Login za korisnike

Bubnjevi u noći

Produkciju Bubnjeva u noći iz Narodnog pozorišta Vojdan Černodrinski iz Makedonije možete pogledati u režiji Martina Kočovskog na sceni HNK Varaždin.

***

Jedna od najranijih drama njemačkog dramatičara i redatelja Bertolta Brechta datira negdje između 1918. i 1920. godine, i spada među Brechtove najizvođenije komade, iako je on sam nije nikada doživljavao kao isuviše relevantan dio svoga opusa.

Praizvedena je 1922. godine u minhenskom Kammerspiele-u, no na Brechtovo prilično razočaranje, jer je smatrao da je krivo protumačena, te da se u toj produkciji nije moglo naći ništa od onih elemenata na kojima Brecht kasnije uspostavlja čitav novi teatar.

Priča prati lik Anne Balicke, koja na nagovor svojih roditelja pristaje na brak s bogatim proizvođačem ratne opreme Murkom, iako zapravo voli Andreasa, koji je trenutačno na ratištu. No, Ana shvaća da odluka koju je donijela kriva te odlazi tražiti Andreasa, kojeg i pronalazi, te sretni par završava zajedno.

Ljubavna priča koja služi isključivo ocrtavanju političke situacije nakon Drugog svjetskog rata, kritizira sitnu buržoaziju i oportunizam, te govori o poslijeratnim razočaranjima, osobito aludirajući na djelovanje Spartakusbunda, te na određeni je način i komentar zbivanja koja su pokrenuli  Karl Liebknecht i Rosa Luxemburg, a koji su upravo 1919. godine, dakle u vrijeme kada je Brecht pisao dramu, nasilno ubijeni.

Ovaj klasik moderne drame možete pogledati u HNK  Varaždin, gdje će ga izvesti gostujuće Narodno pozorište Vojdan Černodrinski iz Makedonije, u režiji Martina Kočovskog, koji je s istom predstavom gostovao prošle godine na sarajevskom MESSu.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI