Search
Close this search box.

Malo blago

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tekst o tri generacije žena u jednoj obitelji, kćerki Amber, majci Lorraine i baki Kay, i njihovim životnim zgodama i nezgodama.
autorski tim funkcija
Elaine Murphyautor teksta
Žarka Krpankostimograf
Vid Novak Kralj skladatelj
Ljiljana Bogojevićjezični savjetnik
Marijan Štrlekoblikovatelj svjetla
Tomislav Pavkovićredatelj
Tomislav Pavkovićscenograf

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dramsku sezonu 2015/2016 otvara naslovom Malo blago irske dramatičarke Elaine Murphypraizvedenom na Dublin Fringe Festivalu, a 2009. godine nagrađenom na najpoznatijem fringe festivalu, onom u Edinburghu. Tekst o tri generacije žena u jednoj obitelji, kćerki Amber, majci Lorraine i baki Kay, i njihovim životnim zgodama i nezgodama pisan je u monološkoj formi, a u Varaždin dolazi u režiji Tomislava Pavkovića. Ova komorna drama igra na sceni Zvonimir Rogoz, a radi se o hrvatskoj praizvedbi komada, koji je za ovu prigodu preveo sam redatelj.

Tekst je adaptiran na varaždinski sleng, pa tako junakinje postaju Kaja, Lorena i Klara,  one šeću Korzom, rade u Varteksu i žive u POS-ovim zgradama, a naslovni little gem u igri riječi postaje malo blago, odnosno mali Blago. Lokalizaciju teksta potpisuje jedna od glumica u predstavi, Ljiljana Bogojević, a govori se urbanim varaždinskim govorom.

U monološkoj formi, ove tri žene prepričavaju svakodnevne situacije kroz nekoliko mjeseci svojih života, koje su obilježili dramatični događaji poput trudnoće maturantice Klare, teške bolesti Kajinog supruga, zahtjevne uloge majke i zaposlene žene kod Lorene, ali i mnoštvo lijepih trenutaka - tekst balansira na tankoj granici između komike i tragike, a redatelj je u prvi plan odlučio staviti glumačke interpretacije triju glumica različitih generacija.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE