Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nova scena, stare kombinacije

Nova scena, stare kombinacije

Ovog vikenda u Zagrebu s radom počinje nova kazališna scena, nažalost u prilično mutnim okolnostima.
Share on facebook
Share on twitter

Premijerom predstave U agoniji, 2. listopada će i službeno s radom započeti Scena Ribnjak. Iako je riječ o prostoru Centra za mlade Ribnjak, koji se i prije koristio za izvedbene umjetnosti, ovako svježe rebrandan konačno je ispunjenje jednog od obećanja iz programa ravnatelja te ustanove, Nebojše Borojevića.

Kako on sam navodi u priopćenju za medije, “Želja nam je na Ribnjaku otvoriti prostor drukčijim projektima, umjetničkim istraživanjima i nezavisnoj kulturnoj sceni. Vjerujemo kako će svojim programom Scena Ribnjak već u prvoj sezoni pokazati svoje osobitosti i nametnuti se u javnom i kulturnom prostoru u našoj sredini”.

Problem je, međutim, u činjenici da je predstavu kojom se scena otvara doista teško nazvati proizvodom nezavisne scene, dapače - sve upućuje kako je riječ o još jednoj privatizaciji javnog prostora.

Naime, kako smo već pisali još u veljači ove godine, predstava U agoniji projekt je troje zaposlenika GDK Gavella , Nele KocsisOzrena Grabarića i Darka Stazića, a potonji se njime nakon više od četvrt stoljeća vraća u glumačke vode. Predstava je dugo pripremana upravo u prostorijama Gavelle, a formalno su joj koproducenti Scena RIbnjak i umjetnička organizacija PUK - Putujuće kazalište.

PUK je, kako smo također pisali, umjetnička organizacija kojom je svojevremeno upravljao Darko Janeš,  da bi je prema vlastitim riječima predao - Darku Staziću. No, još prije toga, u Registru umjetničkih organizacija kao njezin osnivač naveden je bio i Nebojša Borojević, aktualni ravnatelj CM Ribnjak.

Od našeg posljednjeg napisa na tu temu do danas, PUK je još jednom promijenio upravu, pa su trenutno kao njegovi osnivači navedeni Franjo JurčecPetra Kriletić, dok je potonja postala i odgovornom osobom. No, to formalno udovoljavanje propisima sasvim sigurno ne skida sumnju sa ovog privatno-javnog partnerstva kojem treba dodati još par znakovitih začkoljica.

Službene web stranice CM Ribnjak najblaže su rečeno - zapuštene, pa u rubrici 'Kalendar i događanja' poljednji najavljeni događaj datira iz ožujka ove godine. Tome nasuprot, novopokrenuta Scena Ribnjak ima samostalnu domenu i vlastiti sajt, no njihov vlasnik nije CM Ribnjak, već privatna tvrtka POTIOR LG d.o.o!

Što o svemu navedenom ima reći Nebojša Borojević, nekadašnji osnivač PUK-a, a danas ravnatelj CM Ribnjak, pokušali smo saznati izravno od njega, no on je na naše upite odlučio ne odgovoriti.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE