Search
Close this search box.

Radio Tesla

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Čovjek bez kojeg ovo ne biste čitali svoje je kazališno utjelovljenje pronašao uz pomoć Marija Kovača i Filipa Šovagovića, a predstava će ujedno otkriti i jedan novi izvedbeni prostor, u bivšem zagrebačkom kinu Studio.
autorski tim funkcija
Nikola Teslaautor predloška
Filip Šovagovićautor adaptacije
Mario Kovačredatelj

Nikola Tesla zasigurno je bio jedan od najvećih znanstvenika u povijesti čovječanstva, najpoznatiji po radu na polju istraživanja elektriciteta i magnetizma, izumu izmjenične struje, radio odašiljača, te brojnim drugim patentima, ali i mnogim doprinosima u znanosti za koje se danas rijetko zna da su Teslino djelo, poput ranih istraživanja u području upotrebe rengenskih zraka te nuklerne energije.

Tesla je  rođen u Smiljanu kraj Gospića 10. srpnja 1856., u obitelji pravoslavnog svećenika, te je ubrzano završio osnovnu i srednju školu i otišao na studij u Austriju, pa zatim u Prag, no niti jedan od studija nije završio. U SAD odlazi 1884., nakon što je u Parizu radio za 'Continental Edison Company', te za Edisona nastavlja raditi u New Yorku.

Veći dio karijere bit će mu obilježen upravo sukobom s Edisonom oko prednosti i nedostataka izmjenične i istosmjerne struje koju je zagovarao Edison, da bi pred smrt Edison svom mlađem kolegi ipak priznao kako mu je žao što nije uložio u razvoj njegovih izuma.

Svađa s Edisonom nije bila jedina – Tesla je bio poprilično socijalno neprilagođen, i svojim je čestim ispadima lako otuđivao ljude, tako da je veći dio života proveo radeći sam i u stalnom sukobu sa znanstvenom zajednicom, što ga je na kraju vjerojatno i koštalo Nobelove nagrade za koju je bio predložen, ali nikad je nije dobio.

Umro je u New Yorku 7. siječnja 1943., u potpunom siromaštu, jer bio i netalentiran za upravljanje vlastitim financijama, a sve što je ikad zaradio, ulagao je u vlastita istraživanja...

Predstavu ‘Radio Tesla’, autori su predstavili sljedećim riječima: Teslin je život bio pun revolucionarnih uspjeha, ali u privatnom svijetu tjeskobe i žalosti. U predstavi je Tesla predstavljen onakav kakav jest, sa svim svojim usponima i padovima, potragama za vlastitim identitetom i naposljetku – izumima, kao rezultatima brojnih neprospavanih noći i  autističnog načina života. Prisilne radnje, strahovi i ludilo, cijena su života jednog izumitelja. Baš takvim pristupom veliča se Teslin život, ali uključuje i njegov privatni život kao neizbježnu sastavnicu njegovih traženja i poimanja znanosti. Iza oklopa nedodirljivog spasitelja svijeta, koji poput super junaka, želi donijeti ljudima mir, skriva se sanjar koji vjeruje u pravednost i kraj svim ratovima. Svjesnost  kako  upravo njegovi izumi postaju oružje, suočava Nikolu Teslu s okrutnošću svijeta koji ga okružuje pa čak i sa znanošću u koju je vjerovao.

'Radio Tesla' prati Teslin put od najranijeg dječaštva i prvih izuma, a nastala je prema autorovoj autobiografiji 'Moji pronalasci', koju je za kazalište adaptirao Filip Šovagović, dok ih je na scenu smjestio Mario Kovač. Predstava je postavljena u produkciji Tvornice lutaka, a ujedno je i prva predstava koja će zaigrati u bivšem zagrebačkom kinu 'Studio'.  Namijenjena je djeci starije dobi.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE