Login za korisnike

Modrobradi

Najsupješniji hrvatski koreograf srednje generacije, Staša Zurovac, vraća se u svoju nekadašnju matičnu kuću nakon punih sedam godina, vlastitom vizijom legende o Modrobradom.

***

Legenda o Modrobradome bila je prijelomna za mnoge koreografske karijere, uključujući i onu Pine Bausch, a u sezoni 2015/2016 mogla bi se takvom pokazati za Stašu Zurovca. Nekoć prvak Baleta HNK u Zagrebu, a potom višegodišnji ravnatelj onog riječkog, upravo se tim naslovom vraća na pozornicu središnje nacionalne kazališne kuće s koje je izbivao punih sedam godina. U međuvremenu, Zurovac se osim koreografijom i peddagogijom, intenzivno bavio i režijom, no premijera Modrobradog bit će prvi njegov koreografski naslov na nekoj nacionalnoj pozornici nakon dugo vremena.

SLužbena najava kaže kako je nadahnuće pronašao u pripovijetki Modrobradi i njegovih sedam žena francuskoga nobelovca Anatolea Francea, originalnoj priči Charlesa Perraulta Modrobradi te libretu Béle Balásza za operu Béle Bartóka Dvorac Modrobradog. K

U svojoj pripovijetki Anatole France donosi originalnu Perraultovu priču u svojevrsnoj inverziji, propitujući njezinu objektivnost te dokazujući kako Modrobradi ustvari nije serijski ubojica, nego upravo obratno, pozitivan i nesretan lik koji nije našao mogućnost ostvariti istinsku ljubav. U tome propitivanju France se navodno oslanjao na vlastito istraživanje i pronađene povijesne činjenice. Čitava pripovijest odiše parodijsko-ironijskim tonom, odnosno, iznimnom duhovitošću, a upravo to je privuklo Zurovca u pokušaju ostvarivanja posve nove interpretacije te poznate teme.

Kao polazište razmišljanja o baletu, autor estetsku strukturu vidi u sedam svadbi i sedam sprovoda, između kojih se nižu događaji.

Originalnu glazbu za predstavu sklada stalni Zurovčev suradnik, suvremeni makedonski skladatelj Marjan Nećak.

autorski tim
Miodrag Tabačkiscenograf
Zrinka Petrušanecinspicijent
Marjan Nećakskladatelj
Adnan Osmanovićinspicijent
Liliana Zaveršnikkorepetitor
Ljudmila Šumarovaglazbeni voditelj
Žorž Draušnikasistent scenografa
Staša Zurovackoreograf
Snježana Marasovićinspicijent
Mateja Pučko - Petkovićbaletni majstor
Bjanka Adžić Ursulovkostimograf
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla


Odgovori