Naslovnica > PREDSTAVE > Hinkemann (1965)

Hinkemann (1965)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Hinkemann, kastriran tijekom rata, po povratku kući shvaća da više ne može podnositi okrutnosti svakodnevnog života.

Ernst Toller bio je istaknuti predstavnik njemačkog ekspresionizma, a u razdoblju između dvaju ratova  jednako istaknuti antifašist, čije se književno djelovanje ne može odvojiti od političkoga. Dapače, Toller je šest dana bio Predsjednik kratkotrajne Bavarske Sovjetske Republike, a zbog svojeg je djelovanja pet godina proveo u zatvoru. Po dolasku nacista na vlast izgnan je iz Njemačke te se skrasio u Americi, no pritisnut podjednako financijskim problemima i depresijom zbog saznanja da su mu brat i sestra poslani u koncentracijski logor, počinio je samoubojstvo 1939. godine.

Dramu Hinkemann Toller je napisao tijekom tamnovanja u Niederschönenfeldu, a tekst je postao instantni hit i postavljen je  kratkom roku u Beču, Dresdenu, Hamburgu, Frankfurtu, Berlinu, Stuttgartu, Leipzigu, New Yorku, Londonu, Helsinkiju, Moskvi, Lenjingradu, Buenos AIresu, ali i Ljubljani i Beogradu.
Doduše, neke su produkcije i zabranjene, poput one u Oldenburgu, prvenstveno zahvaljujući demonstracijama desničarskih studenata pred kazalištima koja su dramu izvodila u Beču i Dresdenu.

Tako burne reakcije izazvala je radnja koja značajno podsjeća na Büchnerova Woyzecka, a čiji se protagonist Hinkemann, kastriran tijekom rata, vraća kući i shvaća da više ne može podnositi okrutnosti svakodnevnog života.

Kad njegova punica oslijepi češljugara ne bi li ljepše pjevao, on u tome vidi parabolu ljudske nečovječnosti. Kako ne može naći posao kao nadničar, a boji se poruge vlastite supruge Grete, počinje gubiti živce, no uskoro biva uvjeren u Gretinu ljubav. Dirnut njezinom odanošću, Hinkemann u tajnosti pronalazi posao kao cirkuska nakaza, pregrizajući pred publikom vratove štakorima i pijući im krv.
U međuvremenu, Gretu zavodi Hinkemannov prijatelj Grosshahn, te njih dvoje tijekom izlaska slučajno zatiču Hinkemanna na poslu. Shvativši da je zbog ljubavi prema njoj pogazio svoje temljene principe, Greta odbija Grosshahna i odlučuje se vratiti suprugu.
Hinkemann pak odlazi u bar u kojem se okuplja šareno društvo ljevičara i pripadnika raznih sekti, te zapodjeva razgovor propitujući što ljeva doktrina može učiniti za duše izmučene ekonomskim i materijalnim pitanjima. Upravo u tom trenutku u bar ulazi i Grosshahn, pijan i povrijeđen Gretinim odbijanjem, te cijelom lokalu otkriva prirodu Hinkemannove ratne ozljede, ali i svjesno lažući dodaje kako ga supruga zbog toga prezire.
Hinkemann odjuri kući i doživi nervni slom, a premda još jednom dobije dokaz Gretne ljubavi, ne može više izdržati i počini samoubojstvo.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE