Naslovnica > PREDSTAVE > Vrijednost je dinamični suvišak svake funkcije

Vrijednost je dinamični suvišak svake funkcije

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Plesne umjetnice Sonja Pregrad i Marjana Krajač predstavljaju svoj novi rad, produkt trogodišnje suradnje koji propituje sve ono što strukturira nastanak umjetničkog projekta.
autorski tim funkcija
Duško Richtermoctehnička podrška
Valentina Tothgrafičko oblikovanje
Marjana Krajačautor
Sonja Pregradautor
izvođači uloge
Marjana Krajač
Sonja Pregrad

Plesne umjetnice, izvođačice i autorice Sonja Pregrad i Marjana Krajač posljednje dvije godine razvijaju zajednički projekt. Sve je krenulo Sonjinom kontribucijom za simpozij Koliko vrijedim – od valorizacije do plesa 2012. (koji su osmislili Jacob Peter Kovner, Marjana Krajač i Marko Kostanić). Autorice su tijekom 2013. u Zagrebu i u Berlinu nastavile razvijati ideju rada, a tijekom 2014. godine na rezidencijama u Performing Arts Forumu u St. Ermeu i Zagrebačkom plesnom centru.

Temelj ovog rada čini takozvani uvjetni pejzaž, odnosno sve ono što strukturira nastanak umjetničkog projekta, a što je usko vezano uz pitanje - što je to što smatramo da treba nastati.

"Koreografska zaliha u ovom radu polazi od mišljenja pokreta kao predmeta u smislu objekta, odnosno, bilo koja polazišna os u razmatranju može jednako dati informacije o objektnosti ili subjektnosti nečega.

Zajednička karakteristika svih objekata i pojava jest da njihova, naprosto, datost proizvodi neodređeni suvišak, ostatak, dodatnu informaciju koja se izmiče prvom sloju kategorizacije, u smislu, što je to što se gleda. Taj suvišak koji se izmiče svakom obuhvaćanju, taj preostatak, to nešto pored i mimo, moguće je samo pojmiti, ili preciznije rečeno, iskustveno pojmiti -  donekle naslutiti. Vrijednost tog suviška izvan je kontrole proizvodnje ili namjere. Ono što nastaje nastaje dinamičnim transferom, funkcijom tog transfera, proizvodi vrijednost koju nije ni na koji način moguće upregnuti u procese iskoristivosti.", kažu autorice.

https://vimeo.com/95496616

Sonja Pregrad i Marjana Krajač upuštaju se u svojevrsnu izvedbeno-koreografsku mapu u formi predstave, a rad se sastoji od niza fragmentarnih upita za koje tek treba pronaći razumljivu matricu odgovora.

Odgovori