Naslovnica > PREDSTAVE > Vrijednost je dinamični suvišak svake funkcije

Vrijednost je dinamični suvišak svake funkcije

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Plesne umjetnice Sonja Pregrad i Marjana Krajač predstavljaju svoj novi rad, produkt trogodišnje suradnje koji propituje sve ono što strukturira nastanak umjetničkog projekta.

Plesne umjetnice, izvođačice i autorice Sonja Pregrad i Marjana Krajač posljednje dvije godine razvijaju zajednički projekt. Sve je krenulo Sonjinom kontribucijom za simpozij Koliko vrijedim – od valorizacije do plesa 2012. (koji su osmislili Jacob Peter Kovner, Marjana Krajač i Marko Kostanić). Autorice su tijekom 2013. u Zagrebu i u Berlinu nastavile razvijati ideju rada, a tijekom 2014. godine na rezidencijama u Performing Arts Forumu u St. Ermeu i Zagrebačkom plesnom centru.

Temelj ovog rada čini takozvani uvjetni pejzaž, odnosno sve ono što strukturira nastanak umjetničkog projekta, a što je usko vezano uz pitanje - što je to što smatramo da treba nastati.

"Koreografska zaliha u ovom radu polazi od mišljenja pokreta kao predmeta u smislu objekta, odnosno, bilo koja polazišna os u razmatranju može jednako dati informacije o objektnosti ili subjektnosti nečega.

Zajednička karakteristika svih objekata i pojava jest da njihova, naprosto, datost proizvodi neodređeni suvišak, ostatak, dodatnu informaciju koja se izmiče prvom sloju kategorizacije, u smislu, što je to što se gleda. Taj suvišak koji se izmiče svakom obuhvaćanju, taj preostatak, to nešto pored i mimo, moguće je samo pojmiti, ili preciznije rečeno, iskustveno pojmiti -  donekle naslutiti. Vrijednost tog suviška izvan je kontrole proizvodnje ili namjere. Ono što nastaje nastaje dinamičnim transferom, funkcijom tog transfera, proizvodi vrijednost koju nije ni na koji način moguće upregnuti u procese iskoristivosti.", kažu autorice.

https://vimeo.com/95496616

Sonja Pregrad i Marjana Krajač upuštaju se u svojevrsnu izvedbeno-koreografsku mapu u formi predstave, a rad se sastoji od niza fragmentarnih upita za koje tek treba pronaći razumljivu matricu odgovora.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter