Naslovnica > PREDSTAVE > Tramvaj zvan čežnja (HNK Split)

Tramvaj zvan čežnja (HNK Split)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Deset godina nakon što je hrvatski skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk prema predlošku Kazanova djela napravio baletnu glazbu na libreto Sanje Ivić, splitski HNK po prvi puta postavlja balet 'Tramvaj zvan čežnja'.

Tramvaj zvan čežnja vjerojatno je jedna od najpoznatijih američkih drama, dramatičara Tennesseeja Williamsa koji je za nju dobio Pulitzera 1948. godine, no velik dio svoje popularnosti duguje i izvanrednom kazališnom uprizorenju koje je režirao Elia Kazan 1947. godine i u kojem je glavnu mušku ulogu Stanleyja Kowalskog igrao Marlon Brando. Predstava je osvojila dva Tonyja, a Kazan se četiri godine kasnije odlučio na filmsku adaptaciju istog djela, ponovno s Marlonom Brandom u glavnoj ulozi. No, na filmskom setu mu je partnericu Blanche DuBois umjesto Jessice Tandy zamjenila mnogo popularnija Vivian Leigh, što se očigledno i isplatilo s obzirom da je Leigh dobila Oscara za najbolju žensku ulogu.

No, nije stalo na tome. 1995. godine Andre Previn, skladatelj i dirigent najpoznatiji po glazbi za filmove Gigi, My Fair Lady i Kiss Me Kate, odlučuje Tramvaj zvan čežnja pretvoriti i u operu.

A preko dramske predstave, filma i opere dolazimo i do baleta, i to domaćeg. Desetak godina nakon Previnove opere skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk odlučio je napisati glazbu, prema motivima drame libreto je napisla Sanja Ivić, a za koreografiju i režiju pobrinuo se jedan od najpoznatijih hrvatskih baletana i koreografa Dinko Bogdanić. Balet Tramvaj zvan čežnja praizveden je u HNK Zagreb 2005, kada je za njegovu koreografiju Dinko Bogdanić dobio i Nagradu hrvatskog glumišta.

Tarbukova je glazba stvarana u bliskome dosluhu s plesnim pokretima, a u strukturalnome pogledu predstavlja dobro promišljen i vješt kolaž različitih stilskih fragmenata ojačanih naknadnom intervencijom elektronike.

Priča o razmaženoj i neurotičnoj, ali lijepoj južnjakinji Blanche DuBois koja pokušavajući pobjeći od svoje prošlosti, odlazi sestri Stelli Kowalski. No ubrzo će se naći u sukobu sa Stellinim mužem, Stanleyjem Kowalskim, pripadnikom nove industrijsko – imigrantske generacije, čovjeka brutalne i ujedno senzualne prirode koji pokušava na prilično nasilan način suočiti Blanche s njenim problemima iz prošlosti što će rezultirati njenim živčanim slomom.

Dramske tokove baletna priča sažima tako da Blanche DuBois zatičemo kako sjedi na bolničkom krevetu, a pritom joj se priviđaju i u navalama komešaju svi likovi iz njezina života. Liječnik preuzima skrb o njoj, ona se grči... Stavljaju joj luđačku košulju...

Kako to izgleda na pozornici HNK Split, pogledajte u fotogaleriji.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter