikša ButijerMilutin Topalović (79)
Tarik FilipovićĐenka Đavo
Vilim MatulaMaksimilijan Topalović (126)

Danas kultnu dramu Maratonci trče počasni krug, Dušan Kovačević napisao je 1972. godine na trećoj godini studija dramaturgije. Uskoro ju je na scenu Ateljea 212 postavio Ljubomir Draškić, a nepunih deset godina kasnije Slobodan Šijan prema njoj režira legendarni film.

Kovačević o drami kaže.

Maratonce” sam pisao kao osjećanje beznađa u godinama kad sam ozbiljno razmišljao da napustim studiranje za budućeg pisca i posvetim se nekom ozbiljnijem i sigurnijem poslu; zbog spomenutih „političkih prilika“ ostao sam bez studentskog kredita i mogućnosti da opstanem u Beogradu. To je malo depresivna „melodramska priča“ koju sam dugo pokušavao zaboraviti. I poslije svega ostala je ova gorka komedija – pisana kao ozbiljna drama o mladom čovjeku smućenom pogrebnim poslovima obitelji – društva koje ga prisiljava da se bavi „najsigurnijim poslom na svijetu“. Sva je sreća što sam u tim danima i godinama ozbiljnog očaja pronašao štit komedije kao zaštitu od napada straha i vječitog pitanja mladih ljudi: što ću ja raditi i kako ću živjeti u ovom... pogrebnom poduzeću?"

Radnja drame se odvija u malom srpskom selu 1934., nakon atentata na kralja Aleksandra u Marseilleu.

Obitelj Topalović ima pet generacija muškaraca, koji se bave prodajom pogrebne opreme i grobarskim poslom. Posao je započeo stari Pantelija, a nastavili su pradjed Maksimilijan, djed Aksentije, otac Milutin i sin Laki, dok najmlađi Topalović, unuk Mirko ne želi nastaviti obiteljski posao.

Pantelija umre i obitelj se svađa oko njegove ostavštine, a i trebaju donjeti odluku hoće li baš na njemu isprobati novu metodu - kremiranje, za koju Laki predviđa da bi mogla biti pravi hit. U to vrijeme Mirko objavljuje da se ne želi baviti pogrebničkim poslom, već da ga interesira nešto časnije, a to je snimanje filmova.

Uz to želi i oženiti Kristinu, koja ne voli njega, nego njegovog najboljeg priajtelja, filmaša Ðenku. Njezin otac Bil Piton posluje s Topalovićima tako što iz grobova iskopava i prodaje im stare sanduke, koje Topalovići prelakiraju i prodaju kao nove. I Piton se želi dokopati naslijedstva ili novca, koji mu duguju Topalovići pa nagovara Mirka da uzme svoj dio, prije nego što se oženi Kristinom.

u zagrebačkom kazalištu Kerempuh Maratonce na scenu postavlja Iva Milošević.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE