Rezidencijalni program za plesače

Program se ostvaruje u sklopu europskog projekta Kultura i kreativna Europa 2015, a umjetnicima nudi podršku u vidu prostora za rad, naknade te svakodnevnog rada s dramaturgom u trajanju od mjesec dana.

  

Rezidencija će se održavati tijekom svibnja (od 4. do 29. svibnja) u Zagrebu, a javna prezentacija ovih mjesečnih rezidencija biti će prikazana na Festivalu Perforacije koji se održava od 25. do 29. lipnja u Zagrebu. Jedan od komada bit će odabran za daljnju produkcijsku potporu do premijere na Festivalu Perforacije 2016. godine.

Dramaturšku podršku pruža Katarina Pejović, a tematski je fokus ovih rezidencija združen pod nazivom SVE-JEDNO: odnos pojedinca i skupine. Detaljniji opis tematskog fokusa nalazi se u nastavku poziva. Selekcija i vodstvo programa: Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković.

Prijave sa životopisom i kratkim opisom koncepta rada šaljite na artprodukcija.domino@gmail.com najkasnije do 25. travnja 2015.

Tematski okvir ovogodišnje rezidencije je SVE-JEDNO. Ova igra riječi temelji se na ideji da je svatko od nas dio cjeline, te da je istodobno cjelina sadržana u svakom od nas. Od grčkog filozofa Heraklita, preko ishodišta različitih religija (napose budizma), sve do teorije fraktala u fizici, ova se ideja provlači kroz gotovo cijelu povijest ljudske misli. Izazovna je posebice nama, djeci Zapada, odgojenim na vrijednostima individualizma. Kako pojmiti da smo svi jedno i da je sve u svakom od nas? I, što je još izazovnije – kako to prevesti u bilo kakvu praksu?

Samo vrijeme nas nagoni da se pitamo o smislu, funkciji i osuđenosti na samoću i/ili skupni život (u paru, obitelji ili široj društvenoj zajednici). Ako pak zbog sve žurnijeg ritma svakodnevice i sve nemilosrdnijih ekonomskih i egzistencijalnih zahtjeva koji su pred nama, ne stižemo uopće postaviti pitanje, svejedno osjećamo kako ta pitanja bdiju negdje u našoj podsvijesti. Stoga se, primijenjeno na naš aktualni trenutak, SVE-JEDNO može iščitati kao potraga za drugačijim, oslobađajućim pogledima na zajednicu, zajedništvo i individualizam.

SVE-JEDNO može biti metoda ili princip, s mogućim pitanjima:
- Kako plesač/ica funkcionira i kako se pozicionira individualno, a kako unutar skupine?
- Koji su koreografski pristupi kojima pojedinac djeluje i proizvodi isti učinak kao i cjelina, a da to nije nužno uniformno, sletsko kretanje?
- Koji su koreografski pristupi kojima se otjelovljuju pojedinac i skupina u dijalogu, konfliktu, traženju zajedničke točke bivanja?

A može biti i tema s mogućim okosnicama:
- Propitivanje statusa pojedinca i skupine
- Propitivanje naših ne/mogućnosti da budemo u zajednici, a i dalje svoji
- «We’re one but we’re not the same, we’ve got to carry each other…» (Johnny Cash)

Početnu sesiju u okviru rezidencije posvetit ćemo razgovoru o ovom okviru i vašim idejama vezanim za njega.

(Katarina Pejović, dramaturg rezidencijalnog programa za plesne umjetnike)

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.