Naslovnica > PREDSTAVE > Ledeni mjesec

Ledeni mjesec

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Mani Gotovac po drugi put na repertoar institucija kojima upravlja, stavlja Brucknerov roman iz 1981.

Nakon što je tijekom svojeg ravnanja Teatrom &TD na repertoar stavila scensku adaptaciju romana Ledeni mjesec, naslovljenu Gorki, gorki mjesec (1995.)u režiji Petra Selema, Mani Gotvac istoj se knjizi vraća i tijekom svog ravnateljskog mandata u dramskom programu Dubrovačkih ljetnih igara.

Umjesto punokrvne produkcije bit će riječ o nešto razigranijem scenskom čitanju smještenom, doduše, na brod u plovidbi, a sve u sklopu programa Pisci na Igrama koji se realizira u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca i Muzejem za suvremenu umjetnost.

Suprotno prvobitnim najavama, režiju ovog projekta neće potpisati mladi Paolo Tišljarić, već - Vlatka Vorkapić.

Službene web stranice Igara osim termian izvedbi i podjele uloga o Ledenom mjesecu ne donose ni slova, pa ćemo vas mi tek podsjetiti kako je izvornik Pascala Brucknera objavljen 1981. godine. Priča je to o kompleksnim odnosima dvaju parova. Na parobrodu, koji putuje prema Istambulu, tridesetogodišnji Béatrice i Didier, pomalo dosadnjikav profesorski par, upoznaju paraliziranog liječnika u kolicima, Franza, i njegovu suprugu, prelijepu i egzotičnu arapsku Židovku Rebeccu. Nametljivi Franz poziva Didiera u svoju kabinu i započinje mu pričati njihovu zastrašujuću ljubavnu priču, koja osim što fascinira intenzitetom i nekonvencionalnošću počinje razarati Didierov odnos s Béatrice...

Knjigu je u istoimeni erotsko-romantični triler 1992. adaptirao Roman Polanski, no rezultat nije oduševio kritiku niti bio naročito gledan u kino distribuciji.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE