Naslovnica > PREDSTAVE > Macbeth (ri)

Macbeth (ri)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Škotski kralj kojeg je ubila šuma i kojeg upućeni nikad ne zovu po imenu, stiže na daske Zajčeva HNK u opernoj, Verdijevoj, verziji i režiji ravnatelja riječke Opere - Ozrena Prohića.
autorski tim funkcija
Mile Baljakasistent scenografa
Jasna Frankić Brkljačićkoreograf
Nikša Barezadirigent
Boris Blidaroblikovatelj svjetla
William Shakespeareautor predloška
Sandra Dekanićkostimograf
Romeo Drucker kkoncertni majstor
Igor Vlajnićkorepetitor
Igor Vlajnićzborovođa
Ana Anconellikorepetitor
Giuseppe Verdiskladatelj
Ozren Prohićredatelj
Ozren Prohićscenograf
Francesco Maria Piavelibretist
izvođači uloge
Antonio HallerFleanzio
Arijana Marić GiglianiDama*
Branislav JatićBanco*
Dario BercichMedico / Aparizioni
Darko MatijaševićServo / Domestico
Davor LešićMacduff
Maribel OrtegaLady Macbeth*
Marko FortunatoSicario*
Marzio GiossiMacbeth*
Matteo SukMacbeth*
Milica MareljaDama*
Nenad VukelićDuncano
Olga KaminskaLady Macbeth*
Saša MatovinaSicario*
Siniša ŠtorkBanco*
Vlatka DobrijevićAparizioni
Voljen GrbacMalcolm

Slavni Shakespeareov komad o škotskom kralju, za kojeg smo vam već rekli da ga je najbolje ne spominjati, početkom sezone 2007/2008 u novoj je produkciji premijerno izveden u Metropolitan operi (o čemu smo vam pisali ovdje), a u drugom dijelu iste premijeru ima i u Operi HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Uz 'Fallstafa' i 'Othela', 'Macbeth' je jedna od tri Verdijeve opere nastale prema Shakespeareu, no kako ju je skladao prije no što se dokopao izvornika - danas poznajemo dvije 'Macbethove' verzije.

Naime, Verdi je 'Macbetha' počeo skladati 1846-47., po libretu Francesca Marie Piave, a koji se opet temeljio na proznom prijevodu Carla Rusconija, objavljenom u Torinu 1838. Shakespearov original do Verdija je dospio tek nakon praizvedbe na sceni firentinskog Teatro della Pergola, 14. ožujka 1847., pa je gotovo 20 godina kasnije, za novu produkciju u pariškom Théâtre Lyrique, revidirao cijelo djelo. Ta nova verzija praizvedena je 21. travnja 1865. i danas se redovito samo nju izvodi.

Verdijev 'Macbeth' vjerno slijedi Bardov izvornik, uz nekoliko zanimljivih izmjena: tri vještice iz drame u operi zamjenjuje veliki ženski vještičji zbor; zadnji čin započinje okupljanjem izbjeglica na engleskoj granici, a završva zborom velmoža kojei slave pobjedu nad tiraninom.

U Rijeci, 'Macbetha' u režiji Ozrena Prohića najavljuju riječima: Mogli bismo reći da se kroz ovu operu Verdi u tretmanu priče, naracije, mitskoga te opisa duboko ljudskih osobina i mana, najviše približio Wagneru. Zgušnjavanje dramskih prizora, sabijanje silnica ljudskih strasti na najintenzivnije rezultira fascinantnom emotivnosti koja se dobiva kroz tretman fabule. Nerijetko zgusnuti dijalozi, a sam je skladatelj tražio jezgrovite stihove, postižu iznimnu napetost, a u glazbenom smislu nalikuju na recitative. Sve to pridonosi onome što je, kroz ovo djelo, revolucioniralo talijansku operu devetnaestoga stoljeća. Opera postaje drama koja se dubinski bavi ljudskom manom i to onom koja se bavi ljudskom strasti za vlašću.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE