Search
Close this search box.

Hinkemann (1965)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Hinkemann, kastriran tijekom rata, po povratku kući shvaća da više ne može podnositi okrutnosti svakodnevnog života.
autorski tim funkcija
Ernst Tollerautor teksta
Bogdan Gagićautor izbora glazbe
Zlatko Omerbegovićsuradnik za pantomimu
Dražen Grünwaldasistent redatelja
Dražen Grünwaldinspicijent
Kamilo Tompascenograf
Fahro Konjhodžićsuradnik za pantomimu
Nikola Batušićprevoditelj
Jasna Novakkostimograf
Joško Juvančićredatelj
izvođači uloge
Ante Dulčić Max Knatsch
Boris BuzančićIII. prodavač
Božidar SmiljanićKupac
Drago KrčaIsluženi vojnik
Drago MitrovićPeter Immergleich / II. prodavač
Emil GladII. krovokoprivač / VII. prodavač
Fahro KonjhodžićIV. prodavač
Helena BuljanIII. bludnica
Ivan ŠubićEugen Hinkemann
Ivo FiciI. krovokoprivač / V. prodavač
Josip Bobi MarottiPolicajac
Krešimir ZidarićPaul Grosshahn
Ljiljana GenerII. bludnica
Ljubica MikuličićHinkemannova majka
Ljubomir KaporMichel Unbeschwert / VI. prodavač
Marija KohnStara prodavačica slatkiša
Mato ErgovićI. prodavač
Mirko VojkovićSebaldus Singegott / II. židov
Miroslav SupancI. židov
Mladen ŠermentVlasnik cirkusa
Neva RošićIV. bludnica
Pero KvrgićProdavač
Semka Sokolović - BertokKrčmarica
Tonko LonzaČovjek
Vesna SmiljanićI. bludnica
Vjera Žagar - NardelliGreta Hinkemann, Eugenova žena
Zdenka HeršakMonahinja

Ernst Toller bio je istaknuti predstavnik njemačkog ekspresionizma, a u razdoblju između dvaju ratova  jednako istaknuti antifašist, čije se književno djelovanje ne može odvojiti od političkoga. Dapače, Toller je šest dana bio Predsjednik kratkotrajne Bavarske Sovjetske Republike, a zbog svojeg je djelovanja pet godina proveo u zatvoru. Po dolasku nacista na vlast izgnan je iz Njemačke te se skrasio u Americi, no pritisnut podjednako financijskim problemima i depresijom zbog saznanja da su mu brat i sestra poslani u koncentracijski logor, počinio je samoubojstvo 1939. godine.

Dramu Hinkemann Toller je napisao tijekom tamnovanja u Niederschönenfeldu, a tekst je postao instantni hit i postavljen je  kratkom roku u Beču, Dresdenu, Hamburgu, Frankfurtu, Berlinu, Stuttgartu, Leipzigu, New Yorku, Londonu, Helsinkiju, Moskvi, Lenjingradu, Buenos AIresu, ali i Ljubljani i Beogradu.
Doduše, neke su produkcije i zabranjene, poput one u Oldenburgu, prvenstveno zahvaljujući demonstracijama desničarskih studenata pred kazalištima koja su dramu izvodila u Beču i Dresdenu.

Tako burne reakcije izazvala je radnja koja značajno podsjeća na Büchnerova Woyzecka, a čiji se protagonist Hinkemann, kastriran tijekom rata, vraća kući i shvaća da više ne može podnositi okrutnosti svakodnevnog života.

Kad njegova punica oslijepi češljugara ne bi li ljepše pjevao, on u tome vidi parabolu ljudske nečovječnosti. Kako ne može naći posao kao nadničar, a boji se poruge vlastite supruge Grete, počinje gubiti živce, no uskoro biva uvjeren u Gretinu ljubav. Dirnut njezinom odanošću, Hinkemann u tajnosti pronalazi posao kao cirkuska nakaza, pregrizajući pred publikom vratove štakorima i pijući im krv.
U međuvremenu, Gretu zavodi Hinkemannov prijatelj Grosshahn, te njih dvoje tijekom izlaska slučajno zatiču Hinkemanna na poslu. Shvativši da je zbog ljubavi prema njoj pogazio svoje temljene principe, Greta odbija Grosshahna i odlučuje se vratiti suprugu.
Hinkemann pak odlazi u bar u kojem se okuplja šareno društvo ljevičara i pripadnika raznih sekti, te zapodjeva razgovor propitujući što ljeva doktrina može učiniti za duše izmučene ekonomskim i materijalnim pitanjima. Upravo u tom trenutku u bar ulazi i Grosshahn, pijan i povrijeđen Gretinim odbijanjem, te cijelom lokalu otkriva prirodu Hinkemannove ratne ozljede, ali i svjesno lažući dodaje kako ga supruga zbog toga prezire.
Hinkemann odjuri kući i doživi nervni slom, a premda još jednom dobije dokaz Gretne ljubavi, ne može više izdržati i počini samoubojstvo.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE