Naslovnica > PREDSTAVE > Ledeni mjesec

Ledeni mjesec

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Mani Gotovac po drugi put na repertoar institucija kojima upravlja, stavlja Brucknerov roman iz 1981.
autorski tim funkcija
Dr. Jojboliskladatelj
Vlatka Vorkapićautor adaptacije
Vlatka Vorkapićredatelj

Nakon što je tijekom svojeg ravnanja Teatrom &TD na repertoar stavila scensku adaptaciju romana Ledeni mjesec, naslovljenu Gorki, gorki mjesec (1995.)u režiji Petra Selema, Mani Gotvac istoj se knjizi vraća i tijekom svog ravnateljskog mandata u dramskom programu Dubrovačkih ljetnih igara.

Umjesto punokrvne produkcije bit će riječ o nešto razigranijem scenskom čitanju smještenom, doduše, na brod u plovidbi, a sve u sklopu programa Pisci na Igrama koji se realizira u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca i Muzejem za suvremenu umjetnost.

Suprotno prvobitnim najavama, režiju ovog projekta neće potpisati mladi Paolo Tišljarić, već - Vlatka Vorkapić.

Službene web stranice Igara osim termian izvedbi i podjele uloga o Ledenom mjesecu ne donose ni slova, pa ćemo vas mi tek podsjetiti kako je izvornik Pascala Brucknera objavljen 1981. godine. Priča je to o kompleksnim odnosima dvaju parova. Na parobrodu, koji putuje prema Istambulu, tridesetogodišnji Béatrice i Didier, pomalo dosadnjikav profesorski par, upoznaju paraliziranog liječnika u kolicima, Franza, i njegovu suprugu, prelijepu i egzotičnu arapsku Židovku Rebeccu. Nametljivi Franz poziva Didiera u svoju kabinu i započinje mu pričati njihovu zastrašujuću ljubavnu priču, koja osim što fascinira intenzitetom i nekonvencionalnošću počinje razarati Didierov odnos s Béatrice...

Knjigu je u istoimeni erotsko-romantični triler 1992. adaptirao Roman Polanski, no rezultat nije oduševio kritiku niti bio naročito gledan u kino distribuciji.

 

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE