Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Ludilo u Beogradu: UO Narodnog pozorišta protiv Vlade Srbije

Ludilo u Beogradu: UO Narodnog pozorišta protiv Vlade Srbije

Budući Vlada ni nakon tri godine nije imenovala ravnatelja Narodnog pozorišta u beogradu, Upravni odbor te ustanove stupio je u štrajk, a oglasio se i vršitelj dužnosti.
Share on facebook
Share on twitter

Upravni odbor Narodnog pozorišta u Beogradu (tamošnja inačica ovdašnjeg Kazališnog vijeća), objavio je jučer priopćenje kojim podsjeća da je stanje u toj kući već neko vrijem potpuno izvan zakona budući teatrom već tri godine, točnije od 4. listopada 2012.  upravlja vršitelj dužnosti.

Ne želeći da ulazimo u spekulacije ko, zbog čega i sa kojim motivima ne dozvolјava da se stvari u Narodnom pozorištu vrate u zakonske okvire”, stoji u priopćenju UO koji “ne želi da daje legitimitet nezakonitom stanju” i navodi da će “odgovornost  za urušavanje Narodnog pozorišta”, kao jedne od najznačajnijih srpskih institucija kulture, morati “da preuzme neko drugi, onaj ko stoji iza ove nezakonitosti”.

UO stoga zapravo stupa u štrajk i neće zasjedati dok Vlada Srbije “svojom odlukom ne vrati stanje u zakonske okvire”, stoji u priopćenju koje potpisuju Jelena Kajgo, Ana Tomović, Anđelka Nikolić, Danica Maksimović, Dragan Todorović i Milan Prosen.

Napominjući da v.d. stanje u ustanovi kulture, prema Zakonu o kulturi, može trajati najduže godinu dana, UO Narodnog pozorišta podseća da taj teatar zapravo više nije ni u v.d. stanju, jer je razdoblje na koje je imenovan Dejan Savić, isteklo još pre godinu dana - 14. listopada 2014.

Od tada Narodno pozorište nije ni u v.d. stanju, a to je status koji nijedan zakon u okviru našeg ustavnog poretka ne poznaje. Potrebno je da neko iz Vlade Srbije, kao osnivača Narodnog pozorišta, objasni koja su ovlašćenja Dejana Savića u periodu od 14.10.2014. do danas i po kom zakonu?”, navodi UO Narodnog pozorišta, dodajući da su oni poduzeli sve mjere iz svog djelokruga, ali da Vlada Srbije nije reagirala

UO je podsetio i da je, nakon tri propala natječaja za ravnatelja Narodnog pozorišta, raspisan četvrti, koji je uspješno okončan 9. ožujka 2015. godine izborom Božidara Đurovića. U skladu sa Zakonom o kulturi, dostavlјen je prijedlog kandidata Ministarstvu kulture,  koje je taj prijedlog prihvatilo i 11. ožujka uputilo Vladi Srbije na dalјe odlučivanje.

No, ni nakon seedam mjeseci taj s prijedlog niej našao na dnevnom redu Vlade.

UO Narodnog pozorišta se tim povodom koncem kolovoza obratio i premijeru Aleksandru Vučiću, ali do sada nije dobio odgovor.

U tom ej pismu među inim stajalo:

Budući da v.d. upravnika Dejan Savić ne sprovodi odluke UO Narodnog pozorišta, čime se grubo krši Statut kuće, smatramo da naš dalјi rad predstavlјa davanje legitimiteta nezakonitom stanju koje u ovom trenutku vlada u Narodnom pozorištu, čime se urušava jedna od najznačajnijih srpskih institucija kulture i daje loš primer ostalim institucijama kulture i javnosti uopšte o primeni zakona i vladavini prava”.

Prozvani vršitelj dužnosti ravnatelja, Dejan Savić (a koji se i sam bio kandidirao na spomenutom četvrtom natječaju), oglasio se pak danas svojim priopćenjem u kojem stoji:

"U pismu UO, koje je sastavljeno sa sasvim drugim motivima od brige za nacionalni teatar, jedna od retkih tačnih konstatacija je ona u kojoj se navodi da UO ne može da snosi odgovornost za stanje u pozorištu, jer isti zaista ima malo ili ni malo udela u umetničkim i poslovnim uspesima kuće prethodnih sezona, kao i ove koja je tek počela, a za šta su zaslužni prevashodno zaposleni i njeni saradnici."

Savić nadalje piše kako "urušavanje institucije koje članovi UO uporno prizivaju postoji samo u njihovim glavama, u šta se iz večeri u veče uveravaju svi posetioci obe scene ove vrhunske nacionalne ustanove kulture i umetnosti u Beogradu i Srbiji".

Jedino iskakanje iz zakonskih okvira u najavi predstavlja zaključak da se UO na dalje neće sastajati na neodređeno vreme, čime će se praktično otežati rad Narodnog pozorišta, pokazujući još jednom koliko je članovima ovoga organa stalo do kuće kojoj su na čelu.

Shodno tome, najlepše molim i pozivam članove UO da preispitaju ovu svoju izjavu, ne ulaze u obustavu rada i vrate se zakonskoj i statutarnoj obavezi održavanja sednica čime bi se izbegle moguće blokade i zastoji u radu Narodnog pozorišta", naveo je Savić.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI