Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nagrade 8. Gumbekovih dana

Nagrade 8. Gumbekovih dana

O nagradama je odlučivao Ocjenjivački sud u kojemu su bili dramska umjetnica Branka Cvitković (predsjednica), kazališni kritičar Tomislav Kurelec te predstavnici publike Branko Babac i Mehmed Aganović.
Share on facebook
Share on twitter

Predstava Zagrebačkog kazališta mladih Kako smo preživjele u režiji Dina Mustafića proglašena je najboljom predstavom u cjelini osmih Gumbekovih dana, a žiri je u obrazloženju nagrade istaknuo kako je predstava nastala po tekstovima Slavenke Drakulić Željke Udovičić i glumica iz predstave koje su "polazeći od nekog naoko nevažnog, ali karakterističnog detalja ironijskim i satiričnim odnosom, a nerijetko i kabaretskim stilom, ostvarile cjelovit mozaik pamćenja posljednjih nekoliko desetljeća, obogaćen duhovitošću i originalnošću glumačkog i redateljskog pristupa, a i atmosferom koju sugestivno dočaravaju glazba i songovi sjajnog Mate Matišića"

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Erni Rudnički za ulogu u predstavi Ivice Boban Nevjerojatan događaj Kazališta KNAP. Luka Petrušić proglašen je najboljim glumcem za nastup u Cabaretu chishche lishche Satiričkog kazališta Kerempuh.

Nagrada za izniman doprinos oživljavanju cabareta pripala je pjevaču i estradnom umjetniku Stjepanu Jimmyju Staniću za "šest desetljeća njegovanja kabaretske tradicije na tragu Ace Biničkog, Vikija Glovackog i Brace Reissa koja je povezivala popularne šlagere s duhovitim 'štiklecima' i povremenim satiričkim bodljama".

Posebna priznanja dodijeljena su Dječjem kazalištu Dubrava, VRUM-u iz Varaždina i Prostoru plus iz Rijeke za predstavu Minimi u režiji i koreografiji Sanje Tropp Frühwald i Tilla Frühwalda te Hrvatskom kazalištu Pečuh za predstavu skupine autora Dobar, loš, zao i krakati u režiji Slavena Vidakovića.

Ocjenjivački sud izrazio je veliko zadovoljstvo ovogodišnjim rekordnim brojem predstava i njihovom tematskom i stilskom raznolikošću. Predstave ovog festivala pokazuju vitalnost i širenje tradicije cabareta kako u predstavama koje pronalaze suvremene oblike tog vrlo specifičnog žanra tako i u onima koje koriste neke elemente kabaretskog izraza da bi obogatile svoje izvedbe.

Na osmom međunarodnom festivalu cabareta Gumbekovi dani od 19. ožujka nastupilo je 14 kazališta iz Hrvatske, BiH, Mađarske, Slovenije i Srbije. Nagrade će dobitnicima biti uručene večeras na svečanosti u Histrionskom domu nakon koje će biti izvedena predstava U plavom podrumu Nina Škrabe u režiji Želimira Mesarića.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI