Login za korisnike

Ledeni mjesec

Mani Gotovac po drugi put na repertoar institucija kojima upravlja, stavlja Brucknerov roman iz 1981.

***

Nakon što je tijekom svojeg ravnanja Teatrom &TD na repertoar stavila scensku adaptaciju romana Ledeni mjesec, naslovljenu Gorki, gorki mjesec (1995.)u režiji Petra Selema, Mani Gotvac istoj se knjizi vraća i tijekom svog ravnateljskog mandata u dramskom programu Dubrovačkih ljetnih igara.

Umjesto punokrvne produkcije bit će riječ o nešto razigranijem scenskom čitanju smještenom, doduše, na brod u plovidbi, a sve u sklopu programa Pisci na Igrama koji se realizira u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca i Muzejem za suvremenu umjetnost.

Suprotno prvobitnim najavama, režiju ovog projekta neće potpisati mladi Paolo Tišljarić, već - Vlatka Vorkapić.

Službene web stranice Igara osim termian izvedbi i podjele uloga o Ledenom mjesecu ne donose ni slova, pa ćemo vas mi tek podsjetiti kako je izvornik Pascala Brucknera objavljen 1981. godine. Priča je to o kompleksnim odnosima dvaju parova. Na parobrodu, koji putuje prema Istambulu, tridesetogodišnji Béatrice i Didier, pomalo dosadnjikav profesorski par, upoznaju paraliziranog liječnika u kolicima, Franza, i njegovu suprugu, prelijepu i egzotičnu arapsku Židovku Rebeccu. Nametljivi Franz poziva Didiera u svoju kabinu i započinje mu pričati njihovu zastrašujuću ljubavnu priču, koja osim što fascinira intenzitetom i nekonvencionalnošću počinje razarati Didierov odnos s Béatrice...

Knjigu je u istoimeni erotsko-romantični triler 1992. adaptirao Roman Polanski, no rezultat nije oduševio kritiku niti bio naročito gledan u kino distribuciji.

 

autorski tim
Dr. Jojboliskladatelj
Vlatka Vorkapićautor adaptacije

izvođači
Jure RadnićDedier
Marija ŠegvićBeatrice
Pascal Bruckner
Robert PlemićFranz
Sara StanićRebecca

Odgovori