Naslovnica > PREDSTAVE > Orfej silazi

Orfej silazi

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Orfej, ali ovaj put ne onaj iz grčkog mita, ili poznate rane opere, već s američkog Juga, uz pomoć Tennesseja Williamsa i Janusza Kice smjestio se na daske Gavelle.
autorski tim funkcija
Vinko Zgagaprevoditelj
Tennessee Williamstekst
Zvonimir Kosinjskifotografija
Janusz Kicaredatelj
Lada Kaštelanprevoditelj
Lada Kaštelandramaturg
Vanja Cuculićvizualni identitet predstave
NUMENscenograf
Andrea Gladšaptač
Ana Dulčićinspicijent
Tamara Obrovacskladatelj
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Irena Šušackostimograf
Zdravko Stolnikoblikovanje svjetla
izvođači uloge
Anja Šovagović DespotLady Torrance
Antonija Stanišić ŠperandaCarol Cutrere
Biserka IpšaBeulah Binnings
Boris FestiniVrač
Dragoljub LazarovPee Wee Binnings
Dražen KühnŠerif Talbot
Dubravka MiletićBolničarka Porter
Helena BuljanSeka Temple
Ivica VidovićJabe Torrance
Jelena MiholjevićDolly Hamma
Marina NemetVee Talbot
Perica MartinovićEva Temple
Ranko ZidarićDavid Cutrere
Siniša RužićDog Hamma
Sven MedvešekVal Xavier

'Orfej silazi' prvi se put pojavio na Broadwayu 1957., nakon što je Tennessee Williams potrošio sedamnaest godina prerađujući ga iz prve verzije zvane 'Borba anđela'. Smatra se jednim od njegovih manje uspješnih djela i nije tako čest gost kako na svjetskim, tako i na hrvatskim pozornicama, gdje je zadnji put postavljen krajem šezdestih.

Tennessee Williams uz Eugenea O'Neilla i Arthura Millera pripada velikoj trojki američke realističke drame dvadestog stoljeća. Najpoznatije su mu drame: 'Tramvaj zvan žudnja' i 'Mačka na vrućem limenom krovu', obje nagrađene Pulitzerom, 'Staklena menažerija' i 'Noć iguane' koje su odnijele New York Drama Critics' Circle nagrade, dok je 'Tetovirana ruža' nagrađena Tonyem za najbolju dramu.

Autorov život obilježio je odnos s mentalno oboljelom sestrom, čiji život je nepovratno uništen neuspjelom lobotomijom, pa se tako u brojnim Williamsovim dramama pojavljuju junakinje koje često gube tlo pod nogama i doticaj sa stvarnošću. Živio je u mnogim mjestima konzervativnog američkog Juga, pa su česti motivi njegovih komada i rasizam, ksenofobija, homofobija.

'Orfej silazi' obrada je, naravno, poznatog grčkog mita o povratku u život, a sama priča počinje dolaskom mladića Vala, Williamsovog Orfeja, u uspavanu zajednicu južnjačkog gradića čiji pripadnici su rasisti, uskogrudni, zatvoreni i seksualno frustrirani. On se zapošljava u trgovini koju vodi sredovječna žena čiji muž umire te se upušta u vezu s njom. Ona sama skriva neke tajne iz prošlosti, a veza s Valom, osim što će sve izvući na vidjelo, imat će i tragične posljedice...

Tennesseju Williamsu ovom se predstavom vraća redatelj Janusz Kica, koji je 'Noć iguane' prije nekoliko godina postavio na Splitskom ljetu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE