Login za korisnike

Kompleks Ristić

Velika regionalna koprodukcija bavi se likom i djelom Ljubiše Ristića, jednog od najznačajnijih, ali i najkontroverznijih jugoslavenskih redatelja. Režira – Oliver Frljić.

***

Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane u sezoni 2015/2016 obilježiava 60 godina postojanja, te je tim povodom iniciralo veliku regionalnu koprodukciju na temu lika i djela Ljubiše Ristića koji je upravo u toj kazališnoj kući napravio svoju najslavniju predstavu - Misa u A molu.

Ristić je karijeru započeo kao sudionik pa i predvodnik studentskih demonstracija, da bi potom prometnuo u jednog od najistaknutiijih jugoslavenskih redatelja koji je vlastiti autorski izričaj nazivao - političkim teatrom.

Radom Šerbedžijom, Dušanom Jovanovićem i Nadom Kokotović godine osnovao je 1977. godine pod pokroviteljstvom zagrebačkog CKD-a,  trupu KPGT iliti Kazalište Pozorište Gledališče Teatar koja je zabilježila brojne uspjehe na jugoslavenskoj i međunarodnoj kazališnoj sceni, a formalno se raspala s raspadom države u kojoj je nastala, da bi u krnjem obliku bila obnovljena nešto kasnije u Subotici, a potom i u Beogradu.

Ristiću su u zlatnim godinama njegove karijere na raspolaganju bili enormni budžeti i infrastruktura, pa se iz kritičara totalitarizma prometnuo u njegova svojevrsnog ambasadora, da bi potom 90-tih kazališni angažman zamijenio onim političkim postavši predsjednik zloglasnog JUL-a, političke stranke para Milošević - Marković.

Posljednjih godina, Ristić doživljava rehabilitaciju o kojoj smo pisali ovdje, vodeći opet KPGT.

Predstava Kompleks Ristić, kažu njezini autori,zasniva se na pokušaju rekontekstualizacije predstava koje je Ristić režirao u SMG, kao i idejne osnove Ristićevog KPGT-a, svojevrsnog federativnog, jugoslovenskog teatra permanentne revolucije.

"Smatramo da će nam ovakvo polazište otvoriti mo­gućnosti za novu teatarsku studiju nekadašnjeg kon­teksta, zajedničkog pozorišnog nasleđa i njegovom uticaju, direktnim posledicama na današnju teatarsku scenu postjugoslovenskih država.

Nije nam bio cilj da napravimo pozorišnu predstavu o ličnosti jugoslovenskog reditelja Ljubiše Ristića već predstavu o nekadašnjem i današnjem vre­menu, iz perspektive jedne druge generacije umet­nika koji se u ostacima jugoslovenskog kulturnog prostora bavi pozorištem danas, govori svojim teatarskim jezikom, koristi vlastite estetike i iz perspektive današnjeg znanja analizira ono što smatra svojim kulturnim i teatarskim identitetom.", zapisali su o predstavi Goran Injac i Oliver Frljić.

autorski tim
Goran Injacdramaturg
Olga Dimitrijevićdramaturg istraživač
Nina Gojićdramaturg istraživač
Rok Vevardramaturg istraživač
Tomaž Toporišičdramaturg
Ana Vilenicadramaturg istraživač
Oliver Frljićredatelj

izvođači
Blaž Šef
Draga Potočnjak
Jerko MarčićJerko Marčić
Matej Recer
Nika Mišković
Uroš Kaurin

Odgovori