Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Shakespeareovi soneti oživljeni na filmu

Shakespeareovi soneti oživljeni na filmu

154 Shakespeareova soneta u 154 filma snimljena na 154 različite lokacije u New Yorku. Zvuči zanimljivo?
Share on facebook
Share on twitter

Otkako je početkom 20. stoljeća ‘novi’ medij, film, postao sveprisutan, od tad se i djela najizvođenijeg svjetskog dramatičara, Williama Shakespearea, prikazuju, istražuju i interpretiraju kroz tu umjetničku formu. Nemoguće je točno pobrojati sve ekranizacije Shakespeareovih djela (ima ih navodno preko 400), no sigurno je da su se na filmu uglavnom prikazivale njegove drame.

Projekt njujorške kazališne grupe, New York Shakespeare Exchange, donosi nešto sasvim novo - ekranizaciju njegovih soneta.

Sonnet Project donosi 154 kratka igrana filma bazirana na 154 Shakespeareova soneta, snimana na 154 različite lokacije u New Yorku sa 154 glumaca. Filmovi su igrani, no među glumcima nema dijaloga, već se samo čuje pripovjedač koji čita Shakespeareove pjesme, a dostupni su online.

Na projektu je, između ostalih, angažiran američki glumac Billy Magnussen koji je 2013. nominiran za nagradu Tony za najbolju mušku sporednu ulogu u drami Vanya and Sonia and Masha and Spike.

‘Projekt približava Shakespearea ljudima koji možda nisu u doticaju s njim, a pomoću društvenih mreža poput Twittera i Instagrama promoviramo projekt’, rekao je Magnussen.

New York Shakespeare Exchange započeo je s projektom 2013. godine, a premijerna prikazivanja online započela su u travnju ove godine. ‘Neprestano tražimo nove načine na koje ćemo doprijeti do publike koju ne želimo ograničavati na izvedbe uživo u malom kazalištu’, rekao je Ross Williams, umjetnički direktor i producent projekta.

Williams je pokušao spojiti sonete s lokacijama na temelju ‘pjesničkih slika i sadržaja’ pa je tako primjerice 46. sonet, u kojem se spominju sudnica i porota, snimljen ispred zgrade Vrhovnog suda. No, poznate lokacije poput Grand Central Teriminala i Unisphere kombinirali su s manje poznatim mjestima u New Yorku, kao što je spomenik holokausta u blizini Madison Square Parka.

Premda je Williams za projekt angažirao uglavnom slabo poznate glumce, ipak je neke sonete rezervirao za poznata imena pa se osim Magnussena u filmu o 27. sonetu pojavljuje Carrie Preston, Emmyjem nagrađena glumica, u 116. sonetu glumac poznat po ulozi u seriji Momci s Madisona, Rich Sommer, zatim Austin PendletonLen Cariou itd. Neka su poznata imena još neotkrivena jer se filmovi još uvijek snimaju, no nadaju se da će im oni pomoći u promociji projekta.

Zasad je na Sonnet Project utrošeno oko 30.000 dolara, uglavnom prikupljenih preko crowdfunding kampanja, a glumci rade bez honorara. Plan im je izraditi i mobilnu aplikaciju za turistički obilazak New Yorka kroz sonete Williama Shakespearea, a Williams piše i kurikulum za nastavnike u srednjim školama koji bi trebao olakšati učenje jampskog pentametra, rastumačiti značenje soneta i naučiti ih kako napraviti vlastiti film.

Filmove su režirali razni redatelji - Daniel Finley, Mark Karafin, Ryan Mitchel, Nicholas Biagetti, Michael Dunaway, Karin Hayes i drugi. Zasad je online dostupno točno sto filmova, a daljnji napredak pratite na službenojFacebook stranici ili YouTube kanalu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE