Dnevnik jednog luđaka

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ozren Grabarić kao Gogoljev anti-junak u debitantskoj produkciji novog teatra Marjana Nećaka.
autorski tim funkcija
Elena Kitanovska Ristoskaprevoditelj
Martina Lukanovićautor crteža
Julijana Lukićlektor za engleski jezik
Marjan Nećakredatelj
Marjan Nećakskladatelj
Marjan Nećakscenograf
Marin Lukanovićautor videa
Nikolaj Vasiljevič Gogoljautor teksta
izvođači uloge
Ozren Grabarić

Skladatelj Marjan Nećak pokrenuo je u Bitoli vlastito kazalište, Moving Music Theatre, a za njegovu prvu predstavu odabrao je inscenaciju Gogoljeve pripovjetke Dnevnik jednog luđaka.

Nećak u predstavi potpisuje i dramaturgiju i režiju i scenografiju, te naravno, glazbu, a rezultat naziva mono-operom i 'sobnim spektaklom' u kojem osim glazbe i videa (kojeg potpisuje Marin Lukanović) glavnu ulogu ima - Ozren Grabarić.

Kako kaže službena najava: "U sve izraženijoj borbi između istoka i zapada, lijevog i desnog, vjerskog i ateističkog poimanja svijeta, svatko se bori za svoju normalnost i, paradoksalno, u takvoj borbi ispada lud." Stoga se za 'ilustraciju' tog ludila Gogoljev predlžoak o izvitoperenoj percepciji svijeta jednog činovnika učinio idealnim, tim više što je posrijedi jedan je od najranijih detaljnih prikaza shizofrenije.

No, Gogoljeva pripovijetka ne analizira bolest u medicinskom smislu, već propituje društvo u kojem pojedinac pokušava pronaći smisao vlastitog postojanja, društvenog položaja i identiteta uopće. Kroz opise Popriščinove bolesti, Gogolj progovara o bolesti društva i podsjeća nas da smo zapravo svi mi u nekoj vrsti sukoba sa stvarnošću.

Odnosno kako pitaju autori: "Koja je stvarnost stvarnija? Ona koju čitamo u novinama, onu koju gledamo u svojoj neposrednoj blizini ili ona u nama?"

Nećak za predstavu ima velike planove pa i nije čudno što se ista izvodi na engleskom i španjolskom uz titlove na drugim jezicima.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE