Naslovnica > MAGAZIN > BLENDA > Paul Klee – izlet u lutkarstvo

Paul Klee – izlet u lutkarstvo

Kako je izgledao izlet jednog od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća u lutkarske vode provjerite u našoj galeriji.
Share on facebook
Share on twitter

Paul Klee jedan je od najznačajnijih umjetnika koji je stvarao u prvim desetljećima 20. stoljeća, povezan s umjetnicima raznih -izama, ali je uspio zadržati svoj vrlo prepoznatljiv stil. Osim praktičnog umjetničkog djelovanja, značajan je i zbog svog teorijskog istraživanja fenomena boje, a njegovi se eseji smatraju jednim od najznačajnijih teorija u povijesti umjetnosti 20. stoljeća. Zajedno s Vasilijem Kandinskim predavao je i na školi Bauhaus, i upravo u tom periodu nastaju neka od njegovih najpoznatijih djela.

Gotovo je nepoznato da je između 1916. i 1925. Paul Klee u kućnoj radinosti za svog sina kreirao više od pedeset ručnih lutaka, inspiriran germanskom tradicijom lutke Kasperla, o kojoj smo vam pomno pisali u našem feljtonu Lutkarstvo za početnike. Lutke su nastale od materijala koje je Paul Klee pronašao u svom domu, a sam im je sašio i kostime. Lutke su uskoro postale i satirični prikazi političara, autoportreti i dadaistički neodređene pojave, a veći dio kolekcije nažalost je uništen u Drugom svjetskom ratu. Preostale su dokumentirane u monografiji koja je posvećena isključivo lutkama, a koja uz bilješke sina Felixa i unuka Alexandera, donosi i osvrte povjesničara umjetnosti i kazališta na ovaj fenomen u Kleeovom opusu.

Paul Klee - Hand Puppets

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI