Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Oluja senzacionalizma u Rijeci i Splitu

Oluja senzacionalizma u Rijeci i Splitu

Može li se kod nas uopće razgovarati o 'Oluji', a da rezultat doista bude diskusija, a ne huškanje i režanje?
Share on facebook
Share on twitter

Na 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja, u srijedu, 5. kolovoza 2015. u 20 sati, dok će trajati središnja proslava u Kninu, u riječkom će HNK Ivana pl. Zajca pet protjeranih žena različitih nacionalnosti, u razgovoru s moderatoricom Vesnom Janković, ispričati svoja sjećanja na te ratne dane.

Informacija je to koju ne biste dobili čak ni da svakodnevno hodočastite na web stranice riječkog HNK, jer tamo o cijelom događaju nema - ni slova.

Stoga ste za rečeni program mogli saznati samo ako ste redovni čitatelj Slobodne Dalmacije (!) ili pak iz reagiranja na njezin huškački i senzacionalistički tekst što ga je Hrvatskom novinarskom društvu uputio intendant teatra Oliver Frljić.

No, pitanje je: je li taj i takav tekst zapravo integralni dio projekta što ga spremaju u Rijeci?

Nema, naime, nikakve sumnje da je nazvati svjedočenja 5 prognanica - 'kontra Olujom' - u najmanju ruku problematično s pozicije novinarske struke, o ostatku opreme rečenog teksta objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji da i ne govorimo. To će valjda učiniti HND.

slobodna_dalmacija

Ostaje, međutim, nejasno zašto informaciju o posebnom programu kazališta s nacionalnim statusom na dan nacionalnog praznika, isto to kazalište nije odlučilo podijeliti s ostalim medijskim redakcijama u Hrvatskoj, kao i zašto je nije oglasilo na svojim službenim web stranicama?

Zašto je događaj koji će se zbiti za samo par dana najavilo u mediju koji najveći dio svoje naklade ostvaruje na drugom kraju zemlje i čija ciljana publika, usudim se pretpostaviti, nema naviku u većim skupinama putovati u Rijeku na bilo kakva javna događanja osim nogometnih utakmica?

Je li polarizacija javnosti u ovoj priči podjednako 'potrebna' i tabloidima i organizatorima?

I zašto smo tek nakon ovakve naslovnice Slobodne od intendanta saznali da je riječ o 'pokušaju da se o ratu govori ne iz pozicije nacionalne pripadnosti, već iz pozicije žene. Cijeli skup je zamišljen kao afirmacija kulture mira'.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI