Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Dan neplaćenog trga

Dan neplaćenog trga

Za lani po prvi put održanom manifestacijom 'Dan otvorenog trga' još uvijek se vuku financijski repovi i spremaju tužbe, a tome usprkos koncem rujna sprema se njezino novo izdanje.
Share on facebook
Share on twitter

30. rujna 2014. godine u Zagrebu je po prvi put održana manifestacija Dan otvorenog trga po uzoru na pariške Bijele noći. Devet institucija smještenih na Trgu maršala Tita tog je dana otvorilo vrata građanima i darovalo im različite programe, a istom je prigodom javnosti predstavljena i nova zgrada Muzičke akademije.

Program što su ga tada pripremili Hrvatsko narodno kazalište, Muzička akademija, Akademija dramske umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, Hrvatski školski muzej, Rektorat Sveučilišta u Zagrebu i Pravni fakultet, naišao je mahom na veliko odobravanje građana, dok su ga uprave rečenih institucija i gradske vlasti jednoglasno proglasili senzacionalnim uspjehom.

No, čak godinu dana kasnije gotovo niti jedan račun za realizaciju prvog Dana otvorenog trga nije plaćen, pa su samo tvrtke koje su osiguravale tehničku opremu u minusu od preko 200.000 kn! Honorare nisu dobili ni umjetnici angažirani na realizaciji programa, uključujući redateljicu i dramaturginju koje su ga osmislile i vodile - Anicu Tomić i Jelenu Kovačić. Dapače - nitko od njih nema čak ni ugovor!

Zbog svega navedenog dio izvođača angažiranih na projektu ovih dana priprema tužbu protiv Grada, istovremeno pripremajući novo izdanje Dana otvorenog trga koje će se održati 26. rujna.

Kako je sve to moguće upitali smo Anicu Tomić, redateljicu i autoricu oba izdanja manifestacije. Tomić priznaje da je nepostojanje ugovora nepromišljena greška, no navodi i kako je sve rađeno u dobroj vjeri i kako se još uvijek nada izvansudskom rješenju problema. Najvećim krivcem za neplaćanje drži Grad Zagreb, čiji su se predstavnici, kako tvrdi, u posljednjih godinu dana višekratno oglušivali na pozive za sastanke i rješavanje cijele situacije.

"Nažalost, sva pitanja i sve odgovore o neisplaćenim autorskim  honorarima i troškovima treba uputiti nadležnima u Gradskom uredu za obrazovanje,  kulturu i sport, kojima smo ih i mi upućivali, ali nažalost bez konkretnih odgovara."

Sličnog je stava i intendantica HNK u Zagrebu, Dubravka Vrgoč čiji je mandat u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući započeo upravo prvim izdanjem Dana otvorenog trga.

"Mi nismo dobili nikakva sredstva, a uz to smo i tada, a i sada pod dugom prijašnjih uprava.", kaže Vrgoč.

Grad nije odgovorio ni na naše upite po istoj temi, no možda odgovori na tužbu koju ovih dana planira podići dio neplaćenih izvođača. U strahu od odmazde gradskih vlasti, žele do daljnjega ostati anonimni, a slično se ponašaju i dobavljači opreme u strahu od otkazivanja budućih suradnji.

Tome usprkos, pripreme za novo izdanje Dana otvorenog trga u punom su jeku, a priprema ih isti autorski tim. No, za razliku od prošle godine, ovogodišnje će račune za realizaciju umjesto Grada platiti - Francuzi, točnije manifestacija Rendez vous u čiji je program uvršten drugi Dan otvorenog trga.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI